powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τους δασικούς χάρτες- Τι απαντά ο Δήμαρχος Σιθωνίας Γ.Τζίτζιος για την άρνηση των Δήμων.


Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε σήμερα από την περιοχή της Χαλκιδικής, «δήμαρχοι αρνούνται να συναινέσουν και να στείλουν τα στοιχεία των δασικών χαρτών.
«Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τους δασικούς χάρτες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου. Μιλώντας στη διημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Ερευνητικού Προγράμματος
"Πιλοτική Λειτουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών ? ΕπαΔαΠ", ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε κορυφαίο «το εργαλείο της κύρωσης των δασικών χαρτών που βρίσκεται σε εξέλιξη» καθώς, όπως είπε, «συνδέεται απόλυτα η οριοθέτηση, η ανάγνωση και ο χαρακτηρισμός του χώρου, ιδιαίτερα εκείνου του χώρου που υπόκειται στη δασική νομοθεσία με την πρόληψη και τη διαχείριση των πυρκαγιών».

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε σήμερα από την περιοχή της Χαλκιδικής, «δήμαρχοι αρνούνται να συναινέσουν και να στείλουν τα στοιχεία των δασικών χαρτών, κάτι που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε περιουσίες πάρα πολλών ανθρώπων στη Χαλκιδική». 

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν αξιοποιούνται εργαλεία που ο νομοθέτης έδωσε ακόμα και σε μια οριακή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις οικιστικές πυκνώσεις(*αριθμό των σπιτιών ανά οικισμό), κάτι που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην περιοχή κατοικίας. Σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε να λύσουμε υπό την αιγίδα του ΣτΕ το θέμα των οικιστικών πυκνώσεων με κοινά εργαλεία, πολεοδομικά και δασικά», τόνισε ο κ. Φάμελλος. Μίλησε, παράλληλα, για προσπάθεια αποτύπωσης των χρήσεων και της κανονικότητας και έκανε λόγο για «περίεργο αντάρτικο» από την πλευρά των δήμων.  
Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος, ερωτηθείς σχετικά από το ΑΠΕ- ΜΠΕ απάντησε: «Το υπουργείο γνωρίζει τα όρια των οικισμών μέσα από τα γενικά πολεοδομικά σχέδια. Αν δηλώσουμε οικιστικές πυκνώσεις τότε πρέπει να δηλώσουμε όλη την παραλιακή περιοχή του δήμου μας και ευρύτερα τη Χαλκιδική και την παραλιακή ζώνη της Ελλάδας. Σε αυτή την περίπτωση οι περιοχές αυτές θα μετατραπούν σε οικιστικές περιοχές και θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους και το φυσικό περιβάλλον, κάτι που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση. Δεν θέλουμε την πυκνή δόμηση στην παραλιακή ζώνη που οι πυκνώσεις θα μας δώσουν».  
ΑΠΕ- ΜΠΕ Μακεδονία.