powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Εξυπηρέτηση Πολιτών-Κάν’ το όπως τα Τρίκαλα!

Ειδικά μηχανήματα τύπου ΑΤΜ  εκτυπώνουν δημοτική ενημερότητα, πιστοποιητικά δημοτολογίου και άλλα σχετικά έγγραφα άμεσα, mobile εφαρμογής Check App καταχώρησης και παρακολούθησης της πορείας των αιτημάτων , ασύρματη κάλυψη όλης της περιοχής του εμπορικού κέντρου των Τρικάλων, έξυπνη Διαχείρισης Στάθμευσης,  σύστημα αποτύπωσης κίνησης των δημοτικών οχημάτων και πολλά άλλα.
Τις δράσεις του δήμου Τρικκαίων στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος «Smart Trikala» παρουσιάζουμε σε ένα πλήρες ρεπορτάζ και προτείνουμε σε κάθε πόλη να ακολουθήσει το σύνθημά μας «Κάν’ το όπως τα Τρίκαλα!». Η «έξυπνη πόλη» βρίσκεται στην υπηρεσία των
πολιτών του δήμου Τρικκαίων προκειμένου να αναβαθμίσει την καθημερινότητά τους.
Πώς θα σας φαινόταν εάν με το πέρασμα μίας απλής κάρτας σε ένα ειδικό μηχάνημα, μπορούσε ο πολίτης οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, να λάβει τα πιστοποιητικά που θέλει στο σπίτι του; Και πώς θα σας φαινόταν αν είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου με μία απλή εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνό του; Πόσο πολύ θα εκτιμούσατε αν υπήρχε μια εύκολη εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο που θα έδινε τη δυνατότητα να ειδοποιηθεί ο πολίτης για τις κενές θέσεις στάθμευσης στην πόλη του; Είναι μόνο ορισμένες από τις δράσεις που αναπτύσσονται στον δήμο Τρικκαίων, στο πλαίσιο της ανακήρυξής του ως «Εξυπνης Πόλης».
Στην περίπτωση των Τρικάλων, η «Έξυπνη Πόλη» αφορά κυρίως σε δράσεις, που στοχεύουν στη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη. Είναι προφανές ότι η καθημερινότητα του πολίτη αναβαθμίζεται, εάν μπορεί, μέσω ενός ειδικού μηχανήματος (ATM το έχουν «βαφτίσει») να λαμβάνει πιστοποιητικά, αφού προηγουμένως έχει φροντίσει να εκδώσει την κάρτα δημότη. Είναι επίσης προφανές ότι αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής του δημότη εάν μπορεί σε μία πόλη να ειδοποιηθεί για τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης. Όλα τα παραπάνω, και πολλά άλλα ακόμη, αναπτύσσονται σταδιακά και σε πιλοτικό στάδιο.
Όταν μιλάμε για «Έξυπνη Πόλη» εννοούμε στην ουσία μία πόλη με κεντρικό, ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό και σταθερά βήματα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
κατευθύνσεις.


Smart Trikala

«Αυτές οι κατευθύνσεις έχουν επιλεγεί με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Δηλαδή, στόχος είναι η χρήση των εργαλείων που επιτρέπουν τη βελτίωση της λειτουργίας του Δήμου προς όφελος των πολιτών. «Έξυπνη» δεν είναι μόνο η πόλη με τη χρήση της πληροφορικής, αλλά και αυτή που χρησιμοποιεί σωστά και με προγραμματισμό τις υπηρεσίες της», δηλώνει στο ert.gr και στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Λάρισας, Ελπίδα Κουτσογιάννη, ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.


«Smart Trikala»

Πιλοτικό πρόγραμμα
Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στα Τρίκαλα και οι δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιό του, «τρέχουν» πιλοτικά σε πρώτη φάση. Είναι ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τις σύγχρονες ανάγκες μίας πόλης, με την πληροφορική. Από τις πιο σημαντικές εφαρμογές, στην παρούσα φάση, είναι:
  • το ΑΤΜ πιστοποιητικών,
  • το «ντελίβερι» πιστοποιητικών,
  • το control room,
  • ο έξυπνος φωτισμός,
  • η έξυπνη στάθμευση
Control room (δωμάτιο ελέγχου)
Στο ισόγειο του δημαρχείου εγκαταστάθηκε το δωμάτιο ελέγχου. Κάτι σαν το δωμάτιο στρατηγικού σχεδιασμού και παρακολούθησης των δράσεων της «Έξυπνης Πόλης». Υλοποιήθηκε δηλαδή ένα κέντρο ελέγχου όλων των υπηρεσιών, στο ισόγειο του Δημαρχείου. Μεταξύ άλλων, λειτουργούν πιλοτικά:
  • Σύστημα παρακολούθησης λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών. Προσφέρει online παρακολούθηση βλαβών και καμένων λαμπτήρων στους κυκλοφοριακούς κόμβους της πόλης που ελέγχονται από φανάρια.
  • Σύστημα αποτύπωσης κίνησης των δημοτικών οχημάτων.
  • Οθόνη παρακολούθησης λειτουργίας κόμβων ασυρμάτου δικτύου παροχής δωρεάν internet. Σύστημα παρακολούθησης και ρύθμισης ηλεκτροβανών δικτύου ύδρευσης – ΔΕΥΑΤ.
  • Καταγραφή και παρακολούθηση πορείας επίλυσης αιτημάτων πολιτών.



Σύστημα παρακολούθησης λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών στον δήμο Τρικάλων

Στις υπόλοιπες δράσεις που αφορούν στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της «έξυπνης πόλης» περιλαμβάνονται τα εξής:
e-ΚΕΠ (Αυτοματοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη)
Τα ειδικά μηχανήματα τύπου ΑΤΜ παρέχουν νυχθημερόν τη δυνατότητα στους πολίτες να ζητούν και να εκτυπώνουν δημοτική ενημερότητα, πιστοποιητικά δημοτολογίου και άλλα σχετικά έγγραφα, άμεσα, με εύκολο και απλό τρόπο. Η πιστοποίηση του πολίτη πραγματοποιείται με τη χρήση Κάρτας Δημότη. Στόχος είναι να ενεργοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα πιο πολύπλοκες ηλεκτρονικές διαδικασίες, οι οποίες επιτρέπουν στους πολίτες τη λήψη και την κατάθεση δικαιολογητικών που χρειάζεται να γνωστοποιηθούν στον Δήμο. Στην παρούσα φάση εκκρεμεί η έκδοση της κάρτας δημότη, κάτι όμως που θα υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.




Smart ATM

Mobile Check App
Οι πολίτες θα αποστέλλουν άμεσα τα αιτήματά τους στον Δήμο μέσω της mobile εφαρμογής Check App για κινητά τηλέφωνα. Η ολοκληρωμένη αυτή εφαρμογή παρέχεται δωρεάν προς τους πολίτες μέσω του Play και του App Store. Η βασικότερη λειτουργία της είναι η δυνατότητα καταχώρησης και παρακολούθησης της πορείας των αιτημάτων πολιτών. Η εφαρμογή συνδέεται με την ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών «20000» και δρομολογεί τα αιτήματα άμεσα, στο ανάλογο τμήμα του Δήμου. Επίσης, καλύπτει βασικές ανάγκες ενημέρωσης, προβάλλοντας ανακοινώσεις και εκδηλώσεις που περιέχει ο ιστότοπος του Δήμου.
Λειτουργεί, επίσης, ως τουριστικός οδηγός, αναδεικνύοντας σημεία ενδιαφέροντος σε χάρτη και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, όπως τηλέφωνα, εφημερεύοντα φαρμακεία και βενζινάδικα.


Smart 2000

Ασύρματη πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δήμου και στο Διαδίκτυο
Υλοποιήθηκε ασύρματη κάλυψη όλης της περιοχής του εμπορικού κέντρου των Τρικάλων. Το ασύρματο δίκτυο έχει επαυξήσει την υφιστάμενη υποδομή στην πόλη, καθώς είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των υπόλοιπων εφαρμογών και προσφέρει επιπλέον ασφάλεια στη διασύνδεση χρηστών στο διαδίκτυο.
Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού
Υλοποιήθηκε Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού, μέσω του οποίου γίνεται διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 60% έναντι των συμβατικών φωτιστικών συστημάτων. Βέβαια, η συγκεκριμένη εφαρμογή αφορά σε περιορισμένο χώρο της πόλης και πάντως μόνο εκεί όπου αντικαταστάθηκαν οι κοινές λάμπες φωτισμού με led.
Επίσης, εγκαταστάθηκε σύστημα ασύρματης διαχείρισης, που παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού δυσλειτουργιών, «έξυπνου» προγραμματισμού επεμβάσεων, δυναμικής προσαρμογής του φωτισμού όπου, όσο και όταν χρειάζεται, για τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση και τη βελτίωση ορατότητας για οδηγούς, ποδηλάτες, πεζούς.



Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού

Σύστημα Έξυπνης Στάθμευσης
Υλοποιήθηκε Σύστημα Έξυπνης Διαχείρισης Στάθμευσης, με το οποίο επιτυγχάνεται η εύρεση, η απεικόνιση και ο έλεγχος οριοθετημένων θέσεων στάθμευσης σε δύο κεντρικές οδούς της πόλης. Συγκεκριμένα εγκαταστάθηκε δίκτυο εξειδικευμένων αισθητήρων στο οδόστρωμα των οδών Όθωνος και Γαριβάλδη, έτσι ώστε να αντιστοιχεί ένας αισθητήρας για κάθε διακριτή, διαγραμμισμένη θέση στάθμευσης. Ο αισθητήρας τροφοδοτεί τα σημεία ελέγχου του δικτύου (controllers) στέλνοντας τα ανάλογα σήματα, όταν η θέση είναι ή δεν είναι κατειλημμένη.Επιπλέον οι πολίτες ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα θέσεων στην επιλεγμένη περιοχή, τόσο μέσω της εφαρμογής στάθμευσης (mobile app) για κινητά τηλέφωνα, όσο και από πινακίδες που μπορούν να εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της πόλης. Επίσης, παρέχεται και στα όργανα ελέγχου της στάθμευσης, ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για περιπτώσεις παράνομου παρκαρίσματος. Μέσω της εφαρμογής θα παρέχεται και δυνατότητα αυτόματης πληρωμής του τιμήματος στάθμευσης, όταν θα ξεκινήσει η αντίστοιχη εφαρμογή.



Smart parking

Σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών
Με τη χρήση ειδικών συσκευών περιβαλλοντικών μετρήσεων (όπως για συγκέντρωση αέριων ρύπων, αιωρούμενων σωματιδίων και θορύβου), μπορεί να εκτιμηθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας και να αξιολογηθεί πιθανός αντίκτυπος στη δημόσια υγεία. Επίσης, απεικονίζονται σε πραγματικό χρόνο, τυποποιημένοι δείκτες ποιότητας του περιβάλλοντος που επιτρέπουν συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking), επισημάνσεις (alerts) και την αναγνώριση τάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη λήψη μέτρων. Το σύστημα εγκαταστάθηκε στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.
Έξυπνη και Διασυνδεδεμένη Ψηφιακή Πλατφόρμα
Εγκαταστάθηκε η πλατφόρμα έξυπνης πόλης Cisco Smart+Connected Digital Platform – CDP. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του Internet of Things (IoT) και διαχειρίζεται τις επιμέρους εφαρμογές εποπτείας και ενημέρωσης, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τρίτα συστήματα, μέσα από ανοιχτά πρωτόκολλα διασύνδεσης (APIs). Η πλατφόρμα συγκεντρώνει, αποθηκεύει, κανονικοποιεί και οπτικοποιεί τα δεδομένα που παράγονται από τις παραπάνω υποδομές και εφαρμογές και τα διαθέτει προς ανάλυση σε όποιους ενδιαφέρονται να τα αξιοποιήσουν προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων της πόλης.
Σύστημα παρακολούθησης λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών της πόλης
Στο σημείο ελέγχου (controller) των κόμβων τοποθετείται ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ο οποίος ελέγχει αδιάκοπα τη λειτουργία του κόμβου, αναφέρει την πιθανή βλάβη, ενημερώνει για τη δυσλειτουργία λαμπτήρων σηματοδοτών ανά κατεύθυνση και σήμανση (κόκκινο-πορτοκαλί-πράσινο) και ενημερώνει online το κέντρο ελέγχου ή αποστέλλει sms στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο.
Ολοκληρωμένο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS)
Το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα περιλαμβάνει ευρείες δυνατότητες Business Intelligence (BI), ώστε να παρέχει διαχείριση όλων των επιπέδων με εργαλεία για λήψη καλά πληροφορημένων αποφάσεων για το Δήμο, αλλά και εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα από τον πολίτη. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εφαρμογές Πολεοδομικών δεδομένων, Αρχείου Πολεοδομίας, Τεχνικών έργων, Δημοτικής Περιουσίας, Σήμανσης, Φωτεινών σηματοδοτών, Οδοφωτισμού και σημείων ενδιαφέροντος. Επίσης θα γίνει πιλοτικά ανάλυση και βελτιστοποίηση των διαδρομών αποκομιδής απορριμμάτων.

Συλλογή και ανάλυση δεδομένων από τη διασύνδεση χρηστών στο Δημοτικό Ασύρματο Δίκτυο
Υλοποιήθηκε εφαρμογή που επιτρέπει εύκολη και γρήγορη διασύνδεση των χρηστών στο δημοτικό ασύρματο δίκτυο, με διάφορους τρόπους, όπως μέσω λογαριασμών των χρηστών σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Οι πληροφορίες από την χρήση του ασύρματου δικτύου θα αξιοποιούνται από την δημοτική αρχή, η οποία μέσω την εφαρμογής Marera θα μπορεί να ενημερώνει τους πολίτες για πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα του Δήμου και να τους διευκολύνει να απολαμβάνουν τον χρόνο τους στην πόλη.
Επίσης, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο ή με άλλους ενδιαφερόμενους, προωθούνται η επιχειρηματικότητα και η αυξημένη αγοραστική κίνηση, μέσω στοχευμένων προσφορών ή άλλων προωθητικών ενεργειών.



Ρεπορτάζ: Ελπίδα Κουτσογιάννη – ΕΡΤ Λάρισας
Επιμέλεια: Τζένη Χαραλαμπίδου
ert.gr