Ένταλμα σύλληψης κατά του επιχειρηματία Λεωνίδα Μπόμπολα εκδόθηκε σήμερα το πρωί από τις κυπριακές Αρχές για την υπόθεση σκάνδαλο του ΧΥΤΑ Πάφου και του ΧΥΤΥ Κόσιης που συγκλονίζει την κυπριακή πολιτική και
οικονομική ζωή του νησιού. Για την ίδια υπόθεση ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για τον Θεοφάνη Λώλο στέλεχος της εταιρείας μελετών Enviromental.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας σημείωσε ότι αν οι δύο ύποπτοι εναντίον των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, δεν παρουσιαστούν από μόνοι τους, θα κινηθεί η διαδικασία για έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψής τους.
Οι έρευνες για υποθέσεις δωροδοκίας της εταιρίας Helector ΑΕ σε λειτουργούς του υπουργείου Εσωτερικών και της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου η εταιρία να έχει ευνοϊκή αντιμετώπιση στους διαγωνισμούς διαχείρισης απορριμμάτων στους Δήμους Πάφου και Λάρνακας βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό. Ήδη υπό κράτηση βρίσκονται οι δήμαρχοι των δύο πόλεων με την κατηγορία της δωροδοκίας.
Χθες το απόγευμα οι κυπριακές Αρχές συνέλαβαν τον Αθανάσιο Κατρή ο οποίος από το 2003 - 2012 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Helector ΑΕ, μητρική της Helector στην Κύπρο και φέρεται να ενεπλάκη στα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, δηλαδή στην προκήρυξη, κατασκευή και έναρξη λειτουργίας των μονάδων.
Μέχρι στιγμής υπό κράτηση βρίσκονται περισσότερα από δέκα άτομα τα περισσότερα εξ αυτών υψηλόβαθμα στελέχη την εταιρίας Helector και των θυγατρικών της.
Ο Ιωάννης Κοκότσης, Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Helector σε κατάθεσή του έχει ήδη ομολογήσει ότι από το 2010 που ανέλαβε τη διεύθυνση της εταιρίας έχει δώσει ποσό μεγαλύτερο του 1,5 εκατομμυρίου σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου, προκειμένου η εταιρεία του να πραγματοποιεί υπερκέρδη, χρεώνοντας τους δήμους, και κατ' επέκταση τους καταναλωτές, με πολύ πιο υψηλά τέλη για τη διαχείριση των σκουπιδιών από το κόστος και το νόμιμο κέρδος της.
8-3-2016Διεθνές ένταλμα σύλληψης εξέδωσαν οι κυπριακές αρχές σε βάρος του γενικού διευθυντή της εταιρείας HELECTOR CYPRUS LTD, Γιάννη Κοκότση, που κατηγορείται για το μεγάλο σκάνδαλο με τη συγκομιδή των απορριμμάτων στην Πάφο. Σημειώνεται, ότι η εν λόγω εταιρεία είναι θυγατρική της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ στην οποία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος...
είναι ο Λεωνίδας Γ. Μπόμπολας, ενώ στη διοίκηση μετέχει ως μέλος και ο Κοκότσης.
Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε στο πλαίσιο των ερευνών της κυπριακής αστυνομίας για την υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), στην Πάφο, μετά από τις καταγγελίες για λειτουργία κυκλώματος που υπερχρέωνε τις τοπικές Αρχές με περισσότερους όγκους σκουπιδιών, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ έχουν τεθεί ήδη υπό οκταήμερη κράτηση, με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, ο οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου, ο οποίος τελεί σε διαθεσιμότητα, καθώς και τρεις υπάλληλοι της διαχειρίστριας εταιρείας.
Σύμφωνα με μαρτυρία που κατέχει η Αστυνομία, οι Δήμοι και οι κοινότητες πλήρωναν από 28 έως 31 ευρώ, ανά τόνο σκουπιδιών, που εναπόθεταν στον ΧΥΤΑ Πάφου, ενώ το πραγματικό κόστος για την εταιρεία δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ.
Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο τέως δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 6 χρόνων. Ο τέως δήμαρχος Πάφου εξακολουθεί να αρνείται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, που του υποβλήθηκε.
Τα τέσσερα πρόσωπα, που τέθηκαν υπό κράτηση, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κατάχρησης εξουσίας, κλοπής, κλοπής από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα διαφθοράς, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων, δωροληψίας από δημόσιο λειτουργό για επίδειξη εύνοιας, δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, Χρήστος Χριστοδούλου, έκανε αποδεκτό το αίτημα της Αστυνομίας, λέγοντας πως τυχόν απόλυση των υπόπτων δυνατό να επηρεάσει δυσμενώς το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας, με τον επηρεασμό μαρτύρων, ενώ υπολείπεται και άλλο ανακριτικό έργο.
Επεσήμανε, ωστόσο, πως η ελευθερία του ατόμου δεν πρέπει να στερείται και πως πρέπει η Αστυνομία να αξιοποιήσει για τις έρευνες της και το «λεπτό».
Όπως κατάθεσε στο δικαστήριο ο λοχίας, Γιάννος Κωνσταντίνου, ο οποίος προΐσταται της ανακριτικής ομάδας, τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2008-2015 στην Επαρχία Πάφου και Λευκωσία. Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως το ανακριτικό έργο βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και πως για την ολοκλήρωση του αναμένεται να ληφθούν ακόμη 75 περίπου καταθέσεις από την Λευκωσία, τη Λάρνακα και την Πάφο και αφορούν υπαλλήλους της εταιρείας Helector, υπαλλήλους του ΧΥΤΑ, το οικογενειακό περιβάλλον των υπόπτων, το ΔΣ του ΧΥΤΑ και άλλα πρόσωπα.
Επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας είπε πως σε γραπτή κατάθεση, που λήφθηκε, αναφέρεται ότι η μονάδα του ΧΥΤΑ Πάφου τυγχάνει διαχείρισης από το 2005, με δεκαετές συμβόλαιο, από την ιδιωτική εταιρεία «Helector», το οποίο έχει λήξει στις 14.7.2015. Η συγκεκριμένη εταιρεία, ανέφερε στο δικαστήριο, διαχειρίζεται την μονάδα μέχρι και την 1/3/2016, αφού της έχει δοθεί από το συμβούλιο του ΧΥΤΑ Πάφου εξάμηνη παράταση συμβολαίου μέχρι και 14.1.2016. Για το διάστημα, σημείωσε, από 15.1.2016 μέχρι και σήμερα βρίσκεται εκεί χωρίς να υπάρχει οποιονδήποτε συμβόλαιο.
Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως με βάση τη μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία, ο τέως δήμαρχος Πάφου και τέως πρόεδρος του ΔΣ του ΧΥΤΑ Πάφου, Σ. Βέργας, και ο τελών σε διαθεσιμότητα οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου «είχαν συστήσει κύκλωμα μαζί με την ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης του ΧΥΤΑ προς διάπραξη αξιόποινων πράξεων και διασπάθισης και υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος μέσα από τη λειτουργία εγκληματικής ομάδας». Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο πρόσφατα αποφασίστηκε να μην πληρώνονται τα τιμολόγια που ο Δήμος Πάφου οφείλει προς τον οργανισμό του ΧΥΤΑ αφού διαπιστώθηκε ότι οι τιμές στις οποίες καλούνταν να πληρώσουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Επαρχίας Πάφου προς την ιδιωτική εταιρεία «Helector», κυμαίνονταν από 28 έως και 31 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που απόθεταν στο ΧΥΤΑ Πάφου, τη στιγμή που -σύμφωνα με τη μαρτυρία- το πραγματικό κόστος για την εταιρεία δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ τον τόνο.
Στην όλη υπόθεση, αναφέρθηκε, κατονομάζεται και η ιδιαιτέρα γραμματέας του καταζητούμενου, Γιάννη Κοκότση.
Σχετικά με την επέκταση του ΧΥΤΑ, το οποίο ανέλαβε να κατασκευάσει η εταιρεία Helector για το ποσό 1.700.000 ευρώ, ένας εκ των υπόπτων ανάφερε ότι «έγινε απευθείας ανάθεση στην πιο πάνω εταιρεία χωρίς διαγωνισμό. Η επέκταση στοίχισε στην εταιρεία γύρω στις 600.000 με 700.000 ευρώ και το καθαρό κέρδος που αποκόμισε η εταιρεία ήταν περίπου 1.000.000 ευρώ».
8-3-2016 από directNEWS.gr