powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Πράξεις κακοδιοίκησης από τον Δήμο Κασσάνδρας κατά την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού σε ιδιοκτήτη καφέ - εστιατορίου και κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών

Πολίτης προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη, διαμαρτυρόμενος για παράνομες ενέργειες του Δήμου Κασσάνδρας, κατά την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού σε ιδιοκτήτη καφέ-εστιατορίου στο Πευκοχώρι, καθώς και για τη μη εκτέλεση πρωτοκόλλου κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών από την Κτηματική Υπηρεσία Ν. Χαλκιδικής.  

Ειδικότερα, το 2011, ο Δήμος εκμίσθωσε το τμήμα αιγιαλού που βρισκόταν μπροστά από το συγκεκριμένο κατάστημα, ώστε να τοποθετηθούν ομπρέλες-ξαπλώστρες, αλλά στη συνέχεια, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και εκδόθηκε πρωτόκολλο κατεδάφισης για αυθαίρετες κατασκευές από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία. Παρόλα αυτά, το 2012, ο Δήμος εκμίσθωσε στην ίδια επιχείρηση διαφορετικό τμήμα του αιγιαλού (200 τ.μ.), όμορο του καταστήματος, ενώ ένα χρόνο αργότερα, ο Δήμος ενημέρωσε τον επιχειρηματία να υποβάλει αίτηση μόνο για το τμήμα αιγιαλού που είχε εκμισθωθεί αρχικά.


Η Αρχή επεσήµανε ότι οι ∆ήµοι, εκτός από την τήρηση της νόµιµης διαδικασίας, οφείλουν να σταθµίζουν και την κατά περίπτωση παραχώρηση χρήσης κοινοχρήστου χώρου. Με τον τρόπο αυτό, θα αποκλείονται οι ιδιώτες, οι οποίοι έχουν διαπιστωµένα παρανοµήσει στο παρελθόν και δεν έχουν προβεί σε ενέργειες για την αποκατάσταση της νοµιµότητας. ∆ιαφορετικά, δηµιουργείται εύλογα η εντύπωση στους πολίτες ότι, στη λήψη νεότερων αποφάσεων της διοίκησης δεν λαµβάνονται
υπόψη οι τυχόν προγενέστερες διοικητικές αποφάσεις και κυρώσεις υπηρεσιών.
Εν προκειµένω, ο ∆ήµος όφειλε να προβεί µετά τη διαπίστωση των παραβάσεων, στην επιβολή κυρώσεων που προέβλεπε το σχετικό συµφωνητικό µίσθωσης.
Επίσης, έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι διοικητικές πράξεις και κυρώσεις που είχαν εκδοθεί σε βάρος του επιχειρηµατία και κυρίως το γεγονός, ότι εκκρεµούσε ακόµη το πρωτόκολλο κατεδάφισης µε αποτέλεσµα να εξακολουθούν να χρησιµοποιούνται οι αυθαίρετες κατασκευές από τον επιχειρηµατία.
Ύστερα από την παρέµβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η αρµόδια Κτηµατική Υπηρεσία ενηµέρωσε την Αρχή ότι κατεδαφίστηκαν και αποµακρύνθηκαν από τον αιγιαλό οι συγκεκριµένες κατασκευές και βεβαιώθηκαν πρόστιµα κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, από τη χρήση του αιγιαλού, κατά τη θερινή περίοδο του 2013.
Επιπλέον, η Αρχή ζήτησε από όλες τις εµπλεκόµενες υπηρεσίες να λαµβάνουν άµεσα τα απαραίτητα µέτρα, προκειµένου να τηρούνται οι προδιαγραφές για τις επιτρεπόµενες χρήσεις, την προσβασιµότητα-προσπελασιµότητα, τους περιορισµούς κατάληψης παραχωρηθείσας ζώνης αιγιαλού-παραλίας. Επίσης να προβαίνουν σε όλους τους νόµιµους ελέγχους µετά την έναρξη της περιόδου µίσθωσης του αιγιαλού, ώστε να αποφεύγονται τυχόν προβλήµατα και να διαπιστώνονται άµεσα τυχόν παραβάσεις από τους µισθωτές.

Πηγή site αρχής

Σχετικά έγγραφα