powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Ρεκόρ πνιγμών στην Ελλάδα . Οι πνιγμοί στη Χαλκιδική.

Η χώρα μας έχει αρνητικό ρεκόρ στη θνησιμότητα από πνιγμό. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη δεύτερη θέση στον κόσμο σε πνιγμούς
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Λιμενική Αστυνομία,
2013 οι θάνατοι λουόμενων στη θάλασσα από πνιγμό 700 , το 2012 σε 396, το 2011 σε 378,το 2010 σε 371, το 2019 σε 327 . Όσο για τη φετινή χρονιά, από την 1η Ιουνίου έως τις 17 Αυγούστου 165 θάνατοι από πνιγμό και 15  σημειώθηκαν το διήμερο του Δεκαπενταύγουστου, 
Στην Χαλκιδική συγκεκριμένα για φέτος

Αύγουστος

1) Περιοχή «Ψακούδια» ένας 82χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και λίγη ώρα αργότερα στο Νοσοκομείο Πολύγυρου Χαλκιδικής διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
2) Ν. Πλάγια Χωρίς τις αισθήσεις του, ανασύρθηκε, μεσημβρινές , από τη θαλάσσια περιοχή 46χρονος. Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νέων
Μουδανιών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του,
 Ιούλιος
1) Φούρκα Χωρίς τις αισθήσεις της, ανασύρθηκε, απογευματινές
ώρες , από τη θαλάσσια περιοχή της Φούρκας μια 80χρονη.
Η άτυχη γυναίκα διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
2) Σάρτη Χωρίς τις αισθήσεις του, ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Σάρτης στη Χαλκιδική, 56 χρονος αλλοδαπός.
Ο θάνατός του διαπιστώθηκε από γιατρό του τοπικού Κέντρου Υγείας.

3) Μυκονιάτικα 67χρονου, ο οποίος έχασε τη ζωή του την ώρα που κολυμπούσε στην περιοχή Μυκονιάτικα Χαλκιδικής.

"Η χώρα μας έχει αρνητικό ρεκόρ στη θνησιμότητα από πνιγμό. Κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη δεύτερη θέση στον
κόσμο!», δηλώνει στο «Έθνος» ο επ. καθηγητής κολύμβησης Σεραφείμ Αλεξίου, υπεύθυνος Υγρού Στίβου στη Σχολή ΕΦΑΑ του ΑΠΘ.

Το 70% των πνιγμών συμβαίνει στη θάλασσα, το 25% σε πισίνες και το υπόλοιπο 5% σε λίμνες, ποτάμια και αλλού. Ποσοστό 67% περίπου των πνιγμών καταγράφεται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Οι περισσότεροι πνιγμοί σημειώνονται μεσημεριανές ώρες (42%), μετά τις πρωινές ώρες (34%) και τέλος τις απογευματινές ώρες (21%). Από το σύνολο των θυμάτων πνιγμού το 77% είναι άνδρες και το 23% γυναίκες.

Ανησυχητική είναι και η αυξητική τάση σε πνιγμούς νηπίων και παιδιών από 2 ή 3 ετών έως και 14-16 ετών, φτάνοντας στο 15% του συνόλου θανάτων από αυτή την αιτία. Το 10% των πνιγμών είναι παιδιά έως 9 ετών.