powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Το ύστατο όπλο της κυβέρνησης - Γιατί δεν πληρώθηκε το ΔΝΤ

Όλα τα πρόσφορα μέσα δείχνει να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να στρέψει την πίεση που της ασκείται προς τους δανειστές, επιχειρώντας λεπτούς χειρισμούς δηλαδή να τραβήξει το σκοινί χωρίς να προκαλέσει ρήξη. Αν και επισήμως υποστηρίζεται από διάφορες πλευρές ότι το ΔΝΤ πρότεινε
στην Αθήνα την ενοποίηση των δόσεων για το τέλος του μήνα (Σταθάκης, Παπαδημούλης) φαίνεται ότι η κυβέρνηση αιφνιδίασε χθες το απόγευμα το Ταμείο, με την Γενική Διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ να διαρρέει την ενόχλησή της καθώς λίγο πριν είχε εκδηλώσει τη βεβαιότητα ότι η δόση θα πληρωθεί, πατώντας σε όσα είχε πει ο Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.
Παρόλο που δεν υπήρξε καμία επίσημη αιτιολόγηση ή διαρροή για το σκεπτικό αυτής της κίνησης, φαίνεται ότι η Αθήνα παίζει το πιο κρίσιμο χαρτί της, ενώ ο Guardian και οι FT μιλούν για "ανυπακοή" της Αθήνας και την ερμηνεύουν ως απάντηση της Αθήνας στη σκληρή πρόταση των εταίρων. Σύμφωνα με τις διαρροές των προηγούμενων ημερών η Αθήνα θα πλήρωνε τη δόση στο ΔΝΤ μόνο εφόσον θα διαφαινόταν ή θα «κλείδωνε» η συμφωνία, καθώς δεν υπήρχε χρόνος για να κλείσει πριν την ημερομηνία της δόσης. 
Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έκαναν σαφές ότι δε γίνεται αποδεκτή  η πρόταση των θεσμών – όπως ειπώθηκε μάλιστα από τον Τσίπρα στους Μέρκελ και Ολάντ χθες το βράδυ, αυτή δεν ενσωματώνει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες – η Αθήνα δείχνει ότι δεν διστάζει να κάνει πράξη την προειδοποίηση που είχε απευθύνει τις προηγούμενες ημέρες. 
Η απόφαση αυτή έχει αποδέκτες τόσο το ΔΝΤ το οποίο κρατά την πιο σκληρή στάση όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά και τους άλλους δύο θεσμούς και τη Γερμανία που στοιχίζονται στη γραμμή του.
Η επίδραση δε της απόφασης αυτής είναι εμφανής σε ένα γενικό κλίμα ααστάτωσης που καταγράφεται στο διεθνή τύπο, αλλά και στην πτωτική κίνηση  στο αθηναϊκό και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σήμερα.
Την ίδια ώρα παρά το γεγονός ότι το Ταμείο έκανε αποδεκτό το αίτημα της Αθήνας για μια πρακτική που είχε μόνο ένα προηγούμενο στην ιστορία του ΔΝΤ, φαίνεται ότι δημιουργείται πλέον ανησυχία για το αν η Αθήνα θα έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το 1,6 δις ευρώ στο τέλος του μήνα στο Ταμείο, ενώ θα έχει προηγηθεί (γύρω στις 25 του μήνα) η καταβολή μισθών και συντάξεων. 
Τουλάχιστον, με τη χθεσινή κίνηση η Αθήνα αυτόν ακριβώς τον εκβιασμό δείχνει να επιχειρεί προκειμένου για την επίτευξη συμφωνίας με χρηματοδότηση μέχρι τότε: πρώτα η καταβολή μισθών και συντάξεων και για τις δόσεις βλέπουμε…