powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

ΣΚΑΝΔΑΛΟ Μονής Βατοπεδίου: Εφραίμ «Πληγώθηκα όταν διάβασα το κατηγορητήριο» – «Δεν είμαι απατεώνας»

Για πολιτική απόφαση να ανταλλαχθούν ακίνητα του ελληνικού δημοσίου με τη λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις έκαναν λόγο χθές στις απολογίες τους ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και των «ιερών ανταλλαγών» ο Ηγούμενος, Εφραίμ και ο μοναχός, Αρσένιος.
Οι ιερωμένοι εμφανίστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου
πεπεισμένοι πως η Λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στη κυριότητα της Μονής Βατοπαιδίου και ξεκαθάρισαν πως εκείνοι δεν ζήτησαν ποτέ τις ανταλλαγές αντίθετα όπως τόνισαν αυτό ήταν μία απόφαση της τότε Κυβέρνησης λόγω των αντιδράσεων που υπήρχαν από τοπικούς φορείς της Ξάνθης στην παρουσία της Μονής Βατοπαιδίου στην περιοχή. Τόσο ο ηγούμενος Εφραίμ όπως και ο μοναχός Αρσένιος εμφανίστηκαν πληγωμένοι από τις κατηγορίες που τους απέδωσε η ελληνική Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας με επιτάσεως πως δεν είναι απατεώνες!

Ο ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος επισήμανε πως κυρίως ασχολείτο με το πνευματικό του έργο, αναφέρθηκε- στην έναρξη της απολογίας του- στη πορεία ζωής που ακολούθησε μέχρι να φτάσει στο Άγιο Όρος, την καθοριστική γνωριμία με τον άγιο Παίσιο καθώς και στο πως τελικά εγκαταστάθηκε το 1987 στην Ιερά Μονής Βατοπαιδίου. «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε βρίσκαμε διάφορες εικόνες απο δω και απο εκεί. Αρχίσαμε το έργο μας που ήταν επίπονο. Το Βατοπέδι ήταν ενα έρημο μέρος. Τότε οι γέροντες μας είπαν και σε μένα μας έλεγαν ότι πρέπει να εξασφαλίσετε το Μετόχι σας στο Πόρτο Λάγος.

Παλαιοί γέροντες και μοναχοί αυτό μου έλεγαν με την αιτιολογία ότι αυτό ανήκει προιόντος του χρόνου στο Βατοπέδι. Έρχονταν διάφοροι και έλεγαν αυτά ανήκουν στο Βατοπέδι ,αυτά ακούγαμε από τους γονείς μας. Εγώ είχα πάντοτε σεβασμό στην παράδοση .Κάλεσα τον προϊστάμενο των υπηρεσιών που είχε την αρμοδιότητα για το αγιορειτικο αρχείο και του είπα να κοιτάξει τί έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία έχουμε για την κυριότητα της Μονής στη λίμνη Βιστωνίδα. Εγώ ως επιστήμονας μου είπε ότι συνάγω πως η λίμνη είναι της Μονής. Πήγα και στο Πατριαρχείο και μου είπαν ότι θα πρεπει να μεριμνήσουμε για τη διεκδίκηση της λίμνης Βιστωνίδας. Επίσης και η Ιερά Κοινότητα έστειλε επιστολή οτι καλώς κάνει η Μονή που διεκδικεί τη λίμνηΒιστωνίδα. Και τωρα αν μπορούσα να κάνω ,πάλι τα ίδιο θα έκανα».

«Πληγώθηκα όταν διάβασα το κατηγορητήριο»
Σε μία προσωπική μάλιστα εξομολόγηση ο ηγούμενος Εφραίμ τόνισε στην απολογία του πόσο πληγώθηκε όταν διάβασε το κατηγορητήριο αναφέροντας χαρακτηριστικά : «Θέλω να σας πω ως εξομολόγηση πόσο πληγώθηκα όταν διάβασα στο κατηγορητήριο ότι έπεισα τους κρατικούς αξιωματούχους ότι η λίμνη είναι της Μονής. Αν δεν το έκανα θα έκανα απιστία στη συνείδησή μου».

Πρόεδρος : Γενικώς από τους μοναχούς υπήρχε ενδιαφέρον;
Εφραίμ : Βεβαίως υπήρχε ενδιαφέρον .Και όταν υπάρχει ενα μείζον θέμα ενημερώνονται όλοι οι αδερφοί.Και σε αυτή την περίπτωση ήρθαν οι δικηγόροι 6-8 φορές και μίλησαν μπροστά σε όλους τους αδερφούς.

Ο ηγούμενος Εφραίμ τόνισε πως όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν από τη Γεροντία της Μονής και επισήμανε πως ο πατέρας Αρσένιος εκτελούσε αυτές τις αποφάσεις. Ο ίδιος όπως τόνισε είχε ως βασική του προτεραιότητα το πνευματικό έργο. «Εγώ ασχολιόμουν με το πνευματικό έργο, ήμουν αφοσιωμένος στην εξομολόγηση , την κατήχηση των νέων αδερφών».

Παράλληλα, ο ηγούμενος τόνισε πως ό, τι έγγραφα υπέγραψε το έκανε μετά από συμβουλή των δικηγόρων ενώπιον της Γεροντίας, ενώ, παράλληλα, επισήμανε πως τους περισσότερους συγκατηγορούμενους του δεν τους γνωρίζει (προσθέτοντας πως άδικα βρίσκονται στο εδώλιο).

Την ίδια στιγμή ο ηγούμενος Εφραίμ αναφέρθηκε στις ελάχιστες όπως είπε φορές που κατέβηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με πολιτικούς, μετά από συμβουλή πάντα των δικηγόρων, για το ζήτημα της Λίμνης. Συγκεκριμένα, ο ηγούμενος αναφέρθηκε σε συναντήσεις με τέσσερις υπουργούς, τον Απόστολο Φωτιάδη επι Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και τους Πέτρο Δούκα, Σάββα Τσιτουρίδη και Ευάγγελο Μπασιάκο επι ΝΔ.

«Ο κ. Τσιτουριδης μας είπε ότι είναι δύσκολο να μας αποζημιώσουν.Έτσι πρότεινε τις ανταλλαγές. Εμείς δεν το είχαμε σκεφτεί ….Εμάς μας ενδιέφερε η Μονή να έχει παρουσία στην περιοχή και για εθνικούς λόγους.Φάνηκε η ανταλλαγή να ήταν κρυσταλλωμένη άποφαση της κυβέρνησης γιατί δεν ήθελε να ακούσει άλλη συζήτηση. Οι φορείς όπως μάθαμε δεν συμφωνούσαν ότι η λίμνη ήταν της Μονής .Γι αυτό και έβαλαν ως όρο οι ανταλλαγές των ακινήτων να ήταν εκτός των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Αυτό δεν ήταν πρωτοβουλία της Μονής , ούτε το διανοηθήκαμε ποτέ. να φύγουμε από την περιοχή.

Πρόεδρος :Είχατε συζητήσεις για την επίσπευση των διαδικασιών;

Εφραίμ:Οχι.Εμείς πηγαίναμε εκεί με ευγένεια.

Καταλήγοντας ο ηγούμενος Εφραίμ εξεφρασε την πικρία του για ολα οσα του αποδίδονται, λέγοντας όμως ότι πάλι τα ίδια θα έκανε για το καλό της Μονής. «Θυσιάζομαι κάθε μέρα εκεί για το μοναστήρι και γενικά για το έθνος και έρχεται το κατηγορητήριο να μου πει στην ουσία ότι είμαι ένας απατεωνας. Θέλαμε όλα τα ζητήματα να τα λύνουμε συμβιβαστικά . Πηγαίναμε με αφοσίωση και με γνώμονα την ακτημοσύνη και μας λένε ότι πήγαμε να κλέψουμε το κράτος; Εμείς οι μοναχοί είμαστε διδάσκαλοι του έθνους για μία ζωή . Για ολες τις νομικές ενέργειες ακολουθούσαμε την άποψη των νομικών μας συμβούλων.Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της Μονής.Δηλώνω με πάση συνείδηση ότι έκανα το έργο μου.Πάλι και τώρα θα έκανα το ίδιο γιατί στην καρδιά μου βασιλεύει ότι η λίμνη αυτή ανήκει στη Μονή».

Μοναχός Αρσένιος : Δεν είμαι απατεώνας

Εμφανώς συγκινημένος ο μοναχός Αρσένιος υποστήριξε ενώπιον του Δικαστηρίου πως πάντα η Μονή Βατοπαιδίου είχε «συμβιβαστική διάθεση» και ήθελε να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα, προσθέτοντας με δάκρυα : «Λάθη μπορεί να εκανα αλλά απατεώνας δεν είμαι. Αγαπώ τον Θέο πάρα πολύ.Και θα ήθελα να συνεχίσω το διακόνημά μου στο Αγιον Όρος.Χαρά μας θα ήταν να δούμε τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν να πάνε σπιτάκια τους». Παράλληλα, ο μοναχός Αρσένιος επισήμανε πως η Μονή Βατοπαιδίου θα δεχόταν οποιαδήποτε πρόταση του δημοσίου για περιορισμό των ακινήτων.

Πιάνοντας το νήμα απο την αρχή,αφού περιέγραψε τη πορεία του μεχρι να γίνει μοναχός, ειπε οτι μετα και απο προτροπή του Πατριάρχη πήγαν σε γνωμοδοτικό συμβούλιο για να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση για την περιουσία της.

«Μας εξουσιοδότησε η γεροντία πήγαμε και είδαμε τον κύριο Φωτιάδη στο Υπουργείο ,όπως κάνουν όλες οι Μονές.Μας είπε ότι είχε φόρτο εργασίας» περιέγραψε ο μοναχός Αρσένιος στην απολογία του προσθέτοντας πως : «Το θέμα δημιουργήθηκε μετά τον Αύγουσο του 2003 όταν κάποιοι από τους πολιτευτές άρχισαν να δημιουργούν θέματα….Πάντοτε είχαμε συμβιβαστική διάθεση .Όταν προχώρησε η διαδικασία οι δικηγόροι ηρθαν και μας είπαν πάλι να κάνουμε προσπάθεια συμβιβασμού μέχρι να πετύχουμε το δίκιο μας(…)Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί το ορυμαγδο των δημοσιευμάτων το 2008.
Εμείς πάντα με καλή πίστη προσπαθούσαμε να βρούμε λύση και ζητούσαμε απο το ελληνικό δημόσιο, οπως θελει, να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Και ενώ περιμέναμε μία πρόταση για να κρατήσουμε τη διαχείριση ακούμε ότι »εσεις πρέπει να φύγετε». Και μάθαμε λίγο αργότερα ότι ο τρόπος αυτος είναι οι ανταλλαγές γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για να δοθούν οι αποζημιώσεις.Δεν μας άρεσε από την αρχή η ιδέα της ανταλλαγής.Ο κύριος Μπασιάκος μας είπε ότι ήταν κυβερνητική απόφαση η επιλογή αυτης της λύσηςΚαταλάβαμε οτι πιέζεται, ηταν σαν στεναχωρημένος…

Για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου δικάζονται 14 κατηγορούμενοι ενώ στην επόμενη συνεδρίαση στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.Παρόντες σήμερα στο ακροατήριο ήταν πολλοί ιερείς και μοναχές μεταξύ των οποίων ο πρώην Μητροπολίτης Ζακύνθού Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος.


πολλές φωτογραφίες  από τα δικαστήρια εδώ vimaorthodoxias.gr