powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Συνεδριάζει για τις Σκουριές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο 26 Ιουλίου 2016

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016 και ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού,  2ο θέμα είναι αυτό των Σκουριών εξ αναβολής
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Εισηγήτρια: Έλ. Κουντούρη
2.Έγκριση ή μη διατήρησης αρχαίων καταλοίπων που
αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας» της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ», στη θέση «Σκουριές» Μεγάλης Παναγίας, Δήμου Αριστοτέλη, Π.Ε. Χαλκιδικής, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (εξ αναβολής).
kas.culture.gr
ΑΠΟΡΙΑ
 Αν διατηρηθούν οι αρχαιότητες στο open pit (στο χώρο ανοιχτής εξόρυξης) δεν θα γίνουν οι ανατινάξεις και η εξόρυξη. 
Ποιος ο λόγος όμως να συνεδριάσει την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για την έγκριση ή μη της διατήρησης των αρχαιοτήτων πριν λήξει η προθεσμία των δύο μηνών που έδωσε το υπουργείο στις 5/7 στην εταιρία και δεν περιμένει πρώτα να δει πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση; Η εταιρία δεν μπορεί να αποδείξει ότι είναι εφαρμόσιμη και ασφαλής η μέθοδος της μεταλλουργίας (flash smelting-ακαριαία τήξη). Γιατί λοιπόν να καταστραφούν οι αρχαιότητες αφού και η εξόρυξη δεν θα γίνει ποτέ; (το τελευταίο το παίρνετε όπως θέλετε, είτε ως σοβαρό είτε ως λεπτή ειρωνεία)..
Στέλιος Νικητόπουλος Δημοσιογράφος