Αυτοψία στις σταβλικές εγκαταστάσεις στη Συκιά και την Ιερισσό της Χαλκιδικής πραγματοποίησαν χθες εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. συνοδεία υπηρεσιακών παραγόντων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ενημερωθούν για τα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας που εκδηλώθηκαν στα κοπάδια βοοειδών και τα οποία θανατώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Ο ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που είναι ειδικοί στις ιογενείς λοιμώξεις, ενημερώθηκαν για την εξάπλωση της
νόσου, η οποία απειλεί το ζωικό κεφάλαιο ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας και έδωσαν οδηγίες για την αντιμετώπισή της.
Η νόσος βρέθηκε στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. καθώς τα κρούσματα εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι στον Έβρο και σ’ όλη τη Θράκη, γεγονός που επιβάλλει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κατά τόπους περιφερειών για την αντιμετώπιση της ζωονόσου. Η συγκεκριμένη λοιμώδης νόσος εξαπλώνεται τους τελευταίους μήνες σε περιοχές της Νότιας και Νοτιοδυτικής Τουρκίας, ενώ το καλοκαίρι εντοπίστηκαν κρούσματα και σε περιοχές της τουρκικής επικράτειας που βρίσκονται απέναντι από τη Χίο και τη Λέσβο. Υπεύθυνοι του τμήματος κτηνιατρικής υπηρεσίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τονίζουν ότι η ασθένεια δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, αλλά αν προσβάλλει έστω κι ένα ζώο, τότε θα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι.
Ήδη, όπως ανέφερε μιλώντας στη “Μ” ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Ταχματζίδης, θανατώθηκαν προ ημερών τα κοπάδια στην περιοχή της Συκιάς όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα και της Ιερισσού στο δήμο Αριστοτέλη, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου. “Ενημερώσαμε τους εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. για τον τρόπο με τον οποίο κινηθήκαμε για την αντιμετώπιση της ασθένειας, η οποία απειλεί να προσλάβει διαστάσεις επιδημίας” επισήμανε ο κ. Ταχματζίδης και πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι έδωσαν οδηγίες για την άμεση έναρξη των προληπτικών εμβολιασμών των ζώων. Οι ίδιοι, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, δεσμεύτηκαν πως στην επόμενη κοινοτική οδηγία θα εντάξουν τον όρο να μη θανατώνεται όλο το κοπάδι, αλλά μόνο τα βοοειδή που προσβάλλονται, καθώς με τα εμβόλια τα ζώα αποκτούν ανοσία.
ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
Στο μεταξύ, στα μέσα Νοεμβρίου θα αρχίσουν οι υποχρεωτικοί προληπτικοί εμβολιασμοί στα βοοειδή σε ολόκληρη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με πρώτη την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα. “Αυτήν τη στιγμή περιμένουμε να έρθουν τα πρώτα εμβόλια, για τα οποία ήδη έδωσε την έγκρισή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από τις εστίες της νόσου και θα συνεχιστούν στη Θεσσαλονίκη που διαθέτει μεγάλο ζωικό κεφάλαιο και μετά στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες” τόνισε ο κ. Ταχματζίδης. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησαν να χορηγηθούν 140.000 εμβόλια, 20.000 για κάθε έναν από τους επτά νομούς. Λόγω της νόσου πάντως οι αγελαδοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ αναμένουν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί, προκειμένου να αποτραπούν νέα κρούσματα στην περιφέρεια.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφέρειας όμως θα προχωρήσουν και στον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων για την αντιμετώπιση της λύσσας στις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι πρώτες πτήσεις για τη διενέργεια του εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων, με ρίψεις εμβολιακών δολωμάτων από αέρος, θα αρχίσουν σήμερα από το αεροδρόμιο του Πολυκάστρου Κιλκίς και για 10-15 περίπου ημέρες, αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Τα αεροσκάφη θα επιχειρήσουν αρχικά στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία (Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική κτλ.).
Της Φανής Σοβιτσλή
Της Φανής Σοβιτσλή
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015