powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Απόψεις της Περιφ.Υπηρ.Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας για την ΣΜΠΕ της Π.Ο.Α.Υδατοκαλλιεργειών Χαλκιδικής, στη θέση Άμπελος και Πόρτο Κουφό του Δήμου Σιθωνίας

ΣΧΕΤ : 1) Το από 02-08-2017 Αίτημα αφαίρεσης του Πόρτο Κουφό από την ΣΜΠΕ της ΠΟΑΥ Χαλκιδικής,
που υπέβαλε (αρ. πρωτ. εισερχ. ΚΜ/4141/03-08-2017 ΠΥΤ Κεντρικής Μακεδονίας) ο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟΡΩΝΗΣ, ΚΑΛΑΜΙΤΣΙΟΥ, ΤΡΙΣΤΙΝΙΚΑΣ, ΠΟΡΤΟ ΚΟΥΦΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ» μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου Α. Κ. και ο φάκελος που το συνοδεύει.
2)   ΚΥΑ 1649/45 (ΦΕΚ 45/15-01-2014) «Εξειδίκευση των διαδικασιών γνωμοδοτήσεων...».

3)   Γ.Π.Σ. δήμου Τορώνης αριθμ. 5419/07, ΦΕΚ 83 ΑΑΠ/2008.
4)   Αριθμ. 210/2017 Αρνητική Γνωμοδότηση του Δ.Σ. δήμου Σιθωνίας.
5)   Την υπ' αριθ. οικ.150620/1158/3-5-2010 Κοινή Απόφαση ΥΠΕΚΑ-ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓ/ΤΑΣ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ - ΥΠΑΑΤ «Εγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη δημιουργία ενιαίας πλωτής μονάδας υδατοκαλλιέργειας θαλασσίων μεσογειακών ιχθύων, ετήσιας δυναμικότητας 690τόν. στη θέση Καρδαμάτικο-Αμπελος, με φορέα του έργου την «ΑΛΙΕΙΑ ΑΕ» όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ'αριθ. οικ.9480/237/20-2-2014 Απόφαση Υπουργού ΠΕΚΑ «Εγκριση περιβαλλοντικών όρων για τον εκσυγχρονισμό, την σταδιακή αύξηση της δυναμικότητας και τη λειτουργία υφιστάμενης μονάδας πάχυνσης θαλασσινών ιχθύων, συνολικής θαλάσσιας έκτασης 60στρ. και τελικής ετήσιας δυναμικότητας 2.070τόν/έτος, στη θέση Αμπελος Συκιάς με Φορέα την ΑΛΙΕΙΑ ΑΕ» και
Η αριθ.πρωτ. 19118/17-08-2015 Απόφαση του ΓΓ ΑΔΜ-Θ για Αναμίσθωση και ανανέωση της άδειας λειτουργίας.
6)   Η αριθ.πρωτ. 80540/17-11-2014 & 119.844/29-12-2014 & 3811/15-01-2015 Αποφάσεις του ΓΓ ΑΔΜ-Θ για Μίσθωση θαλάσσιας έκτασης σαράντα (40) στρεμμάτων και χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας νέας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων δυναμικότητας έως 1.400τη/έτος στην εταιρία «ΑΘΩΝΙΚΗ Ι.Κ.Ε.», στη θέση «Άμπελος», Τ.Κ. Συκιάς, Δήμου Σιθωνίας Π.Ε. Χαλκιδικής.

1.        Απαντώντας στο παραπάνω σχετικό αίτημά σας, σας γνωρίζουμε ότι δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία η γνωμοδότηση της Υπηρεσία μας επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση (χωροθέτηση) Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), δεδομένου ότι η διαδικασία κινείται κεντρικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δεν έχουμε λάβει σχετικό έγγραφο αρμοδίως μέχρι σήμερα.
2.        Επειδή όμως υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής Πόρτο Κουφό από τη χωροθέτηση της ΠΟΑΥ Χαλκιδικής στον όρμο Άμπελο και στο Πόρτο Κουφό του δήμου Σιθωνίας, μπορούμε να εκθέσουμε τις απόψεις της Υπηρεσίας μας επί του θέματος ως αρμόδιας για την τουριστική ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο. Η χερσόνησος Σιθωνίας είναι τουριστικός προορισμός και η οικονομία της έχει στηριχθεί στην τουριστική ανάπτυξη. Στο Πόρτο Κουφό λειτουργούν πολλά αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα.


3.        Η ΠΟΑΥ Χαλκιδικής δυναμικότητας 6.900 tn/έτος θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σε δύο γειτνιάζουσες παράκτιες περιοχές στο νοτιοανατολικό και νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου Σιθωνίας α) σε θαλάσσια έκταση 200 στρεμμάτων στον όρμο Άμπελος και β) σε χερσαία έκταση στο ανατολικό παράκτιο μέτωπο του όρμου Πόρτο Κουφό (θέση παλιό λατομείο), με στόχο αφενός μεν την αύξηση της δυναμικότητας στις ήδη υπάρχουσες ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες με ιχθυοκλωβούς και χερσαίες εγκ/σεις υποστήριξης (συσκευαστήριο), στον όρμο Άμπελος, ιδιοκτησίας της «Αλιεία ΑΕ» του Ι. Γιαρένη, δυναμικότητας 2.070 tn/έτος και της «ΑΘΩΝΙΚΗ ΙΚΕ», δυναμικότητας έως 1.400 tn/έτος, σε μισθωμένη θαλάσσια έκταση συνολικά 100 στρεμ., αφετέρου δε την ίδρυση χερσαίου ιχθυογεννητικού σταθμού στο Πόρτο Κουφό μαζί με συνοδές εγκ/σεις. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία απαιτείται η κατάθεση αναλυτικής ΣΜΠΕ, που θα αφορά και τις δύο περιοχές παρέμβασης.
4.        Τα έργα που θα υλοποιηθούν στην ακτή του Πόρτο Κουφό δηλ. ο ιχθυογεννητικός σταθμός και όλες οι χερσαίες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης βρίσκονται εντός της προστατευόμενης περιοχής Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου NATURA 2000 με κωδικό GR1270014, «ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ».
5.        Επίσης σύμφωνα με το εγκεκριμένο Γ.Π.Σ. δήμου Τορώνης αριθμ. 5419/07, ΦΕΚ 83 ΑΑΠ/2008, το παλιό λατομείο του Πόρτο Κουφό, όπου θα εγκατασταθεί ο ιχθυογεννητικός σταθμός εμπίπτει σε Περιοχή Ειδικής Προστασίας Αρχαιολογικών Χώρων (ΠΕΠ ΑΧ), εντός της οποίας έως την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου επιτρεπόμενες χρήσεις γης είναι οι υφισταμένες αγροτικές δραστηριότητες, (χωρίς επέκταση της γεωργικής γης, ανόρυξη φρεατίων, βαθειά άροση - δεν επιτρέπονται άλλα κτίσματα εκτός από αγροτικές αποθήκες οριζόντιου τύπου), Κατοικία, Αρχαιολογικές εργασίες, εργασίες προστασίας, αναστήλωσης, συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων, διατηρητέων κτισμάτων και οι Πολιτιστικές δραστηριότητες. Επομένως η ίδρυση ιχθυογεννητικού σταθμού δεν αποτελεί επιτρεπόμενη χρήση γης. Επίσης το παλιό λατομείο του Πόρτο Κουφό εμπίπτει σε Περιοχή Ειδικής Προστασίας Φυσικών Οικοτόπων (ΠΕΠ ΦΠ), εντός της οποίας επιτρεπόμενες χρήσεις είναι Ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, Επισκέψεις - περιηγήσεις, Αρχαιολογικές εργασίες και εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων της περιοχής, Αγροτικές δραστηριότητες πρωτογενούς τομέα.
6.        Η περιοχή πέριξ του αρχαιολογικού χώρου του παλιού λατομείου στο Πόρτο Κουφό, όπως και η παραλία «Μάμπα» στο μυχό του κόλπου «Άμπελος», όπου προβλέπεται η κατασκευή χερσαίων εγκ/σεων εξυπηρέτησης του ιχθυογεννητικού σταθμού και των μονάδων υδατοκαλλιέργειας (συνοδά έργα- συνοδές εγκαταστάσεις) και η κατασκευή 2 νέων προβλητών για τη μεταφορά των πρώτων υλών, του τελικού προϊόντος και του προσωπικού, είναι χαρακτηρισμένες σύμφωνα με το ΓΠΣ ως Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης- Τουρισμός, Αναψυχή (ΠΕΠΔ Τ-Α) και επιτρεπόμενες χρήσεις γης είναι οι τουριστικές εγκ/σεις, κτίρια αναψυχής, εγκ/σεις αθλητικές και εξυπηρέτησης λουόμενων, κατοικία και κτίρια κοινωνικής υποδομής. Επομένως τα συνοδά έργα-συνοδές εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας δεν αποτελούν επιτρεπόμενη χρήση γης, καθώς είναι ασύμβατες με τον τουρισμό. Στην παραλία Μάμπα-Άμπελος οι κληρονόμοι του Αστέριου Πάργα έχουν ιδιοκτησίες, που είναι κατάλληλες για τουριστική αξιοποίηση, σύμφωνα με το από 22/10/2013 αίτημά τους προς το Δήμο Σιθωνίας, με το οποίο εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας από την «ΑΘΩΝΙΚΗ ΙΚΕ».
7.        Σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τον τουρισμό (ΚΥΑ 24208/2009, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση 67659/2013, ΦΕΚ 3155Β) όλες οι παράκτιες περιοχές του δήμου Σιθωνίας επομένως και το Πόρτο Κουφό έχουν χαρακτηριστεί ως Αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές Α2.

8.        Στην κατηγορία αυτή υπάγονται περιοχές, οι οποίες έχουν αποκτήσει ή εμφανίζουν σταδιακά σημαντική δυναμική τουριστικής ανάπτυξης και προορίζονται κατά προτεραιότητα έναντι των άλλων
τουριστικών δραστηριοτήτων για ολοκληρωμένες και οργανωμένες τουριστικές παρεμβάσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Στις στρατηγικές κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης των περιοχών Α2, που προωθούνται κατά προτεραιότητα είναι και η λήψη μέτρων για την έγκαιρη πρόληψη φαινομένων υποβάθμισης της ποιότητας των φυσικών και ανθρωπογενών πόρων.
9.        Επί πλέον σύμφωνα με το ως άνω ΕΠΧΣΑΑ για τον Παράκτιο χώρο δίδονται κατευθύνσεις για περιορισμό της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων χρήσεων μη συμβατών με την τουριστική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως αναπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες τουριστικά. Κατ' εξαίρεση είναι δυνατή η χωροθέτηση, είτε μεμονωμένα είτε σε οργανωμένους υποδοχείς, βιομηχανικών δραστηριοτήτων, οι οποίες προϋποθέτουν για τη λειτουργία τους άμεση πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο, είναι σημαντικού χαρακτήρα και ρόλου για την Εθνική Οικονομία ή εξυπηρετούν άμεσες τοπικές ανάγκες σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Βιομηχανία, ύστερα από συνεκτίμηση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων και σε τμήματα του παράκτιου χώρου που παρουσιάζουν μειωμένο τουριστικό ενδιαφέρον.
10.    Επίσης το ως άνω ΕΠΧΣΑΑ στην παρ. Δ του άρθρο 8 αναφέρει ότι η υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα είναι ασύμβατη με το τουρισμό και γενικά δεν ενθαρρύνεται η χωροθέτηση νέων μονάδων υδατοκαλλιεργειών στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως αναπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες τουριστικά. Κατ' εξαίρεση μπορεί να επιτρέπονται, εφόσον διασφαλίζεται τεκμηριωμένα ότι λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν αρνητικών συνεπειών για τον τουρισμό, ιδιαίτερα όσον αφορά υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις.
11.    Η ασυμβατότητα των υδατοκαλλιεργειών με τον τουρισμό αναγνωρίζεται και από το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες (Απόφαση 31722/4-11­2011 ΦΕΚ 2205Β), σκοπός του οποίου είναι η «Ρύθμιση των σχέσεων της υδατοκαλλιεργητικής δραστηριότητας με κλάδους ή δραστηριότητες με τις οποίες υπάρχει δυνητικά σύγκρουση ή ανταγωνισμός, π.χ. με την τουριστική δραστηριότητα και την επαγγελματική αλιεία, με επιδίωξη την επίτευξη συμπληρωματικότητας μεταξύ τους, έτσι ώστε να προωθείται η ανάπτυξη περιοχών απομακρυσμένων ή / και μειονεκτικών, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, της πολυδραστηριότητας, της προαγωγής και βελτίωσης των επαγγελματικών δεξιοτήτων και της ισότητας των δύο φύλων». 


ΚΟΙΝ:   Δ/νση Χωρ. Σχεδιασμού & Υποδομών Τμήμα Χωροταξίας Αμαλίας 12 ΑΘΗΝΑ
ΠΡΟΣ:   ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟΡΩΝΗΣ, ΚΑΛΑΜΙΤΣΙΟΥ, ΤΡΙΣΤΙΝΙΚΑΣ, ΠΟΡΤΟ ΚΟΥΦΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Πληρεξούσια δικηγόρος Α. Κ. 



Με Εντολή Υπουργού Η Προϊσταμένη της Π.Υ.Τ. Κεντρικής Μακεδονίας

Περσεφόνη Τρίχα