powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Η μαζική «άρνηση» των φορολογουμένων, ανάγκασε σε παράταση έως 14 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις παρά τις διαψεύσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί οχι στις 31 Ιουλίου αλλά στις 31 Αυγούστου. Θα φέρουν τροπολογία να αλλάξουν τον Κώδικα ;


Παράταση μέχρι και τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, δίνει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, να επιτευχθεί η εμπρόθεσμη υποβολή του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο, από τη Δευτέρα έχουν υποβληθεί 700.000 δηλώσεις δηλαδή το 12% των
συνολικά αναμενόμενων και μόνο χθες υποβλήθηκαν 198.000 δηλώσεις.
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες φορολογούμενους για τη διάθεση φορολογικής συμμόρφωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης που έδειξαν την τελευταία εβδομάδα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Οι Έλληνες φορολογούμενοι ανταποκρινόμενοι στις οδηγίες του ΥΠΟΙΚ χρησιμοποιούν το TAXIS σε ώρες μη αιχμής, με αποτέλεσμα παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό δηλώσεων το TAXIS να ανταποκρίνεται πάρα πολύ καλά» συνεχίζει και καταλήγει: «Καλούνται οι Έλληνες φορολογούμενοι να συνεχίσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις με τους ίδιους ρυθμούς μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, προκειμένου οι δηλώσεις αυτές να είναι εμπρόθεσμες».
 *****************************************************
Όπως ορίζει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος «ο φόρος, που αναλογεί στο συνολικό καθαρό εισόδημα ή το υπόλοιπο που απομένει μετά τις εκπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου, καταβάλλεται σε τρεις (3) ίσες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα, αντιστοίχως, από τη βεβαίωση του φόρου», κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι όσοι υποβάλουν φορολογική δήλωση από την 1η Ιουλίου έως τις 14 Ιουλίου, με βάση το γράμμα του νόμου μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση έως το τέλος Αυγούστου. Ακόμα και η Απόφαση του Χάρη Θεοχάρη, με ημερομηνία 19 Μαίου, συνέδεε τη πληρωμή της πρώτης δόσης με την καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία επειδή ήταν η 30η Ιουνίου καθόριζε αυτομάτως ως προθεσμία πληρωμής τη 31η Ιουλίου.

*******************************************************
 Tέσσερις στους δέκα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 ενώ σχεδόν έξι στους δέκα είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ:
- 1.458.432 δηλώσεις ή το 40,51% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 1,714 δισ. ευρώ ή 1.175 ευρώ κατά μέσο όρο. Το εκκαθαριστικό περιέχει μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους: το φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
- 753.441 δηλώσεις ή το 20,93% του συνόλου είναι πιστωτικές με συνολικό ποσό επιστροφής φόρου 174,76 εκατ. ευρώ ή 232 ευρώ κατά μέσο όρο.
- 1.388.537 δηλώσεις ή το 38,57% είναι μηδενικές.