powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Επίτροπος ο Βενιζέλος, ο κρυφός «άσος» του Σαμαρά;


Ώρες, ημέρες ή και εβδομάδες μας χωρίζουν απ’ την ανακοίνωση του νέου Επιτρόπου της Ελλάδας στην ΕΕ, του ανθρώπου που από ελληνικής πλευράς θα πλαισιώσει τον νέο πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το πιο βαρύ όνομα που ακούγεται για την ανάληψη αυτής της θέσης σε στιγμές κρίσιμες για τις ισορροπίες που αφορούν την Ελλάδα εντός της Ε.Ε. είναι αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι η «ψηλή» έχει συμφωνήσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τον πρωθυπουργό σε κατ’ ιδίαν συνάντησή που είχαν πρόσφατα στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά στη
Μουρούζη.
Παρόλα αυτά το όνομα της κα Μπακογιάννη δεν συνιστά τις τελευταίες ώρες ακατανίκητη σταθερά. Και τούτο διότι τα σενάρια που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία βάζουν και τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα, ως επιλογή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, και την ως τώρα επίτροπο της Ελλάδος Μαρία Δαμανάκη για μια νέα θητεία και την αποτυχούσα να εκλεγεί ευρωβουλευτής με την ΝΔ Νίκη Τζαβέλα, όσο και τον Σταύρο Δήμα, στο σπιράλ των ισχυρών υποψηφιοτήτων.
Παρόλα αυτά, το πιο ηχηρό σενάριο που συζητείται και μάλιστα στηριζόμενο σε συγκεκριμένη πολιτική λογική είναι να τοποθετηθεί επίτροπος στην ΕΕ ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με κύκλους της Ντόρας Μπακογιάννη, ο υπουργός Εξωτερικών έχει πολλές πιθανότητες να
αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση παρά τη συμφωνία Μπακαογιάννη-Σαμαρά, εάν οι σχετικές ανακοινώσεις αργήσουν περισσότερο του αναμενόμενου.
«Αν η ανακοίνωση γινόταν το Σεπτέμβριο θα στοιχημάτιζα στον Βενιζέλο» είπε αποκλειστικά στο «Π» κορυφαία κυβερνητική πηγή, η οποία διατύπωσε την επιφυλακτηκότητα της ,παρά τη συμφωνία που φέρεται να υπάρχει ανάμεσα στα δύο μέρη, για την κα Μπακογιάννη ακόμα και αν η ανακοίνωση γίνει τις επόμενες ώρες ή ημέρες.
Όπως λένε πηγές του «Π», ο πρωθυπουργός θα ήθελε να βγάλει μεν απ’ τα πόδια του σε ότι αφορά το εσωτερικό μέτωπο την Ντόρα Μπακογιάννη αλλά οι ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ και η αβέβαια τύχη του Ευ Βενιζέλου στο δρόμο προς το σ υνέδριο του Φθινοπώρου, κάνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να προτιμά μια θέση με περισσότερη λάμψη αλλά λιγότερη τριβή παρά αυτήν του διαρκώς βαλλόμενο κυβερνητικού εταίρου.
Αξίζει να σημειωθεί πως έγκυρη πηγή του «Π» που βρισκόταν μέχρι πρόσφατα κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, έλεγε πριν από μερικές μέρες αντικρούοντας τη βεβαιότητα με την οποία διακινείτο το όνομα της κα Μπακογιάννη για τη θέση του επιτρόπου, πως ο ίδιος δεν είναι για τίποτα σίγουρος μέχρι τη τελική ανακοίνωση, ακόμα και αν είχε υπάρξει απολύτως δεσμευτική συμφωνία.
 Πηγή: paraskhnio.gr/