powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Ποιος «πληρώνει τη νύφη» στους γάμους; Ντου από ΣΔΟΕ και ΙΚΑ στις δεξιώσεις!

Σήμερα γάμος γίνεται» και στα «πλήκτρα» το ΣΔΟΕ και το ΙΚΑ

«Του Κουτρούλη ο γάμος». Αυτό μπορεί να συμβεί στον γάμο σας ή στα βαφτίσια του παιδιού σας, εάν δεν προσέξετε τους…μαύρους. Όχι τους μαύρους στο χρώμα, αλλά τους «φορολογικούς μαύρους».
Τα περιστατικά εντός του παρακάτω ρεπορτάζ είναι αληθινά και αναδεικνύουν τι μπορεί να πάθεις «στα καλά καθούμενα».

Ως γνωστόν στους γάμους εξακολουθεί να κυκλοφορεί ακόμη πολύ μετρητό, γιατί αρκετά δώρα είναι χρήματα, τα οποία δίνονται στο χέρι, ενώ για τέτοιου είδους τελετές, όπως και για τις κηδείες, οι ελληνικές οικογένειες κρατάνε «καβάντζα» λεφτά, τα οποία είναι συνήθως στο «στρώμα».
Στους γάμους εμφανίζονται και διάφορα άλλα «περιουσιακά στοιχεία», όπως χρυσές λίρες, που μπορούν άμεσα να ρευστοποιηθούν και οι οικογένειες τις διατηρούν στα σεντούκια ή σε θυρίδες και πάντως μακριά από τα μάτια της εφορίας.
Επειδή στους γάμους κυκλοφορεί μετρητό, πολλά νέα ζευγάρια θέλουν να τους «μείνει» όσο γίνεται περισσότερο για μετά τον «χορό του Ησαΐα» και κάνουν έτσι όσο γίνεται μεγαλύτερη οικονομία σε ό,τι αφορά μία από τις ευτυχέστερες στιγμές της ζωής τους.
Εδώ λοιπόν εμφανίζονται οι «μάγοι της φθήνιας», οι «μαύροι» φωτογράφοι και βιντεολήπτες, ενώ δεν λείπουν και οι «μαύροι» disc jockey.
 
Το «χρήμα» στους φωτογράφους
Τα μεγάλα «πακέτα», όπως περιέγραψαν στην ThessΝews «άσπροι» φωτογράφοι, είναι στο κομμάτι της φωτογραφίας και του βίντεο των γάμων, όπου οι τιμές, όταν κοπούν κανονικά όλα τα σχετικά παραστατικά, μπορεί να ξεκινούν από τα 1.000-1.200 ευρώ.
Οι «μαύροι» φωτογράφοι δύνανται να σου κάνουν τη δουλειά για 500-700 ευρώ με υποδέεστερα ποιοτικά αποτελέσματα.

Αυτή η βιομηχανία της φοροδιαφυγής είναι μεγάλη και εκτιμάται ότι στην Ελλάδα πάνω από τους μισούς φωτογράφους είναι αδήλωτοι και… ανύπαρκτοι.

Είναι δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, συνταξιούχοι και λιγότερο ιδιωτικοί υπάλληλοι, που διατηρούν μάλιστα και ιστοσελίδες ή σελίδες στο Facebook και διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους.
Στην Κεντρική Μακεδονία εκτιμάται ότι ξεπερνούν κατά πολύ τους 300 και προκαλούν πολύ μεγάλη ζημιά στον κλάδο των επαγγελματιών φωτογράφων, οι οποίοι μπορεί να διατηρούν και καταστήματα με υπαλλήλους κτλ.
Με τους εντατικούς ελέγχους από το ΣΔΟΕ και το ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) σε καταστήματα λιανικής και πάσης φύσεως χώρους άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας ή παροχής υπηρεσιών, στο «στόχαστρο» μοιραία έχουν μπει και οι εγκαταστάσεις στις οποίες πραγματοποιούνται δεξιώσεις γάμων.
 
Φωτογραφίες θέλεις; Απόδειξη…
Σε πρόσφατο «ντου» κλιμακίου του ΣΔΟΕ, του ΙΚΑ και της αστυνομίας σε μία τέτοια αίθουσα εκδηλώσεων σε περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, κάποιοι «πλήρωσαν τη νύφη».
Συγκεκριμένα ο «μαύρος» φωτογράφος, που στην αρχή είπε ότι είναι φίλος των νεόνυμφων, αλλά όταν του είπαν να πάει για αναγνώριση στοιχείων στο τμήμα, άλλαξε «τροπάρι», έφαγε σε πρώτη φάση 7.500 ευρώ πρόστιμο για το γεγονός ότι δεν είχε κάνει έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας (είναι δημόσιος υπάλληλος) και έπεται συνέχεια γιατί δεν θα γλιτώσει μόνο με αυτό το ποσό.
Το εντυπωσιακό είναι πως επιβλήθηκε πρόστιμο 10.500 ευρώ για ύπαρξη ανασφάλιστων στον συγκεκριμένο χώρο στον ιδιοκτήτη της αίθουσας εκδηλώσεων, που έπαθε «εγκεφαλικό» γιατί δεν είχε ασφαλισμένο τον φωτογράφο, ο οποίος βέβαια ενεργούσε κατ΄ εντολή των νεονύμφων.
Ο ιδιοκτήτης τώρα προσφεύγει στα δικαστήρια, για να αποδείξει ότι δεν είναι «ελέφαντας».
 
«Μην πυροβολείτε την ορχήστρα»
Σε άλλο περιστατικό δεξίωσης γάμου, με το που εισήλθε στον χώρο ελεγκτής από το ΙΚΑ, εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας οι μισοί σερβιτόροι και το 80% της ορχήστρας. Ο γάμος μοιραία «σχόλασε» νωρίς χωρίς μουσική και φαγητό…

Τέτοια φαινόμενα «μαύρης» παροχής υπηρεσιών συμβαίνουν και σε beach-bar της Χαλκιδικής, τα οποία ιδιαίτερα το καλοκαίρι φιλοξενούν και δεξιώσεις γάμων.

Μάλιστα προσφέρουν πακέτο-δώρο τη φωτογραφία και το βίντεο, εάν κλείσεις σε αυτούς το catering της εκδήλωσής σου.

Εάν σκάσει «μύτη» ο έλεγχος, οι φωτογράφοι έχουν ως μόνη διέξοδο τη θάλασσα…

Η μάστιγα της «μαυρίλας» προκαλεί εύλογα την αντίδραση όσων διατηρούν νόμιμες και βαριά φορολογούμενες επιχειρήσεις.
Ήδη, όπως πληροφορείται η ThessΝews, οργανώνονται σε πολύ πιο ενεργή βάση φωτογράφοι από την Κεντρική Μακεδονία και θα διεκδικήσουν με όλους τους νόμιμους τρόπους την εκδίωξη από το επάγγελμά τους όσων φοροδιαφεύγουν συστηματικά.

Το «κύκλωμα» δε του γάμου έχει και άλλες παραφυάδες. Εκτός από τους «μαύρους» DJ, έχει και έτερες «μαύρες» δραστηριότητες: τις ορχήστρες, τις κομμώτριες στα σπίτια, τους μακιγιέρ κατ΄ οίκον κτλ.

Παλαιότερα ήταν όλα ανεκτά «χάριν της ημέρας».
Τώρα όμως απέκτησε νόημα η φράση «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό».

   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || ddiamantidis@gmail.com

Από το φύλλο της THESSNEWS #64 (29/07/2017-30/07/2017)