powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Ο ΕΝΦΙΑ «τιμωρεί» και τα παλιά ακίνητα [παραδείγματα]

Τα διορθωμένα εκκαθαριστικά περιμένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά οι βασικές στρεβλώσεις του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν ούτε στην παρούσα φάση. Πέρα από το βασικό πρόβλημα ήτοι τη «ψαλίδα» εμπορικών- αντικειμενικών τιμών που οδηγεί σε απίστευτες επιβαρύνσεις, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει να «τιμωρεί» τα παλιά ακίνητα, πολλαπλασιάζοντας τον αναλογούντα φόρο!
Έτσι, ενώ οι συντελεστές για το τεκμήριο διαβίωσης, που χρησιμοποιείται στο φόρο εισοδήματος, ξεκινάνε από το 0,9 και φτάνουν έως το 0,6 για πολύ παλιά ακίνητα, για τον ΕΝΦΙΑ ξεκινάνε από το 1,25 και φτάνουν έως το 1, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και για τα πολύ παλιά ακίνητα δεν υπάρχει έκπτωση! Είναι χαρακτηριστικό ότι για διαμέρισμα 25ετίας, ενώ προβλέπεται έκπτωση 35% στο τεκμήριο διαβίωσης, για τον ΕΝΦΙΑ ο ιδιοκτήτης έχει προσαύξηση 5% στον αναλογούντα φόρο!!!
Όσον αφορά στη διαφορά αντικειμενικών- εμπορικών τιμών, παρά το ότι το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι δεν υπάρχουν αρκετές αγοραπωλησίες για να υπάρχει ασφαλές δείγμα βάσει του οποίου θα μπορούσε να γίνει
νωρίτερα από το 2017 η εξίσωση των των τιμών ζώνης με τις τρέχουσες εμπορικές, τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αξίες των ακινήτων έχουν μειωθεί κατά 35% είναι αμείλικτα και οι στρεβλώσεις στον υπολογισμό του φόρου ορατές για γυμνού οφθαλμού.
  • Στο Παγκράτι, διαμέρισμα 4ου ορόφου, του 1985, ανακαινισμένο, έχει αρχική τιμή πώλησης 1.302 ευρώ/ τ.μ., όταν η Τιμή Ζώνης ανέρχεται στα 1.550 ευρώ/ τ.μ
  • Στην Πλατεία Αμερικής, διαμέρισμα 4ου ορόφου, του 1956, ανακαινισμένο, πωλείται προς 613 ευρώ/ τ.μ., όταν η Τιμή Ζώνης βρίσκεται στα 1.450 ευρώ/ τ.μ.
  • Στην Αγ. Παρασκευή, μεζονέτα, του 2006, έχει αρχική τιμή πώλησης 1.500 ευρώ/ τ.μ., ενώ η Τιμή Ζώνης βρίσκεται στις 2.050 ευρώ/ τ.μ.
  • Για ρετιρέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πλήρως ανακαινισμένο, η ζητούμενη τιμή είναι 1.619 ευρώ/ τ.μ., όταν η Τιμή Ζώνης μένει "παγωμένη" στις 2.200 ευρώ/ τ.μ.