powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Χαμένη... η Νικήτη Χαλκιδικής

*Αναδημοσίευση από την  Εφημερίδα Συντακτών (23-4-18) 
Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος
Θα μπορούσατε να φανταστείτε τον Παρθενώνα να μετατρέπεται τα καλοκαίρια σε ένα πολύβουο νυχτερινό κλαμπ και όλη την περιοχή γύρω από την Ακρόπολη να γίνεται ένα απέραντο πάρκινγκ Ι.Χ. τουριστών που πάνε να διασκεδάσουν;
Καθώς φαίνεται κάποιοι «γαλάζιοι» πολιτευτές και αυτοδιοικητικοί παράγοντες δεν έχουν τέτοιους ενδοιασμούς μπροστά στο όνομα
της «τουριστικής ανάπτυξης» και του κέρδους, όπως καταγγέλλεται ότι συμβαίνει στην περίπτωση του «Παλαιού Χωριού Νικήτης» στον Δήμο Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Το «Παλαιό Χωριό Νικήτης», με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 250/Β/19-05-1987), είναι εδώ και χρόνια χαρακτηρισμένο «ιστορικός τόπος» που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, γιατί η πολεοδομική του δομή και η αρχιτεκτονική των σπιτιών του αποτελούν αξιόλογα και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της Χαλκιδικής.

Ως εκ τούτου προστατεύεται με βάση της διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002 περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον στον οικισμό υπάρχουν κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «νεότερα ακίνητα μνημεία».

Ας σημειωθεί ότι με άλλη, ίδιας λογικής, επικουρική απόφαση της γενικής γραμματείας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το 2008 εγκρίθηκε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο (ΦΕΚ 406 ΑΠΠ/2008) με την οποία ο εν λόγω οικισμός χαρακτηρίστηκε «περιοχή αμιγούς κατοικίας».

Αυτό σημαίνει ότι στις χρήσεις γης επιτρέπεται η λειτουργία αποκλειστικά εμπορικών καταστημάτων, που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων, για παράδειγμα παντοπωλεία, φαρμακεία, χαρτοπωλεία, κρεοπωλεία, ψιλικατζίδικα, γαλακτοπωλεία, πρατήρια άρτου, ίσως κάποια παραδοσιακά καφενεία, αλλά σε καμιά περίπτωση κλαμπ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Τα «αναπτυξιακά» σχέδια

Και κάπου εδώ έρχονται τα καταγγελλόμενα μεγαλεπήβολα «αναπτυξιακά» σχέδια του δημάρχου Σιθωνίας, Ιωάννη Τζίτζιου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έναν φουσκωμένο φάκελο με μια σειρά αποφάσεων υπηρεσιών, δημοσιευμάτων τοπικών ιστοσελίδων, φωτογραφικού υλικού και μιας επιστολής που υπογράφει η «Επιτροπή Κατοίκων του Ιστορικού Τόπου Παλαιού Χωριού της Νικήτης Χαλκιδικής».

Δυστυχώς, κάτοικοι του χωριού με τους οποίους ήλθε σε επαφή η «Εφ.Συν.» επιβεβαιώνουν τα καταγγελλόμενα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένας πανομοιότυπος φάκελος έχει πάρει τον δρόμο για την Εισαγγελία Χαλκιδικής προς διερεύνηση των καταγγελιών.

Από τα σχετικά έγγραφα προκύπτει μεταξύ άλλων ότι το 2014 ο Δήμος Σιθωνίας αιτήθηκε από τον αρμόδιο φορέα, δηλαδή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, την τροποποίηση του ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) σε «γενικής κατοικίας», αντί «αμιγούς κατοικίας» όπως ισχύει, με στόχο τη νομιμοποίηση χορήγησης αδειών για τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή μπαρ, κλαμπ και νυχτερινών μαγαζιών.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ζήτησε επί του αιτήματος αυτού τη γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και κάπως έτσι ο Δήμος Σιθωνίας εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές «όχι» (απ. 1630/16.6.2014), με το υπουργείο να κρίνει, απολύτως εμπεριστατωμένα, «τη διατήρηση της περιοχης ως αμιγούς κατοικίας».

Αναφέρει σχετικά: «...τυχόν χαρακτηρισμός της περιοχής ως γενικής κατοικίας θα καθιστούσε δυνατή την εισαγωγή χρήσεων σε πληθώρα καταστημάτων που δεν συνάδει με το χαρακτήρα του ιστορικού τόπου και επιπρόσθετα θα προκαλέσει δυσμενή επιβάρυνση του πλέγματος των κοινόχρηστων χώρων με κινήσεις οχημάτων και πεζών».

Παρά την ξεκάθαρη αυτή απόφαση, ο Δήμος Σιθωνίας, διά του δημάρχου του, τα τελευταία χρόνια δεν δίστασε να χορηγήσει άδειες σε τουλάχιστον τρία «απαγορευμένα» (κατά το υπουργείο Πολιτισμού) νυχτερινά μαγαζιά. Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους, «έχει εγκρίνει και άλλες...», κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται.

Επιπλέον τα τρία επίμαχα καταστήματα στεγάζονται, όπως καταγγέλλεται, παρανόμως σε κτίρια ακατάλληλα για αυτές τις χρήσεις, καθώς δεν πληρούν απαιτήσεις εξυπηρέτησης ΑμεΑ ούτε έχουν τουαλέτα.

Ενα άλλο μαγαζί φέρεται να στεγάζεται σε ισόγειο κατοικίας με χρήση αποθήκης και αυθαίρετη επέκταση εντός ρέματος!

Ενα άλλο είναι ισόγεια αποθήκη κτιρίου κι ένα τρίτο ήταν... κατά το παρελθόν εργαστήριο επεξεργασίας σιδήρου!

Κάτοικοι του οικισμού, που μίλησαν στην «Εφ.Συν.», υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν έγινε σχεδιασμός για τις επιπτώσεις εισροής χιλιάδων τουριστών και θαμώνων των καταστημάτων αυτών κατά την τουριστική περίοδο στο ιστορικό χωριό, ενώ τα βράδια επικρατεί «κόλαση» από μεθυσμένους όρθιους θαμώνες που διασκεδάζουν μέσα σε ξέφρενες μουσικές δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση, παρεμποδίζοντας την πρόσβαση όχι μόνο των περιπατητών, αλλά και ασθενοφόρων ή πυροσβεστικών οχημάτων.

«Ο δημόσιος προστατευόμενος χώρος καταλαμβάνεται αυθαιρέτως, αλλοιώνεται και επιβαρύνεται από τις πολιτικές του δημάρχου» λένε πολλοί κάτοικοι, ενώ η αστυνομία αδυνατεί να επιβάλει την τάξη.

Σύμφωνα με τους ίδιους, «τα έκτακτα πρόχειρα μέτρα που λαμβάνονται κατά καιρούς στοχεύουν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των καταστημάτων ενώ ο παραδοσιακός οικισμός κατακλύζεται από παράνομα σταθμευμένα Ι.Χ.».

Η κλήση των οργάνων της τάξης σε καθημερινή βάση φαίνεται ότι δεν φέρνει οποιοδήποτε αποτέλεσμα σε αυτή την κατάσταση. Καταστρατηγούνται πολεοδομικές, υγειονομικές και αστυνομικές διατάξεις στο όνομα της «τουριστικής ανάπτυξης» και του εποχικού κέρδους που ονειρεύονται κάποιοι.

Κάτοικος στην «ΕΦ.ΣΥΝ.»

«Ο νόμος του δημάρχου»

Οταν αγοράσαμε σπίτι εδώ, το ανακαινίσαμε με προσοχή και σεβασμό στην παράδοση. Ηρθαμε για ησυχία.
Το μέρος ήταν υπέροχο, ένα καταπληκτικής ομορφιάς παραδοσιακό χωριό προστατευόμενο από τον νόμο χάρη στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του.
Σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο μπαράκι. Δεν μπορούμε να ησυχάσουμε τις νύχτες. Μουσικές, μεθυσμένοι τουρίστες, τα αυτοκίνητά τους παρκαρισμένα ακόμη και στις αυλές μας. Αυτό πιστεύει ο δήμαρχος ότι είναι τουριστική ανάπτυξη;
Πριν από μερικά χρόνια το επάνω χωριό ήταν ένα απολύτως ήρεμο παραδοσιακό μέρος. Πολλοί έπαιρναν παλιά σπίτια και τα ανακαίνιζαν, Ελληνες και ξένοι.
Υπήρχε κάτω παλιό παραδοσιακό καλντερίμι πολύ όμορφο. Μια μέρα ήρθε ο δήμος κι άρχισε να στρώνει πλακόστρωτο με πλάκες πεζοδρομίου. Ενα ρέμα που περνούσε από το χωριό σκεπάστηκε.
Εχει γίνει όργιο πολεοδομικών παραβάσεων εδώ, αλλά κανείς αρμόδιος από τις υπηρεσίες δεν τις βλέπει.
Πού είναι η πολεοδομία; Πού είναι η αστυνομία; Επικρατεί μόνο ο νόμος του δημάρχου;
Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν τα νυχτερινά μαγαζιά άρχισαν να φεύγουν από το κάτω χωριό, δηλαδή από την παραλία, γιατί εκεί ξεκίνησε εργολαβία μεγάλου επιχειρηματία που πήρε την έκταση στον Αϊ-Γιάννη από το ΤΑΙΠΕΔ.
Ουσιαστικά η παραλία έχει γίνει ιδιωτική και αυτούς που είχαν beach bar τους έδιωξαν, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στον παραδοσιακό οικισμό.
Εδώ όμως είναι χωριό. Είναι ο ένας με τον άλλον. Κάποιοι δεν θέλουν να μιλήσουν για τις παρανομίες γιατί οι οικογένειες συνδέονται. Κάποιοι άλλοι φοβούνται! Κάποιων τα παιδιά εργάζονται σ' αυτά τα μαγαζιά.
Τι τα θέλεις; Κανείς δεν έχει διάθεση να μπλέξει, να τα βάλει με την εξουσία. Οσοι πήγαν να μιλήσουν δέχθηκαν και απειλές. Η σιωπή βασιλεύει στις μικρές κοινωνίες.
* οι απόψεις του αρθογράφου και οχι του blog

ΣΧΕΤΙΚEΣ ΑΝΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΟ sithonianews

Δήμος Σιθωνίας:Αναστολή εκτέλεσης της αριθμ 6/2018 ΕΠΖ απόφασης για τα καταστήματα στο Παλαιό Οικισμό Νικήτης μέχρι τη δημοσίευση της oριστικής απόφασης επί της προσφυγής που έχει ασκηθεί κατά αυτής.