powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Ακυρώνουν μαζικά τις κρατήσεις οι Ρώσοι τουρίστες λόγω κυρώσεων από ΕΕ – Ζημιά 400 εκ. ευρώ!


Για 15 και πλέον χρόνια η Χαλκιδική αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των Ρώσων τουριστών, τόσο λόγω των μαγευτικών της παραλιών όσο και του Αγίου Όρους, που το επισκέπτονται πολλοί Ρώσοι.
Η Χαλκιδική ήταν ο πρώτος προορισμός της Ελλάδας που επισκέφθηκαν οι Ρώσοι, οι οποίοι το 2013 ξεπέρασαν τους 150.000.
Τα πρώτα χρόνια επισκέπτονταν την περιοχή τουρίστες των υψηλών κοινωνικών στρωμάτων, κυρίως κάτοικοι της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η πλειονότητά τους είναι άνθρωποι της μεσαίας τάξης. Εκτός από τις παραλίες μας, και ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος, και το Αγ. ΄Ορος είναι πόλος έλξης.
Το ξενοδοχείο Pomegranate Spa Hotel στην Ποτίδαια Χαλκιδικής, που δημιουργήθηκε από Ρώσους επιχειρηματίες κόστισε δεκάδες εκατ. Ευρώ και το ενδιαφέρον των για τις επενδύσεις Ρώσων κεφαλαίων για τον τουρισμό είναι μεγάλο.
Ο ταξιδιωτικός οργανισμός του Μουζενίδη έφερε στην Ελλάδα για διακοπές το περασμένο καλοκαίρι μισό εκατομμύριο Ρώσους - και όχι μόνο. Ο κ. Μπόρις Μουζενίδης είναι αυτός που κατάφερε να κάνει μόδα την Ελλάδα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, συμβάλλοντας σημαντικά στην άνοδο του ελληνικού τουρισμού για το 2013.
Εχει μετατρέψει σε φετίχ για τις Ρωσίδες τις γούνες της Καστοριάς
Οι ανόητες επιλογές των χωρών του λόμπι της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ουγκρανία πέρα το γεγονός που έφεραν πτώματα και μίσος στην χώρα, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό στη φτωχευμένη Ελλάδα.

  Το defencenet.gr γράφει
Μεγάλη "νίλα" στις αφίξεις τουριστών από την Ρωσία και το όνειρο του 1.200.000 τουριστών από την ισχυρή τουριστικά ρωσική αγορά θα μείνει όνειρο, όπως όλα δείχουν, λόγω των κυρώσεων της ΕΕ που έχει δυσκολέψει την έκδοση βίζας.
Ηδη η μείωση που υπολογιζόταν σε 25% μέχρι χθες, υπολογίζεται σε 40% σήμερα μετά την ακύρωση μεγάλων πακέτων που θα κατευθύνονταν σε Βόρεια Ελλάδα, Κρήτη και Επτάνησα.
Τα ίδια πακέτα μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και ίσως αυτό καθ'αυτό το πρόβλημα είναι το μικρότερο: Οι Ρώσοι τουρίστες δαπανούν 1000 ευρώ το κεφάλι κατά μέσο όρο και είναι οι πρώτοι με διαφορά την στιγμή που οι Γερμανοί κινούνται περί τα 600 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε ακύρωση άφιξης Ρώσου τουρίστα σημαίνει εισόδημα από σχεδόν δύο δυτικοευρωπαίους σε επίπεδο εισροής τουριστικού συναλλάγματος.
Αλγεινή εντήπωση έχει προκαλέσει στην Μόσχα η ακύρωση (δύο φορές) της επίσκεψης της υπουργού Τουρισμού ¨Ολγας Κεφαλογιάννη και φαίνεται ότι υπάρχει και κεντρική προς "πολιτική οδηγία" για να αποφεύγεται η Ελλάδα ως χώρα προορισμού.
Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα είναι ευχής έργο να φτάσουν τους 800.000 οι Ρώσοι τουρίστες εφέτος, αλλά εκφράζεται ανησυχία ότι θα είναι ακόμα ολιγότεροι.
Σε οικονομικό επίπεδο αυτό υπολογίζεται σε απώλεια 400-500 εκατ. ευρώ το ολιγότερο.
Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα με την δραματική μείωση του τουριστικού ρεύματος από την Ουκρανία, που πέρσι είχε "δώσει" 150.000 τουρίστες στην χώρα μας με μέστο όρο δαπάνης τα 650 ευρώ. κατά κεφαλή.
Οι τουρίστες αυτοί προέρχονταν κατά συντριπτικό ποσοστό από τις πλούσιες ρωσόφωνες περιοχές στις οποίες τώρα μαίνεται απελευθερωτικός πόλεμος και ήδη η μείωση των αφίξεων υπολογίζεται σε 80% με οικονομική ζημιά για την χώρα να ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
Τα παραπάνω δείχνουν και κάτι άλλο: Πόσο ευμετάβλητος και ασταθής είναι ο δείκτης εσόδων για μία οικονομία που σητρίζεται στον τουρισμό, από συγκυριακά γεγονότα.
Η Αραβική Ανοιξη και η αναταραχή στις βορειοαφρικανικές χώρες εκτόξευσε τον ελληνικό τουρισμό. Τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύγκρουση στην Α.Ευρώπη με ολες τις πολιτικές επιπτώσεις, αντιστρέφει την τάση...