powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Κουρουμπλής, κλείνει το μάτι στους κλινικάρχες με τις ΜΕΘ

Ακριβά θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, για μία ακόμα φορά, τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται στον τομέα της υγείας. Ενώ στα λόγια ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής εξήγγειλε χθες το άνοιγμα, «χωρίς επιβάρυνση με παραπάνω χρεώσεις», 120 περίπου κρεβατιών ΜΕΘ, καθώς και το
25% των κλινών Γ΄ θέσης του ιδιωτικού τομέα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, στην πράξη οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν την προβλεπόμενη από τον νόμο συμμετοχή του 30%, η οποία μεταφράζεται σε αστρονομικά ποσά, λαμβάνοντας υπόψη τα τιμολόγια του ιδιωτικού τομέα υγείας.
Ουσιαστικά, η εξαγγελία του υπουργού δεν έχει καμία διαφορά με τον δεύτερο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2012, από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, και ο οποίος συνέχιζε τις περικοπές στους ασφαλισμένους που είχε εισαγάγει ο πρώτος κανονισμός: την επιβολή συμμετοχής 30% στο σύνολο των εξόδων νοσηλείας σε όλους τους ασφαλισμένους, πλην του ΟΓΑ, για τους οποίους επιβλήθηκε 50% συμμετοχή.

«Για πρώτη φορά διασφαλίζεται ένας εξαιρετικά σημαντικός αριθμός κλινών ΜΕΘ, 120 περίπου κατ’ ελάχιστο, για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι οποίες εντάσσονται στο Σύστημα Διαχείρισης Αναγκών Διαθέσιμων Κλινών ΜΕΘ-ΜΕΝΝ μέσω ΕΚΑΒ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Υγείας.

Δεν εξηγείται πουθενά, βέβαια, ότι ο υπουργός Υγείας κρατάει κλειστά 150 κρεβάτια εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού και προσφέρει 120 κρεβάτια στον ιδιωτικό τομέα έναντι αδράς αμοιβής.

Η ανακοίνωση του υπουργείου, πάντως, συνεχίζει ως εξής: «Οι ασθενείς που θα νοσηλεύονται στις ως άνω ΜΕΘ δεν θα επιβαρύνονται με παραπάνω χρεώσεις».

«Επωφελές πλαίσιο»

Επιπλέον, τονίζεται ότι παρέχεται η «δυνατότητα νοσηλείας ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στο 25% των κλινών Γ’ θέσης, χωρίς παραπάνω χρεώσεις» καθώς και «σοβαρές ιατρικές πράξεις που δεν μπορούν να εκτελεστούν με επάρκεια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως εμβολισμοί, ακτινοθεραπείες και διακαθετηριακές βαλβίδες, θα αποζημιώνονται με χωριστό κωδικό, χωρίς να επιβαρύνονται οι ασθενείς με επιπλέον χρεώσεις», για τις οποίες στην πραγματικότητα οι άρρωστοι θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ολο αυτό βαφτίζεται «λειτουργικό και επωφελές πλαίσιο για τους ασφαλισμένους συμπολίτες μας»...

Συντάκτης:  Ντάνι Βέργου