powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Σε Βαλκάνια και Χαλκιδική θα κάνουν Πάσχα οι Θεσσαλονικείς

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει ο χάρτης των προτιμήσεων των Θεσσαλονικέων και γενικότερα των Βορειοελλαδιτών για τις φετινές πασχαλινές διακοπές τους. Οι περισσότεροι φαίνεται πως γύρισαν την πλάτη τους στους κλασικούς προορισμούς, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, και στράφηκαν σε νέους εσωτερικούς προορισμούς, αλλά και προς τα Βαλκάνια. Το μεγαλύτερο δέλεαρ για τους ταξιδιώτες φαίνεται πως ήταν, εκτός από την ασφάλεια, το κόστος του
ταξιδιού.

Τους δημοφιλείς προορισμούς και τα φτηνά πακέτα επέλεξαν για τις ημέρες του Πάσχα οι ταξιδιώτες, με την κίνηση να καταγράφει τα ίδια επίπεδα με πέρυσι, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των τουριστικών πρακτόρων που περίμεναν μείωση του αριθμού των ταξιδιωτών. «Περιμέναμε μείωση της τουριστικής κίνησης, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Όταν οι τιμές είναι χαμηλές, ο κόσμος ταξιδεύει και αυτό πιστεύω ότι έγινε και φέτος. Ο λόγος που δεν είχαμε μείωση είναι ότι οι τιμές είναι χαμηλότερες και αυτό το έχουν καταλάβει όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό. Ο Έλληνας για να ταξιδέψει πρέπει οι τιμές να είναι χαμηλές και οι τιμές έχουν πέσει εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια», σημειώνει ο Χρήστος Παπαδόπουλος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας και Θράκης.
Στον εσωτερικό τουρισμό εντυπωσιακά αυξημένη είναι η κίνηση των Βορειοελλαδιτών που επέλεξαν τη Χαλκιδική για να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα, καθώς φέτος εκμεταλλεύτηκαν την απουσία κρατήσεων από το εξωτερικό και βρήκαν περισσότερα καταλύματα και οικονομικότερες τιμές. «Οι ταξιδιώτες από τη Βόρεια Ελλάδα επέλεξαν και φέτος την Κέρκυρα, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο αλλά και τη Χαλκιδική. 
Φέτος η Χαλκιδική έχει ανέβει εντυπωσιακά γιατί το Πάσχα έπεσε νωρίς και τα καταλύματα άνοιξαν κυρίως για τους Έλληνες αυτής της περιόδου, δηλαδή δεν έχουν γίνει κρατήσεις από ξένους, με αποτέλεσμα οι τιμές να πέσουν» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.Υπάρχουν καταλύματα και πολλά από τα ξενοδοχεία άνοιξαν μόνο για τις ημέρες του Πάσχα. Στη συνέχεια θα ξανακλείσουν και θα ανοίξουν σε περίπου έναν μήνα για την καλοκαιρινή περίοδο» δηλώνει η Ευαγγελία Λάμπρου – Ξυπτερά, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας.
 70% πληρότητα στη Χαλκιδική
Τα καταλύματα στη Χαλκιδική άνοιξαν νωρίτερα φέτος λόγω των διακοπών του Πάσχα και για να προσελκύσουν τους πελάτες τους, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, επιδόθηκαν σε έναν ανταγωνισμό τιμών, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν οι ταξιδιώτες. «Έχουν ανοίξει 10.000 ξενοδοχεία και κλίνες, μεγάλα ξενοδοχεία αλλά και αγροτουριστικά καταλύματα στην ορεινή Χαλκιδική. Είμαστε ικανοποιημένοι, η μέση πληρότητα αγγίζει το 70%. Οι τιμές ξεκινούν στα 60 ευρώ με πρωινό. 
Οι Έλληνες επιλέγουν τις δυο διανυκτερεύσεις, ενώ οι Βαλκάνιοι τις τρεις. Τα περισσότερα ξενοδοχεία μετά το Πάσχα θα κλείσουν και θα ανοίξουν και πάλι μετά την Πρωτομαγιά», τονίζει ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Πιερία όπου τα ξενοδοχεία άνοιξαν για τις ημέρες του Πάσχα, καθώς ο συγκεκριμένος προορισμός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τους Βαλκάνιους. «Υπάρχει ομαλή ζήτηση από χώρες που κατεξοχήν μας επιλέγουν. Τουρίστες από Βουλγαρία, Ρουμανία και ένα μικρό ποσοστό Γερμανών μάς επιλέγουν σταθερά. Οι Έλληνες έρχονται στην Πιερία για μονοήμερη εκδρομή και δεν επιλέγουν συνήθως να διανυκτερεύσουν.

Επέλεξαν τα νησιά

Τους παραδοσιακούς ελληνικούς προορισμούς επέλεξαν σε μεγάλο ποσοστό οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι ψήφισαν και φέτος τα δημοφιλή νησιά που με τις γνωστές παραδόσεις τους κρατούν υψηλά την τουριστική κίνηση. «Πρώτος προορισμός είναι και φέτος η Κέρκυρα και ακολουθούν η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Κρήτη. Οι τιμές ήταν το δέλεαρ για πολλούς έλληνες τουρίστες. Ενδεικτικά οι τιμές για ένα οδικό ταξίδι στην Κέρκυρα για τέσσερις ημέρες σε ένα οικονομικό ξενοδοχείο ξεκινούν από τα 199 ευρώ με ημιδιατροφή και μπορεί η τιμή να φτάσει τα 289 ευρώ, εάν ο πελάτης επιλέξει ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Η τιμή για ένα αεροπορικό ταξίδι στην Κρήτη για 5 ημέρες είναι στα 394 ευρώ με τους φόρους» δηλώνει ο Μιχάλης Ζορπίδης, τουριστικός πράκτορας και πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.Εκτός συνόρων

Στους εξωτερικούς προορισμούς τα τρομοκρατικά χτυπήματα δεν έφεραν μόνο αλλαγές στις προτιμήσεις των τουριστών αλλά και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. «Στον οδικό τουριστικό τουρισμό οι επιλογές είναι σταθερές και είναι κυρίως η Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι και το Βελιγράδι. Στα αεροπορικά ταξίδια έχουμε νέα άνοδο της Βαρκελόνης και αυξητική τάση στο Ντουμπρόβνικ και στη Νότια Ιταλία και Σικελία, που έρχονται τσάρτερ από Θεσσαλονίκη. Με τα τρομοκρατικά χτυπήματα οι προορισμοί έχουν αλλάξει, ο κόσμος φοβάται. Είχαμε ακυρώσεις προς τη Μόσχα και την Αίγυπτο», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. «Ιταλία και Δαλματία έχουν πολλή κίνηση γιατί οι τιμές είναι πολύ καλές. Οι παραδοσιακοί προορισμοί του εξωτερικού έχουν πέσει αισθητά λόγω της τρομοκρατίας. Χαρακτηριστικά για ένα ταξίδι στη Δαλματία το κόστος φτάνει τα 185 ευρώ και 145 ευρώ που είναι οι φόροι», συμπληρώνει ο κ. Ζορπίδης.

Ψηφίζουν Θεσσαλονίκη


Στον εισερχόμενο τουρισμό η Θεσσαλονίκη φαίνεται πως εξελίσσεται σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς αφού οι Αθηναίοι και οι Κύπριοι την επιλέγουν σε μεγάλο ποσοστό για να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα. «Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, υπάρχει πληρότητα. Ένα μεγάλο ποσοστό των τουριστών είναι από την Αθήνα και την Κύπρο, ενώ οι Βαλκάνιοι έχουν τα τελευταία χρόνια αυξημένο ενδιαφέρον για το ελληνικό Πάσχα. Μια απώλεια θα λέγαμε πως είναι φέτος η Τουρκία, που από πέρυσι άρχισε να εκδηλώνεται τουριστικό ενδιαφέρον για αυτήν την περίοδο, ωστόσο το δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου φαίνεται πως ακινητοποίησε τους γείτονες, που επέλεξαν να μη μετακινηθούν», αναφέρει η Μαρία Μπατή, υπεύθυνη κρατήσεων εισερχόμενου τουρισμού σε τουριστικό πρακτορείο.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Μ. Σάββατο 15 Απριλίου 2017
Της Έλενας Αποστολίδου