powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Στέφανος Χατζημανώλης:Χιλιάδες Τούρκοι επισκέπτες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική αξιοποιώντας την ευκαιρία των διακοπών που προέκυψαν, με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, για δεκαήμερο εορτασμό του Κουρμπάν Μπαϊράμ (γιορτή των μουσουλμάνων).
   Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Στέφανο Χατζημανώλη, περισσότεροι από 5.000
Τούρκοι υπολογίζεται ότι επέλεξαν τη Χαλκιδική με μέσο όρο διαμονής τις τέσσερις διανυκτερεύσεις, ενώ δεν παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα των διακοπών τους και τη Θεσσαλονίκη.
   "Ήταν βολικές οι συνθήκες, καθώς βρισκόμαστε στο τέλος του Αυγούστου και κατάφεραν να βρουν διαθέσιμα δωμάτια στη Χαλκιδική. Από την Καλλικράτεια μέχρι την Καλλιθέα, το Παλιούρι και τον Μαρμαρά συναντά κανείς Τούρκους τουρίστες", σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζημανώλης.
   Η εορταστική εβδομάδα, που ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, έδωσε για άλλη μια φορά την αφορμή να γεμίσει και η πόλη της Θεσσαλονίκης με τουρίστες από τη γειτονική Τουρκία. Κάτι που αποτελεί, όπως επεσήμανε ο κ. Χατζημανώλης, ένα από τα μεγαλύτερα "ρεύματα" που έχουν δει τα τελευταία χρόνια οι τουριστικοί παράγοντες.
   Αγαπημένο μνημείο εξακολουθεί να είναι το Μουσείο Κεμάλ Ατατούρκ, το οποίο συγκεντρώνει υψηλό αριθμό επισκεπτών. Εκτός από τα οθωμανικά μνημεία, εκείνο που επίσης γοητεύει τους Τούρκους επισκέπτες είναι ο χαρακτήρας της πόλης, η ζωή, η γαστρονομία και η προσωπικότητά της, σύμφωνα με όσα περιγράφει ο κ. Χατζημανώλης. 
   Λόγω της προσβασιμότητας, οι Τούρκοι έρχονται στην περιοχή οδικώς. Αυτό όμως για άλλη μια φορά αναδεικνύει, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, το πρόβλημα που υπάρχει στους συνοριακούς σταθμούς. "Επειδή ορισμένες φορές στη διάρκεια του έτους είναι πολυπληθής ο αριθμός των επισκεπτών, δημιουργούνται "ουρές" σχεδόν 7 χιλιομέτρων και σημειώνονται 4 με 5 ώρες αναμονής" αναφέρει, επισημαίνοντας πως "χρειάζεται να ενισχύονται εκείνες τις ημέρες οι σταθμοί με προσωπικό και να τοποθετηθούν τέντες για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος".

   Νικόλ Καζαντζίδου
ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Polis Face: Στέφανος Χατζημανώλης


THESS-SKG STORIES


Ανάμεσα σε ταξίδια και μυρωδιές, σε γεύσεις και περίεργους προορισμούς, ο Στέφανος Χατζημανώλης είναι ο άνθρωπος που μοίρασε τις γνώσεις και την καρδιά του σε όλες τις πόλεις που αγάπησε…
 
Πώς ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι στους πολιτισμούς;
Η αρχή είναι η γέννηση. Έτυχε να γεννηθώ στην Κωνσταντινούπολη και να περάσω τα πρώτα παιδικά μου χρόνια εκεί και στη συνέχεια να ασχοληθώ έντονα με τον τουρισμό, από τα 18 μου, που πέρασα στη σχολή Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησα να εργάζομαι το 1987. Ο τουρισμός για μένα δεν πρέπει να είναι επιδερμικός. Αξίζει να είναι ουσιαστικός και σαφώς ένα από τα κομμάτια του τουρισμού, πέρα από την αρχιτεκτονική, την ιστορία, τα τοπία, είναι και ο πολιτισμός των γεύσεων.

Έτσι προέκυψε και το «Boyoz»;
Από μια τυχαία σύμπτωση. Σε μια φτωχογειτονιά της Σμύρνης ανακαλύψαμε έναν παππούλη, ο οποίος έφτιαχνε κάτι πιτάκια εβραϊκά που τα ονομάζουν boyoz. Αυτή είναι μια αναζήτηση που ξεκίνησε τρία χρόνια πριν. Ο κολλητός μου κι εγώ αποφασίσαμε να μοιραστούμε αυτή τη γεύση και με άλλους και να τη φέρουμε στη Θεσσαλονίκη. Βέβαια την ντύσαμε και με άλλα προϊόντα, για να έχει μια πιο εμπορική χροιά, και γέννησε και ένα δεύτερο παιδάκι. Την Πέμπτη 1 Ιουνίου ανοίγει και το δεύτερο κατάστημα στο ΦΙΞ και προσπαθούμε να δώσουμε μια βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι.

Η καρδιά πού είναι; Ελλάδα ή Κωνσταντινούπολη;
Η καρδιά είναι εκεί. Δυστυχώς οι περισσότεροι Κωνσταντινουπολίτες έχουν μια αποστειρωμένη σχέση με την Κωνσταντινούπολη. Τη θεωρούν απόλυτα δική τους αυτή τη σχέση και δεν τη μοιράζονται. Εγώ προσπάθησα να ακολουθήσω μια πιο ενεργή σχέση, γι’ αυτό μοιραία είμαι χωμένος στα θέματα τα ελληνοτουρκικά.
Εκεί είναι και η ενασχόλησή μου με το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο, στο οποίο είμαι αντιπρόεδρος, εκεί είναι και η ενασχόλησή μου και με περίεργους τόπους της Τουρκίας, αναζητήσεις δηλαδή με απώτερο στόχο να έχω τακτικότατη επικοινωνία με το σήμερα. Να μην είμαι αποστειρωμένος μόνο στο χθες. Και να μετέχω ενεργά. Δεν θέλουμε να κλάψουμε πάνω από τη μνήμη αυτού που έμεινε πίσω, θέλουμε να το αναδείξουμε. Θέλουμε να το κάνουμε ενεργό κομμάτι της καθημερινότητας των ντόπιων εκεί. Οπότε αυτό για εμάς ήταν ουσιαστικό. Χωρίς να είμαστε βαθιά θρησκευόμενοι, βοηθήσαμε στο να ανοίξουν εκκλησίες, να ανοίξουν τόποι, να γίνουν μουσικά σχολεία και να λειτουργούν μια φορά τον χρόνο, για να καταλάβουν οι ντόπιοι ότι δεν είναι μίασμα, ήταν κάτι που προϋπήρχε 10 αιώνες πριν έρθουν οι επόμενοι.
Το ίδιο πράγμα κάνουμε και εδώ. Φέρνοντας τους Τούρκους στη Θεσσαλονίκη, προσπαθήσαμε να τους δείξουμε την παλιά εικόνα της πόλης. Μοιραία, οι αναζητήσεις που κάνουμε εμείς ως Έλληνες είναι ίδιες με τις αναζητήσεις που αφορούσαν και αυτούς που είχαν πρόγονους εδώ.
Είναι συγκλονιστικό για εμάς να βλέπουμε πίσω από τις εικόνες, τι μπορεί να κρύβει μια ακαλαίσθητη οικοδομή στα έγκατά της. Τι είχε πριν; Δεν είναι μόνο η αναζήτηση στην Άνω Πόλη. Είναι όλα αυτά που άφησαν σαν κληρονομιά αυτοί που έφυγαν.

Αν μοιραία αυτό το πράγμα κολλάει στο κομμάτι της γεύσης, γεύση – πολιτισμός – ιστορία, καταβάλλουμε και λίγη προσπάθεια στο σήμερα. Στο πώς να αναδείξουμε μερικά πράγματα, πώς να βγάλουμε μπροστά ανθρώπους που σκέφτονται σαν εμάς και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε νέα παιδιά να ενστερνιστούν αυτές τις διαδικασίες μακριά από φανατισμούς, μισαλλοδοξίες. Και αυτές είναι θεμιτές, εγώ αποδέχομαι και τις άλλες απόψεις, αλλά δεν καταλάβαινα ποτέ όλη αυτή την ιστορία από παιδί, όλη αυτή την ιστορία γύρω από το ποντιακό στοιχείο χωρίς να έχω επισκεφτεί τον Πόντο.
Αυτό σας ώθησε να ασχοληθείτε τόσο ιδιαίτερα με τον τουρισμό;
Ψάχνουμε αυτό το κάτι διαφορετικό. Να ψάχνουμε, να αναζητούμε, να τρέχουμε σε πόλεις περίεργες. Και κάνουμε κάτι μου μας άρεσε. Το αντικείμενο του tour operation.

Πόσα ταξίδια;
Η μεγάλη μου αγάπη τα τελευταία 20 χρόνια με τη Μάλτα, που είναι ένα σοβαρό κομμάτι της ζωής μου. Ιστορικές και τουριστικές αναζητήσεις. Επίσης η δουλειά μου με έφερε 9 χρόνια στη Μέση Ανατολή, πάλι μέσα από την Τουρκία, με έφερε στη Συρία. Ήμουν και εκπρόσωπος των συριακών αερογραμμών από το 1999 μέχρι τον πόλεμο. Οπότε αυτό σήμαινε ότι είχαμε πολλές αναζητήσεις στη Συρία, στο Λίβανο, στην Ιορδανία και στο Ιράν. Αυτά τώρα αναγκαστικά περάσανε σε δεύτερη μοίρα λόγω του πολέμου και των δυσάρεστων εξελίξεων. Μοιραία πάλι, αφού ένα κομμάτι της οικογένειας είναι από την Κορυτσά, πήγα στην Αλβανία και αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με το κομμάτι της ανάδειξης του τουρισμού. Ξεκινήσαμε πρώτοι στην Ελλάδα το 2004 να κάνουμε οργανωμένα ταξίδια στην Αλβανία.
Αυτό είμαστε. Εξειδικευμένα πράγματα. Όχι σούπερ μάρκετ. Όχι τουριστικό πρακτορείο και εκδρομές παντού. 4 προορισμοί – 4 ζωές.

 
Από το φύλλο της THESSNEWS #54 (20/05/2017-21/05/2017)