Δευτέρα

Tαξίδι γνωριμίας με το γαστρονομικό Στανό 30 Αυγούστου 8:00 μμ

Υπέροχο, ολοήμερο ταξίδι γνωριμίας δημοσιογράφων και εκπροσώπων τουριστικών γραφείων με το γαστρονομικό Στανό αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του καλοκαιριού (30 Αυγούστου) για να το αποχαιρετήσει και να υποδεχθεί τα προϊόντα του Φθινοπώρου : το γαλατένιο τραχανά, τα εποχικά γλυκά του κουταλιού, τα λικέρ, τα νόστιμα λουκάνικα, τα ροφήματα του δάσους, το σπιτικό γιαούρτι και τα
διαχρονικά κοψίδια που διαφεντεύουν τις δροσερές βραδιές!
Ο ορεινός Στανός, 6 μόλις χιλιόμετρα βόρεια της Αρναίας, παρουσιάζει στο κοινό μία εξαιρετική γαστρονομική παλέτα, η οποία το 2017 εντάσσεται στο πρόγραμμα του KOUZINA και προβάλλεται ισότιμα στις ευρωπαϊκές τουριστικές και γαστρονομικές αγορές.
Πρόγραμμα: Μια «νόστιμη» μέρα στο Στανό
Ημερομηνία :
 Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016
10.00 Αναχώρηση από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με λεωφορείο
11.10 Άφιξη στο Στανό, Υποδοχή από τα Μέλη του Συλλόγου Γυναικών Στανού
11.30 Προσφορά καφέ και εδεσμάτων σε παραδοσιακή αυλή της οικογένειας Σαμάρα Δημητρίου
Θα πιούμε ελληνικό καφέ, συνοδευόμενο από σπιτική τραχανόπιτα και γλυκό του κουταλιού δαμάσκηνο, το οποίο θα προετοιμασθεί μπροστά στα μάτια μας ως μάθημα παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής. Στη συνέχεια θα δούμε πως φτιάχνεται το τοπικό λικέρ ζούρβο, ένα φρούτο του Αριστοτελικού Δάσους, το οποίο συλλέγεται από τους ντόπιους και αποτελεί υπέροχο κέρασμα στις γιορτές και στις απογευματινές βεγκέρες
13.30 Θα βολτάρουμε στους δρόμους του χωριού, γνωρίζοντας όλες τις όμορφες γειτονιές του
14.00 Στανιώτικο γεύμα
Θα καταλήξουμε στην τοπική ταβέρνα-μεζεδοπωλείο της οικογένειας Σαμαρά Ιωάννη , όπου θα δοκιμάσουμε το ξακουστό στανιώτικο λουκάνικο, φτιαγμένο από ντόπιο χοιρινό κρέας και εσπεριδοειδή, το οποίο θα το συνοδεύσουμε με τσοπάνικο γίδινο σκληρό τυρί και ζυμωτό ψωμί. Θα δούμε πώς γεμίζεται η σπλήνα και θα πιούμε δυνατό τσίπουρο και εκλεκτό κρασί. Θα τελειώσουμε με λαχταριστή πασπαλόπιτα (κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο), φτιαγμένη από έμπειρα γυναικεία χέρια και ροφήματα φτιαγμένα από βότανα του Αριστοτελικού Δάσους
16.00 Μάθημα : πώς φτιάχνεται ο ξινός τραχανάς απο την κυρία Τουπλικιώτη Μαρία
Γυναίκες με σπάνια «οικοκυρικά» ταλέντα ανοίγουν φύλλα, τα στεγνώνουν και τα τρίβουν, προκειμένου να δημιουργήσουν νόστιμες γαλατένιες νιφάδες, οι οποίες μετατρέπονται σε σούπα, που μας προσφέρεται ως απογευματινό τονωτικό κολατσιό!Ένα εξαιρετικό δρώμενο που θα πραγματοποιηθεί στην τοποθεσία Πηγάδι εκεί που το δάσος συναντά την πέτρα – έναν απόλυτα επιτυχημένο συνδυασμό φύσης και ανθρώπινης τεχνικής!
18.00 Μάθημα : πώς φτιάχνεται το γιαούρτι
Εξαιρετικό δρώμενο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην αυλή της κυρίας Κάκα Βάσως και θα μας ταξιδέψει στις εποχές της αγνότητας και της φυσικής αυθεντικότητας. Φρέσκο γάλα και μαγιά, καλή διάθεση, πλατύ χαμόγελο και προπαντός αγάπη για τη μάνα γη συνθέτουν το μυστικό της επιτυχίας των στανιώτικων προϊόντων
20:00 Πολιτιστικός Αποχαιρετισμός
Τα παιδικά χορευτικά συγκροτήματα του Στανού μας αποχαιρετούν χορεύοντας στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού.Τα ντόπια ψητά σουβλάκια και το ζεστό ψωμί αποτελούν το γαστρονομικό μας αποχαιρετισμό αλλά και το σήμα κατατεθέν κάθε στανιώτικου ανταμώματος!
Σας περιμένουμε!
Η επικοινωνία της πρωτοβουλίας οργανώνεται από τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού και το KOUZINA 2017, ενώ περιήγηση και η οργάνωση των γαστρονομικών δρώμενων θα πραγματοποιηθούν από το Σύλλογο Γυναικών Στανού