powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Η διατροφική αξία του αχινού, μέχρi πόσα κομμάτια (άτομα) γίνεται αλίευση.

Ένας διατροφικός θησαυρός, όχι τόσο γνωστός για τη πλούσια θρεπτική του αξία, κρύβεται στις Ελληνικές θάλασσες (κι όχι μόνο). Ο λόγος για τον γνωστό σε όλους μας αχινό, ένα μικρό θαλάσσιο ζώο, με ασβεστολιθικό σφαιρικό κέλυφος που εξωτερικά φέρει αγκάθια και εσωτερικά κρύβει μία πολύτιμη θρεπτικά τροφή, με τη μορφή πορτοκαλοκόκκινων αυγών. 
Η διατροφική αξία του αχινού
Γιατί να φάτε αχινούς;
Τα αυγά του αχινού είναι το βρώσιμο μέρος του ζώου τα οποία αποτελούν και σπουδαία πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αποδίδοντας περίπου 170 θερμίδες /100γρ. Αν θέλετε λοιπόν να αντικαταστήσετε την πρωτεΐνη που λαμβάνετε
από το κρέας, τα αυγά ή τα ψάρια…θα μπορούσατε να τολμήσετε να δοκιμάσετε τα αυγά του αχινού, σαν μία πολύ καλή εναλλακτική και ιδιαίτερα γευστική επιλογή. Εκτός από τη σημαντική περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη, οι αχινοί αποτελούν και πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, η επαρκής πρόσληψη και κατανάλωση των οποίων έχει φανεί να έχει σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση .

Ο ψευδάργυρος φαίνεται να περιέχεται σε μεγάλο βαθμό στα αυγά του αχινού, αποδίδοντας του μία σημαντική δράση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ιχνοστοιχείο αυτό βοηθά επίσης, στην ενίσχυση της όσφρησης αλλά και της γεύσης.

Μπορούν να καταναλωθούν:

ωμοί με λίγο λεμονάκι, η γνωστή αχινοσαλάτα
βραστοί, 
ως σούπα, η γνωστή αχινόσουπα, 
γεμιστοί με λαχανικά, ρύζι και ελαιόλαδο, 
ή ως συστατικό της αγαπημένης σας μακαρονάδας με κόκκινη σάλτσα
Προτιμήστε τους κόκκινους καθώς είναι πιο νόστιμοι και αποφύγετε αυτούς που είναι κολλημένοι σε άγκυρες ή σε μεταλλικές σημαδούρες γιατί κατηγορούνται συχνά για δηλητηριάσεις.
Γνωρίζετε ότι: Σημαντικό ρόλο στη γευστική αλλά και θρεπτική αξία των αχινών παίζει ο κύκλος του φεγγαριού, ο οποίος μάλιστα, λειτουργεί σαν οδηγός για την κατάλληλη ημέρα κατανάλωσης του. «Αχινιοί φεγγαρόφωτοι» λέει ο λαός. Κι αυτό γιατί όταν έχει πανσέληνο (ολόγιομο φεγγάρι) είναι γεμάτοι και οι αχινοί. Αντίστοιχα, όταν είναι άδειο, είναι άδειοι και οι αχινοί.
Μη χάνετε λοιπόν άλλο χρόνο λοιπόν, δοκιμάστε τον αχινό στις καλοκαιρινές σας διακοπές και ωφεληθείτε όχι μόνο από τη γεύση του αλλά και από τη διατροφική του αξία! Κι αν τυχόν σας μπει κανένα αγκαθάκι, ρίξτε λίγο λάδι και όλα θα διορθωθούν!
Πηγή: nutrimed.gr


Τι λέει η νομοθεσία για τους αχινούς
ΠΔ 65/2014 ΦΕΚ 108Α/6-5-2014 που αφορά την λήψη ρυθμιστικών μέτρων για την αλιεία του αχινού.

Ειδικότερα : 
- Για την αλιεία των αχινών από επαγγελματίες αλιείς απαιτείται ειδική άδεια αλίευσης που θα χορηγείται ύστερα από αίτησή του ενδιαφερόμενου και έχει ισχύ ενός έτους.

Ο μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων αλιευομένων ατόμων αχινού ανά σκάφος ορίζεται στα 600 άτομα ανά ημέρα.

Οι αλιείς που θα εφοδιαστούν με ειδική άδεια αλιείας αχινού υποχρεούνται να υποβάλλουν κάθε μήνα αναφορά της ποσότητας των αχινών που αλίευσαν στην υπηρεσία μας.

Το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αχινού ορίζεται στα 5 εκατοστά χωρίς τα αγκάθια.

- Η ερασιτεχνική αλιεία αχινών επιτρέπεται μόνο στους κατόχους ατομικής ερασιτεχνικής άδειας αλιείας.

Ο μέγιστος αριθμός επιτρεπομένων αλιευομένων ατόμων είναι μέχρι 20 άτομα την ημέρα ανά ερασιτέχνη αλιέα και 30 άτομα αχινών συνολικά ανά ερασιτεχνικό σκάφος.

Επίσης κάνουμε γνωστό στους ερασιτέχνες αλιείς ότι με το ΠΔ 65/2014 τροποποιείται το ΠΔ 373/1985 «ερασιτεχνική – αθλητική αλιεία».