powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον κ. Σαββίδη

Η μεταβίβαση του 20% των μετοχών της «Πήγασος» στον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη προκάλεσε αρκετά ερωτήματα, και όχι μόνον στην τραπεζική αγορά.
Κατ’ αρχάς, κατά την αναδιάρθρωση του δανείου της «Πήγασος» από τις τράπεζες, ο ιδιοκτήτης της Φ. Μπόμπολας, λένε τραπεζικές πηγές, είχε δεσμευθεί να δώσει το 20% των μετοχών, πράγμα που «δεν συνέβη».

Οι τράπεζες και ιδιαίτερα η Alpha Bank αναζητούν τώρα τρόπο για να στραφούν κατά του deal Μπόμπολα - Σαββίδη για την πώληση των μετοχών της «Τηλέτυπος», αλλά αυτό δεν φαίνεται δυνατόν, τουλάχιστον κατά τη γνώμη κάποιων από τους εμπλεκομένους.
Οπως εξηγούν, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα MOU που δημιουργεί αυτοτελώς δικαιώματα και υποχρεώσεις ενοχικής μορφής (π.χ. αποζημίωσης), χωρίς να είναι δυνατή η προσβολή συμφωνιών με τρίτους. Οι τράπεζες είχαν οδηγήσει τον κατασκευαστικό όμιλο «Ακτωρ», όπου συμμετέχει μετοχικά η οικογένεια Μπόμπολα, στο να αγοράσει το κτίριο του Πήγασου στη Μεταμόρφωση, εισπράττοντας 20 από τα 177 εκατομμύρια του συνολικού δανεισμού της εταιρείας, πριν από μερικούς μήνες.
Επίσης, οι τράπεζες εισέπραξαν το 75% του τιμήματος των 5 εκατομμυρίων της «Τηλέτυπος» που πλήρωσε η πλευρά Σαββίδη, ενώ τα υπόλοιπα λεφτά θα πάνε σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και στους εργαζομένους. Συνεπώς, η πράξη ολοκληρώθηκε και με την είσπραξη του ποσού οι τράπεζες την αποδέχθηκαν.
Περιπλοκή
Μέχρι εδώ τα νέα είναι καλά για τον Ιβάν Σαββίδη. Αλλά η πώληση του Μega δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, διότι ακόμα και να συμφωνηθεί μελλοντικά ένα «κούρεμα» των χρεών του στις τράπεζες, τα 2/3 αυτών είναι σε ιδιώτες. «Γιατί να υποχωρήσουν εκείνοι και να δεχθούν “κούρεμα” στις δικές τους οφειλές όταν βλέπουν έναν πολύ πλούσιο άνθρωπο να μπαίνει στην επιχείρηση;» Αυτό είναι ένα βασικό αντεπιχείρημα και αυτή η περιπλοκή ίσως οδηγήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή, κάτι που θα καταστήσει εκ των πραγμάτων τη διάσωση του ιστορικού καναλιού πανάκριβη υπόθεση.
Δεν είναι μυστικό ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν επιθυμεί να εμπλακεί, πλην του Mega, στην περιπέτεια της διαχείρισης άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως, για παράδειγμα, εφημερίδων. Για πολλούς και απλούς λόγους. Μεταξύ άλλων, διότι με τη διαδικασία που έχει επιλεγεί σήμερα, δίνεται μεν η δυνατότητα στον όμιλο να «αρχίσει από το μηδέν» στη σχέση του με τις τράπεζες, τα δάνεια ωστόσο των θυγατρικών διατηρούνται.
Από τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ ο εκκαθαριστής έχει απομονώσει εκείνα που έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν τα περισσότερα σε αγοραστές που ενδιαφέρονται για το real estate, αλλά και το στούντιο ΑΤΑ, δύο οικόπεδα 22 συνολικά στρεμμάτων στην Ανατολική Αττική και το ιστορικό κτίριο της οδού Χρ. Λαδά. Αυτά περιλαμβάνονται στη λεγόμενη ομάδα ενεργητικού Α της σχετικής διαδικασίας, της εκκαθάρισης εν λειτουργία. Για τα στοιχεία αυτά υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα «φύγουν γρήγορα» στη διαδικασία, που σε αυτή τη φάση εκπνέει στις 31 Μαΐου.
Η κατάσταση όμως δεν εμπνέει παρόμοια αισιοδοξία όταν προσεγγίζει κανείς τη λεγόμενη ομάδα Ενεργητικού Β, με τους τίτλους των εφημερίδων, των περιοδικών, τα ηλεκτρονικά μέσα, την ΙΡΙΔΑ και το 22% των μετοχών που έχει ο ΔΟΛ στο Mega.
Ασκηση ελέγχου
Ολες οι τράπεζες –εκτός της Eurobank, που δεν είχε εκτεθεί με πιστώσεις στον Τύπο– θα έχουν να κερδίσουν από ένα μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένα αν στη διαδικασία για την πώληση του ΔΟΛ εμφανισθούν πάνω από ένας ενδιαφερόμενοι.
Από κύκλους κοντά στη διαδικασία υπολογίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι, τελικά, θα είναι δύο. Αλλά η διαδικασία δεν θα είναι απλή, όπως δείχνει και η περίπτωση του Mega όπου ο κ. Σαββίδης πρέπει να συμφωνήσει όχι μόνο με τους ιδιώτες πιστωτές (προμηθευτές, εργαζομένους, εταιρείες παραγωγής) αλλά και με τους υπόλοιπους μετόχους. Αυτό δεν ήταν κάτι εύκολο όταν λειτουργούσε το κανάλι, άρα «θα είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα, όπου όσοι από τους παλιούς μετόχους παραμείνουν θα θέλουν να ασκούν τον έλεγχο, την ώρα που και ο κ. Σαββίδης θέλει να ασκεί ο ίδιος τον έλεγχο», αναφέρουν πηγές κοντά στην υπόθεση.

Για παράδειγμα, αν η εταιρεία «Τηλέτυπος» οδηγηθεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου –κάτι που είναι πολύ πιθανό– θα χρειασθεί και η σύμφωνη γνώμη της πλευράς Βαρδινογιάννη, αλλά και των άλλων μετόχων. Σ’ αυτή την περίπτωση, δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει.
Αντίστοιχες συζητήσεις για αύξηση κεφαλαίου πριν από την έναρξη της εκκαθάρισης εν λειτουργία είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο μεταξύ των μετόχων. Γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία του εγχειρήματος.


Τέλος, να σημειωθεί ότι την τεχνική πλαισίωση της μεγαλύτερης επιχείρησης εκκαθάρισης στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που έχει επιχειρηθεί ποτέ στην Ελλάδα έχουν αναλάβει το δικηγορικό γραφείο του Α. Αγγελίδη και η εταιρεία Grant Thornton. Και οι δύο θέλουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν.