powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η συμφωνία

  • )

Εκτενή ρεπορτάζ για το χρονικό που οδήγησε στη συμφωνία για παράταση του ελληνικού προγράμματος στις Βρυξέλλες παρουσιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το Eurogroup για την Ελλάδα καλύφθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από όλα τα ΜΜΕ. Μάλιστα, ο βρετανικός Guardian μετέδιδε live όλες τις εξελίξεις. 

«Η Ελλάδα κέρδισε τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης μετά τη συμφωνία με την ευρωζώνη». Αυτός είναι ο τίτλος του BBC, που αναφέρει ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η Ελλάδα δεν διατρέχει πλέον τον κίνδυνο να έχει πρόβλημα ρευστότητας
τον επόμενο μήνα. 



Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, καθώς
αναφέρει ότι η συμφωνία «απομακρύνει τον άμεσο κίνδυνο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα να έχει πρόβλημα ρευστότητας τον αμέσως επόμενο μήνα». Παράλληλα, το Bloomberg τονίζει ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι και ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων της Ελλάδας με την Γερμανία. 



Το γερμανικό Spiegel δίνει έμφαση στο σύντομο χρονικό διάστημα που χρειάστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία. «Η συνεδρίαση άρχισε 3,5 ώρες αργότερα και όλα έδειχναν ότι η νύχτα θα είναι μακρά. Ωστόσο, η απόφαση πάρθηκε πολύ γρήγορα», αναφέρει. 



«Η ευρωζώνη δίνει παράταση στην Ελλάδα υπό όρους» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της γαλλικής Le Monde. «Τελικά, βγήκε λευκός καπνός από το Eurogroup στην τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας», αναφέρεί η Le Monde και σημειώνει τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά το αμέσως επόμενο διάστημα. 



«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Παρασκευή να παρατείνουν τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα για τέσσερις μήνες, μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων», αναφέρεται σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στη New York Times.



Όπως σημειώνεται, «η συμφωνία που επιτεύχθηκε, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ανοίγει το δρόμο για την Ελλάδα ώστε "να ξεκλειδωθεί" περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ της δανειακής συμφωνίας, εφόσον η χώρα πληροί ορισμένες υποχρεώσεις που ορίζονται από τους πιστωτές της».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, παρατίθενται αποσπάσματα από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, υπογραμμίζοντας την αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «έχουμε δημιουργήσει κοινό έδαφος και πάλι».

Τι γράφει ο ιταλικός Τύπος

«Γιούρογκρουπ, συμφωνία για την Ελλάδα: παράταση βοηθειών για τέσσερις μήνες», γράφει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η οποία προσθέτει ότι «τα πιο αρνητικά σενάρια διαψεύστηκαν, αφού το Eurogroup ολοκληρώθηκε με άσπρο καπνό».

Η εφημερίδα της Ρώμης αναφέρει ότι «η συμφωνία βασίζεται, σε τέσσερα σημεία: επέκταση της βοήθειας για τέσσερις μήνες, ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μέτρων πριν την καταβολή νέας βοήθειας, απαρίθμηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι την Δευτέρα και σεβασμός των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε, αφού θα συμφωνηθούν τα μέτρα, να μην τα αλλάξει ή να τα αποσύρει μονομερώς, σε περίπτωση που έχουν επιπτώσεις επί του δημόσιου προϋπολογισμού».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera,«η επέκταση θα χρησιμεύσει για να συζητηθεί «η δυνατότητα μιας νέας συμφωνίας, η οποία μπορεί να είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι». Η εφημερίδα προσθέτει, επίσης, ότι « πηγή της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει την δέσμη μεταρρυθμίσεων για την επόμενη φάση, δίνοντας έμφαση σε εκείνες που αποτελούν κοινό έδαφος, όπως στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και στην αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης».



«Στο τέλος του Eurogroup τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών προδίδουν έντονη κούραση και η επιφυλακτικότητα επιβάλλεται, από μέρους όλων», σημειώνει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA.

Το ANSA αναμεταδίδει τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος έκανε λόγο για «νίκη όλων» και για «βήμα προόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση» έστω και αν «δεν έγινε αναφορά σε αναλυτικό περιεχόμενο».

«Ελλάδα, βοήθεια για άλλους τέσσερις μήνες. Συμβιβασμός στο Eurogroup», γράφει, τέλος, η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

H εφημερίδα εκτιμά ότι «είναι βέβαιο πως η Ελλάδα δεν εξέρχεται ηττημένη από την σύνοδο των υπουργών του Eurogroup» και παραθέτει, μεταξύ των άλλων, την δήλωση του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, πως «πρόκειται για ισορροπημένη συμφωνία, προς συμφέρον όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
www.real.gr

---------------------------------------------------------------------------------------------------
www.protothema.gr


Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του αναφέρει πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο κοινού κειμένου για την Ελλάδα.



«Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν την Παρασκευή ότι μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία παράτασης του πακέτου διάσωσης της Αθήνας» γράφει το Reuters. «Αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν υπήρχε επίσημη συμφωνία» προσθέτει το πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δίκτυο CNBC επισημαίνει πως, μετά τις πληροφορίες για επίτευξη συμφωνίας, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε άνοδο.



Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της Ελλάδας συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία παράτασης του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα. 



Ωστόσο, το δίκτυο διευκρινίζει πως, όπως πληροφορείται έπειτα από επικοινωνία με εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, δεν επετεύχθη οριστική συμφωνία. 

Το Eurogroup βάζει τέλος στην αβεβαιότητα της Ελλάδας, σύμφωνα με το Reuters το οποίο σε δημοσίευμά του για την επίτευξη συμφωνίας τονίζει πως η Αθήνα κέρδισε «ανάσες».

Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία για την επιμήκυνση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, αποτρέποντας το ταμειακό κραχ της Αθήνας.

«Η συμφωνία βάζει τέλος στη μακρά αβεβαιότητα της Ελλάδας, δίνοντας στην ελληνική κυβέρνηση τις κατάλληλες ανάσες, προκειμένου να διαπραγματευτεί μία μακροπρόθεσμη συμφωνία», σημειώνει, προσθέτοντας, όμως, πως δημιουργεί προβλήματα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υπαναχώρησε σημαντικά από τις αρχικές του αξιώσεις.



Αυξάνεται η αισιοδοξία, ενώ η συμφωνία επετεύχθη για την Ελλάδα, γράφει η ιρλανδική ιστοσελίδα rte.ie, που εξηγεί ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο με την Ελλάδα.



Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από την άλλη επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, που αναφέρουν ότι φαίνεται να έχει σημειωθεί συμφωνία, ωστόσο ζήτησε λίγο χρόνο, ώστε να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. 

Η τουρκική Daily Sabah στην επίσημη ιστοσελίδα της γράφει ότι υπήρξε συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία σχετικά με την παράταση του πακέτου διάσωσης για έξι μήνες.

Από την άλλη, η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore γράφει για τη συμφωνία, που «θα επιτρέψει την επέκταση του προγράμματος», το οποίο ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, το ιταλικό δημοσίευμα επισημαίνει πως ενδέχεται να χρειαστούν λίγες ημέρες ακόμα, μέχρι να ολοκληρωθούν και οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Παράλληλα, η εφημερίδα κάνει λόγο και για το δημοσίευμα της γερμανικής Bildσχετικά με τη «λάθος επιστολή» που φέρεται ότι απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάτι που διέψευσε το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.



Το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle από την άλλη αναφέρει ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της οδεύουν σε μία συμφωνία, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη απόφαση.

Παρ' όλα αυτά, γράφει ότι ενδείξεις για μία πιθανή συμφωνία ανάμεσα στους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν διαφανεί από το απόγευμα της Παρασκευής, κατά τον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων.



Το δημοσίευμα προσθέτει πως η Αθήνα περιμένει την επίσημη απόφαση για το πρόγραμμα διάσωσης, η λήξη του οποίου αναμένεται στις 28 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit γράφει, σε δημοσίευμά της με τίτλο «Υποχωρήστε, κύριε Σόιμπλε», πως το γερμανικό σκεπτικό για την κρίση χρέους δεν λειτουργεί -σ.σ. πριν έρθουν οι πληροφορίες περί συμφωνίας στις Βρυξέλλες.

«Αυτό θα έπρεπε ο κ. Σόιμπλε επιτέλους να το παραδεχθεί και να αποδεχθεί λιγότερα μέτρα λιτότητας» τονίζει ο αρθρογράφος.

«Κανένας δεν λέει ότι οι χώρες του ευρώ θα έπρεπε να δώσουν στην Ελλάδα έτσι απλώς ακόμη περισσότερα λεφτά, ότι η Ελλάδα επιτρέπεται να συνεχίσει χωρίς κάθε έλεγχο, χωρίς κανέναν όρο. Και στο τέλος να χρηματοδοτήσει προεκλογικά δώρα με χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων. Το αντίθετο: η Ελλάδα έκανε παραχωρήσεις σε πολλά αποφασιστικά σημεία έναντι του Eurogroup. Ήρθε η ώρα να γίνουν παραχωρήσεις και απέναντι στους Έλληνες, κύριε Σόιμπλε» γράφει η Zeit. 

Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται άρθρο, με τίτλο «Η Γερμανία αναλαμβάνει το μεγαλύτερο ρίσκο», στο οποίο επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι, αν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να συγκεντρώσει τα στρατεύματά του, εννοώντας τις χώρες που συντάσσονται με το Βερολίνο, «η Γερμανία έχει πιο πολλά να χάσει».

Ο αρθρογράφος αναφέρει ακόμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πλέον μόνος, ενώ ένας εκ των συμμάχων του είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. 

«Χρώμα» από αμερικανικό κινηματογράφο έχει το δημοσίευμα της ιστοσελίδαςMarket Watch -και δη από την επιτυχημένη ταινία με τη Νία Βαρντάλος, «Γάμος αλά ελληνικά». Με αναφορά στον κινηματογραφικό πατέρα της Βαρντάλος, κ. Πορτοκάλος, ο οποίος χρησιμοποιούσε καθαριστικό υγρό για τζάμια Windex για οποιοδήποτε δερματικό πρόβλημα, το κείμενο έχει τίτλο: «Θα χρειαστεί λίγο παραπάνω από Windex, για να θεραπευθεί η ελληνική τραγωδία».

Όπως εξηγεί η οικονομική ιστοσελίδα, η ελληνική κυβέρνηση αιτήθηκε παράτασης της δανειακής σύμβασης, η οποία σχεδόν αμέσως απορρίφθηκε από τη γερμανική πλευρά.

«Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να ξεπεράσουν μία λογική προθεσμία. Μία εξάμηνη παράταση λύνει λίγα στην παρούσα κατάσταση, γεγονός που στο τέλος υποδηλώνει μία μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από το ευρώ» γράφει το δημοσίευμα. 



Την ίδια ώρα, το Usa Today αναφέρει πως έχει σημειωθεί άνοδος-ρεκόρ στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά τις πληροφορίες για συμφωνία. Το δημοσίευμα γράφει ότι σημειώνονται κέρδη 100 μονάδων για τον Dow Jones. Παράλληλα, τοBusiness Insider γράφει ότι η συμφωνία Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων έκανε τα χρηματιστήρια να «τρέξουν ράλι», με τον Dow Jones να σημειώνει κέρδη 99 μονάδων. 

Την ίδια ώρα, το Usa Today αναφέρει πως έχει σημειωθεί άνοδος-ρεκόρ στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά τις πληροφορίες για συμφωνία. Το δημοσίευμα γράφει ότι σημειώνονται κέρδη 100 μονάδων για τον Dow Jones.

Παράλληλα, το Business Insider γράφει ότι η συμφωνία Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων έκανε τα χρηματιστήρια να «τρέξουν ράλι», με τον Dow Jones να σημειώνει κέρδη 99 μονάδων.