powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Συνετρίβη αεροσκάφος επιδείξεων στη Χαλκιδική ανοιχτά της Ιερισσού. Διασώθηκε ο πιλότος από σούπερ πούμα

Ήταν περί τις 15:30, όταν το αεροσκάφος τύπου Sukhoi 26,απογειώθηκε από την Καβάλα, με προορισμό το Τατόι. Άγνωστο για ποιο λόγο, ο πιλότος του μικρού ακροβατικού αεροσκάφους,  έχασε τον έλεγχό του πάνω από τη θάλασσα, στο ανατολικό άκρο της Χαλκιδικής.
 Το στίγμα του στα ραντάρ χάθηκε περί τις 16:00. Αμέσως «σηκώθηκαν» ελικόπτερα Super Puma και αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, για να το εντοπίσουν.
Τελικά, σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, ελικόπτερο σούπερ
πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκε από τη Λήμνο, εντόπισε τον σώο τον αλλοδαπό πιλότο σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ιερισσού Χαλκιδικής και τον περισυνέλεξε. Αργότερα μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν στη θάλασσα της Χαλκιδικής.
Το Sukhoi Su-26 είναι ένα μονοθέσιο αεροσκάφος ακροβατικών επιδείξεων με ένα εμβολοφόρο
κινητήρα 360 ίππων, Ρωσικής σχεδίασης και κατασκευής. Οι πτέρυγες του είναι τοποθετημένες στο μέσο της ατράκτου και φέρει σταθερό σύστημα προσγείωσης. Το Su-26 έκανε την πρώτη του πτήση τον Ιούνιο του 1984. Τα τέσσερα πρώτα έφεραν δίφυλλη έλικα, τα μοντέλα παραγωγής όμως έφεραν τρίφυλλη έλικα τύπου Χόφμαν. Το 1986 το Su-26 κέρδισε τα παγκόσμια πρωταθλήματα εναέριων ακροβατικών ανδρών και γυναικών, ενώ το αναβαθμισμένο Su-26M3, φέροντας τον νέο κινητήρα M9F (ισχύος 430 hp), κυριάρχησε στο παγκόσμια πρωταθλήματα του 2003 και του 2005, καθώς και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004. Το Su-26 θεωρείται από τους ειδικούς ως ένα από τα καλύτερα ακροβατικά αεροσκάφη. Διθέσια έκδοση του Su-26 αποτελεί το Su-29.