powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Χρέος - μαμούθ 163 δισ. ευρώ έχουν οι ιδιώτες σε τράπεζες και Δημόσιο



Νοικοκυριά απειλούνται με κατασχέσεις σπιτιών για οφειλές σε τράπεζες και την εφορία, επιχειρήσεις γονατίζουν από το ΙΚΑ και χιλιάδες επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν την εισφορά στον ΟΑΕΕ για την ασφαλιστική τους κάλυψη.
Αυτή τη στιγμή τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες ξεπερνούν τα 67 δισ. ευρώ. Τα χρέη από απλήρωτες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία έφθασαν τα 19 δισ. ευρώ ενώ τα «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες έφθασαν στα 77 δισ. Συνολικά ένα χρέος-«τέρας» ύψους 163 δισ. όσο περίπου και το ΑΕΠ της χώρας βραχυκυκλώνει τα πάντα.
«Βουνό» τα χρέη προς το Δημόσιο
Τα χρέη προς το Δημόσιο «πνίγουν» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τα απανωτά φορολογικά «χτυπήματα», οι δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η ανεργία και τα «λουκέτα» που μπήκαν στην αγορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο εκατομμύρια φορολογούμενους που αδυνατούν όχι μόνο να πληρώσουν στην ώρα τους τις οφειλές τους προς το Δημόσιο αλλά ακόμη και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε μηνιαίες δόσεις. Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων στα χρόνια των Μνημονίων σε συνδυασμό με τις χρόνιες παθογένειες του εισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών
φαίνεται να αποτελούν τις δύο βασικές αιτίες για τη διόγκωση κατά περίπου 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από το 2010 και μετά.

Τα χρέη που μένουν απλήρωτα από 33,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2009 άρχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα μετά την έλευση του Μνημονίου φθάνοντας στα 52,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2012 , στα 62,55 δισ. ευρώ στα τέλη του 2013 και στα 67,25 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2014. Δηλαδή μέσα σε 4,5 χρόνια «φούσκωσαν» κατά 33,75 δισ. ευρώ ή κατά 100,7% . Την ίδια ώρα δραματική αύξηση 271,4% σημείωσε ο αριθμός των φορολογούμενων που χρωστούν στην εφορία. Από 700.000 άτομα που ήταν στο τέλος του 2009 έφθασαν στα 2,6 εκατ. την άνοιξη του 2014.
Σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους διατηρεί ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία ενώ σε διάστημα 18 μηνών (από 1/1/2013-30/6/2014) τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη άγγιξαν τα 14 δισ. ευρώ με συνέπεια το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (νέες και παλαιές) να έχει υπερβεί το ποσό των 67,2 δισ. ευρώ, καταρρίπτοντας ένα ακόμη ρεκόρ. Η τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών «φουσκώνει» επικίνδυνα αφού κάθε μήνα οι απλήρωτοι φόροι αυξάνονται σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι δύο ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών που νομοθετήθηκαν το καλοκαίρι του 2013 από το υπουργείο Οικονομικών αποδίδουν πενιχρά έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου εξέλιξη η οποία καταδεικνύει ότι ελάχιστοι οφειλέτες του Δημοσίου είναι σε θέση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:
  • Από τα 67,25 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις μόλις 2,06 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 3% του συνόλου των χρεών.
  • Από τα χρέη των 2,06 δισ. ευρώ που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις έχουν εξοφληθεί μέχρι στιγμής μόνο 665,4 εκατ. ευρώ.
  • Από τα 2,6 εκατομμύρια των οφειλετών έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις λιγότεροι από 153.000, στοιχείο που ενισχύει το αίτημα της κυβέρνησης προς την τρόικα για βελτίωση των όρων της ρύθμισης και αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων
http://www.imerisia.gr