Θα είναι τέτοια η ρωσική παρουσία, ώστε μερικοί έσπευσαν να τη βαφτίσουν «έκθεση της μπάμπουσκας».Αγώνας θα διεξαχθεί μεταξύ παλαιμάχων των δύο χωρώνπρος τιμήν του Βασίλη Χατζηπαναγή
Με έντονο άρωμα Ρωσίας θα λειτουργήσει επί ένα δεκαήμερο, αρχής γενομένης από το Σάββατο, η 81η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Η Ρωσία είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ και «καταπλέει» στον Θερμαϊκό με μεγάλη «αρμάδα», της οποίας, όπως έχει ανακοινωθεί, θα
ηγείται ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης κ. Αρκαντι Ντβορκόβιτς.
Θα περιλαμβάνει βαριά ονόματα του επιχειρείν, υπουργούς και υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους με μνημόνια συνεργασίας και συμβόλαια προς υπογραφή στις αποσκευές τους, παλιές δόξες του ποδοσφαίρου ακόμα και... πριγκίπισσες. Θα είναι τέτοια η ρωσική παρουσία, ώστε μερικοί έσπευσαν να τη βαφτίσουν «έκθεση της μπάμπουσκας».
«Φέτος γιορτάζουμε τα 90 χρόνια της ΔΕΘ και είναι για μας σημαντικό ότι συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα η Ρωσία», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, και προσθέτει: «Οι Ρώσοι έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα, δίνουν μεγάλο βάρος σ’ αυτή τη συμμετοχή. Ερχονται μεγάλες εταιρείες με στρατηγικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως η Gazprom, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι και άλλες, συνολικά γύρω στις 100. Συγχρόνως θα πραγματοποιηθεί και ένα διήμερο φόρουμ με αντικείμενο την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ προγραμματίζονται και πολιτιστικές δράσεις. Η Ρωσία θέλει να κάνει έντονη την παρουσία της και το θέλουμε και εμείς, γιατί η ρωσική αγορά είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά για την Ελλάδα».
Στο πλαίσιό της αναμένεται να υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας σε τομείς όπως το φάρμακο, οι κατασκευές, η γούνα κ.ά., ενώ στο φόρουμ πρόκειται να παραβρεθούν και να μιλήσουν από ελληνικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και από ρωσικής πλευράς οι υφυπουργοί, Εμπορίου, Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της Gazprom και βεβαίως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Τιμή στον Βάσια
Ο κ. Ντβορκόβιτς, εκτός από ομιλητής στο οικονομικό φόρουμ, θα είναι και... ποδοσφαιριστής στον αγώνα που πρόκειται να διεξαχθεί μεταξύ παλαιμάχων των δύο χωρών, με τη συμμετοχή στις ενδεκάδες και πολιτικών, προς τιμήν του Βασίλη Χατζηπαναγή που αγωνίστηκε και στις δύο χώρες. Δεν είχε επιβεβαιωθεί, έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, εάν ο Ρώσος αντιπρόεδρος θα παραστεί και στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της βασίλισσας της Ελλάδας Ολγας, συζύγου του δολοφονηθέντος στη Θεσσαλονίκη, βασιλέως Γεωργίου και πριγκίπισσας της Ρωσίας, το οποίο θα τοποθετηθεί, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το έτος Ελλάδας - Ρωσίας, στην ομώνυμη λεωφόρο της Θεσσαλονίκης.
Ως προς το επιχειρηματικό επίπεδο, ο κ. Τζήκας κάνει λόγο για πρωτοφανή συμμετοχή, αναφέροντας ότι παίρνουν μέρος πάνω από 1.000 επιχειρήσεις όλου του φάσματος. «Εχει κινητοποιηθεί όλη η Ελλάδα. Για πρώτη φορά γίνεται μια τόσο μεγάλη κινητοποίηση στο επιχειρηματικό κομμάτι. Τριάντα πέντε επιμελητήρια απ’ όλη τη χώρα φέρνουν πάνω από 1.000 επιχειρήσεις. Είναι κατειλημμένα όλα τα περίπτερα.
Συμμετέχουν επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες, απ’ όλους του κλάδους», λέει και τονίζει πως «κατά τη γνώμη μας θα είναι μια πολύ καλή χρονιά».
Τα τελευταία έτη οι διοικούντες την ΔΕΘ καταβάλλουν προσπάθειες, επιτυχώς απ’ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, να καταστήσουν και πάλι την ετήσια ΔΕΘ εκτός από επιχειρηματικό και κορυφαίο κοινωνικό γεγονός για την πόλη. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις με κορυφαία φέτος αυτήν του αφιερώματος στον παραμυθένιο κόσμο του Ευγένιου Τριβιζά. «Στη ΔΕΘ θα έχουμε μια απλή παρουσίαση, όμως το πλήρες θεματικό πάρκο θα ενισχυθεί μετά την Εκθεση και θα το έχουμε εδώ για πολλούς μήνες», λέει και αναφέρει ότι θα υπάρξουν συναυλίες με τον Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, κ.ά., καθώς και αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή, ο οποίος και θα τιμηθεί.
«Ο αριθμός των επισκεπτών σε κλαδικές και Γενική μαζί ξεπερνάει το 1.000.000 τον χρόνο, όταν πριν από πέντε-έξι έτη ανέρχονταν γύρω στις 500.000. Φέτος, ο στόχος είναι να έχουμε στη Γενική πάνω από 200.000. Η Γενική πριν από πέντε χρόνια προσέλκυε γύρω στις 100.000. Η Εκθεση έγινε μόδα στην πόλη, η πόλη επέστρεψε στην Εκθεση», καταλήγει.
Ο μετασχηματισμός και το «Νταβός»
Η έντονη, όπως προβλέπεται, παρουσία πολιτικών και συνδικαλιστών στη διοργάνωση, έχει φουντώσει ήδη τη συζήτηση για το εάν πρέπει να πάψει να λειτουργεί η ΔΕΘ ως φθινοπωρινό βήμα κομματικών εξαγγελιών και πεδίο βίαιης συνήθως σύγκρουσης πολιτικών, με συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης, αλλά και στο προφίλ της ίδιας της Εκθεσης. Ο κ. Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε να σταματήσει η πολιτική εκμετάλλευση των εγκαινίων και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί σε αυτά ως μια μορφή αποδοκιμασίας για τα όσα εις βάρος των Θεσσαλονικέων διαδραματίζονται τις ώρες εκείνες στην πόλη. Ο κ. Τζήκας, ωστόσο, προσεγγίζει με μια κάπως διαφορετική ματιά το επίμαχο αυτό ζήτημα της πολιτικοποίησης των εγκαινίων. «Είναι μια προίκα και για την πόλη και για την Εκθεση που δεν πρέπει να τη χάσουμε. Απλώς νομίζω ότι πρέπει γίνει προσπάθεια το πολιτικό κομμάτι να είναι ξεχωριστό από το επιχειρηματικό και να το προστατεύσουμε, δίνοντας τη δυνατότητα σε κόμματα, στην κυβέρνηση, σε πολιτικούς να εκφράσουν τις απόψεις τους». Οσο για τις διαδηλώσεις, τις θεωρεί μάλλον αναπόφευκτες, επισημαίνοντας ωστόσο πως «θα πρέπει να προστατεύσουν τη λειτουργία αυτού του πολιτικού διαλόγου». Επαναλαμβάνει, πάντως, πως όλη αυτή η διαδικασία, θα μπορούσε να «μετασχηματιστεί» σιγά σιγά «σ’ ένα περιφερειακό Νταβός», όπως λέει.
Έντυπη Καθημερινή