powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Έπιασαν Κινέζους να αλιεύουν παράνομα ολοθούρια "αγγούρια θαλάσσης"

Νέα επεισόδια στην «χοντρή επιχείρηση: ζωντανά ολοθούρια» με κινέζους… «επιχειρηματίες» που λυμαίνονται τις θάλασσες του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού.
Μετά τη πρόσφατη επιτυχία στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που αλίευε και εξήγαγε παράνομα τα «θαλάσσια αγγούρια» από την περιοχή του Μαλιακού, ήρθε σήμερα μία ακόμη επιτυχία των
διωκτικών αρχών στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να μη διαταράσσεται το υποθαλάσσιο οικοσύστημα του τροφικού πλέγματος, της βιοποικιλότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, της θαλάσσιας ζωής (χλωρίδα, πανίδα), των θαλασσών μας.
Υπάλληλοι του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Αταλάντης του Λιμεναρχείου Στυλίδας, γύρω στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής (13/8) στις Λιβανάτες, συνέλαβαν δύο κινέζους (ηλικίας 42 και 52 ετών) που επιχειρούσαν αλίευση ολοθουρίων, με τη συνεργασία τεσσάρων ακόμη ατόμων - πιθανότατα ομοεθνών τους - τριών γυναικών και ενός ακόμη άνδρα. Συνολικά κατασχέθηκαν 100 ζωντανά «αγγούρια της θάλασσας», τα οποία και επέστρεψαν άμεσα στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία που θα παραδοθεί στον Εισαγγελέα Λαμίας (παράβαση διατάξεων του άρθρου 20 “Προστασία και διατήρηση των ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και της άγριας πανίδας” του νόμου 1650/86 “Για την προστασία του περιβάλλοντος”).
Οι δύο κινέζοι σύμφωνα με πληροφορίες είναι κάτοικοι Λιβαδειάς και θα ακολουθήσουν έρευνες στα σπίτια τους προκειμένου να βρεθούν περισσότερα στοιχεία για την εγκληματική δράση τους και τους συνεργούς τους.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα ολοθούρια (αγγούρια της θάλασσας) είναι σκουλήκια της θάλασσας τα οποία συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα και είναι εξαιρετικό δόλωμα. Στην Κίνα όμως και σε άλλες χώρες είναι πανάκριβα, γιατί τα τρώνε στα πιο ακριβά εστιατόρια, σε απίστευτα υψηλές τιμές, ενώ τα χρησιμοποιούν και για την παρασκευή φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μπορεί να πουληθούν στο εξωτερικό μέχρι και 1.000€ το κιλό.
Ο Μαλιακός κόλπος είναι από τα λίγα σημεία στην Ελλάδα που μπορεί κανείς να βρει σε αφθονία τα συγκεκριμένα εχινόδερμα, με αποτέλεσμα να έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια από Κινέζους μια παράνομη επιχείρηση αλίευσης και εμπορίας, με επεξεργασία, συσκευασία και αποθήκευσή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κινέζοι έκαναν εξαγωγές των ολοθούριων, γράφοντας στα τιμολόγια και τα συνοδευτικά έγγραφα ότι είναι καβούρια. Η παράνομη αυτή δραστηριότητα πρέπει να γίνεται για πάνω από δυο χρόνια και είναι απορίας άξιον πως "δούλευαν" κάτω από τη μύτη των Λιμενικών Αρχών της περιοχής. Το ρεπορτάζ λέει ότι πρόσφατα έγινε κατάσχεση περίπου δυο τόννων παράνομων αλιευμάτων με αγγούρια της θάλασσας στην περιοχή της Λάρυμνας. Το οξύμωρο είναι όμως ότι η κατάσχεση έγινε από το Λιμεναρχείο Χαλκίδας και όχι από το οικείο Λιμεναρχείο.
Η αποκάλυψη της παράνομης δραστηριότητας έγινε μετά από καταγγελία στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας κ. Νικήτα Θεολογίτη, ο οποίος έδωσε αμέσως κατεπείγουσα εντολή στην Ασφάλεια Λαμίας να κάνει έφοδο στα ακίνητα της εταιρείας στην Ανθήλη.
ΠΗΓΗ: lamiareport.gr/


 Δύο (02) αλλοδαποί ηλικίας 42 και 52 ετών, συνελήφθησαν μεσημβρινές ώρες σήμερα (13-8-17) από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σκάλας Αταλάντης, για παράβαση διατάξεων του άρθρου 20 “Προστασία και διατήρηση των ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και της άγριας πανίδας” του νόμου 1650/86 “Για την προστασία του περιβάλλοντος”.

Συγκεκριμένα, κατόπιν ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή “Λιβανάτων” Ν. Φθιώτιδος, εντοπίστηκαν οι ανωτέρω να έχουν αλιεύσει παράνομα από κοινού, εκατό (100) άτομα δολωμάτων του είδους “ολοθούριο”.
Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή  ενώ το ανωτέρω ζωντανό αλίευμα  ποντίστηκε στη θάλασσα.