powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Επαναφορά στην ζωή 2 ανθρώπων, με την συμμετοχή πολιτών.Σίβηρη Χαλκιδικής, Αύγουστος 2016.

Μέσα σε 13 ημέρες, μία 45χρονη γυναίκα και ένας 69χρονος άνδρας πέθαναν λόγω καρδιακής ανακοπής… και σε λίγα λεπτά επανήλθαν στην ζωή !!
Περιστατικό 1.
Η 45χρονη γυναίκα επανήλθε στην ζωή στις 9 Αυγούστου, 10 περίπου λεπτά μετά την κατάρρευση της.
Αυτό έγινε πράξη χάρη στον εκπαιδευμένο πολίτη (και
προτεινόμενο εκπαιδευτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης) κο Γιάννη Καραγιάννη.

Μόλις αναγνώρισε πως η γυναίκα δεν αναπνέει, ξεκίνησε έγκαιρα ΚΑΡΠΑ και σύνδεσε τον απινιδωτή που είχε προβλέψει να προμηθευτεί.
Το μηχάνημα επέτρεψε 4 απινιδώσεις, κάτι που οδήγησε την επαναφορά της γυναίκας στην ζωή σε λιγότερο από 10 λεπτά.
Η γυναίκα στην συνέχεια χάρη στην επέμβαση των Διασωστών του ΕΚΑΒ Κασσάνδρας (Περικλής, Κατερίνα), διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας και το ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλεύεται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά ζωντανή !!!

Περιστατικό 2. (έχει κοπεί η φωτογραφία με σκοπό την διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του ασθενούς)
Ο 69χρονος άνδρας αντιμετωπίστηκε ατις 21 Αυγούστου (13 ημέρες μετά), αρχικώς από αγνώστων στοιχείων πολίτη που ξεκίνησε έγκαιρα Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις πιθανότητες να επανέλθει το θύμα στην ζωή.
Όταν έφτασε το πλήρωμα του ΕΚΑΒ, ξεκίνησαν προσπάθειες  εξειδικευμένης υποστήριξης της ζωής με την συμμετοχή του εκπαιδευμένου πολίτη Γιάννη Καραγιάννη, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη εξωνοσοκομειακή ομάδα αναζωογόνησης.
Μετά από λίγα λεπτά και 3 απινιδώσεις, ο άνθρωπος ξεκίνησε να αναπνέει με ταυτόχρονη επαναφορά της αυτόματης καρδιακής λειτουργίας… (με απλά Ελληνικά, επέστρεψε στην ζωή !!!).
Στην συνέχεια ο ασθενής διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας όπου σταθεροποιήθηκε και σε δεύτερο χρόνο διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Πολυγύρου, με την πολύτιμη βοήθεια του Ιατρού Κωνσταντίνου Καλέση.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και αισιόδοξοι, γιατί από τα πρώτα λεπτά ο ασθενής μας μιλούσε κανονικά, αυξάνοντας τις πιθανότητες να μην έχει υποστεί νευρολογική βλάβη λόγω της έλλειψης οξυγόνου στον εγκέφαλο κατά την διάρκεια της καρδιακής παύσης !!!

Στην Χαλκιδική από το 2011 (όπως και σε άλλους Νομούς), εκπαιδευτές του KIDS SAVE LIVES και της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, ξεκίνησαν εθελοντικά μαθήματα σε δεκάδες Σχολεία, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, με σκοπό την εκπαίδευση χιλιάδων μαθητών και απλών πολιτών.
Τους ανθρώπους αυτούς, σε δεύτερο χρόνο η ΕΕΕΠΦ τους πιστοποίησε μέσω του European Resuscitation Council, προετοιμάζοντας τους έτσι μέσω της πολύτιμης κυρίως πρακτικής εξάσκησης στην αντιμετώπιση θυμάτων καρδιακής ανακοπής.
ι μαθητές και οι πολίτες της Χαλκιδικής δεν έμειναν μόνο εκεί, προμηθεύτηκαν και απινιδωτές κάνοντας εράνους και λαχειοφόρες αγορές (πολλές φορές με την συμμετοχή των ίδιων των μαθητών), με αποτέλεσμα να υπάρχουν 16 πλέον τέτοια μηχανήματα σε χωριά και σχολεία του Νομού (σύντομα αναμένεται να διπλασιαστούν)
περισσότερα εδώ www.ekabnews.gr