powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Μ. Δασκαλάκης. Δεν θα αναβληθεί το swtich off της ψηφιακής μετάβασης, στην Κεντρ. Μακεδονία.


Κατηγορηματικός ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Μενέλαος Δασκαλάκης για την ημερομηνία του switch off (31/10/14) της Κεντρικής Μακεδονίας. 
Με δεδομένη την άρνηση των καναλιών της Θεσσαλονίκης να υπογράψουν τη σύμβαση με τη Digea, ρωτήθηκε από το digitaltvinfo o γενικός γραμματέας για τις πληροφορίες που θέλουν το switch off να αναβάλλεται.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα αναβληθεί», ήταν η κατηγορηματική του απάντηση. Ο Μ. Δασκαλάκης απαντώντας για τα περιφερειακά κανάλια της Μακεδονίας που δεν υπογράφουν απάντησε «ας κάνουν ότι θέλουν», επαναλαμβάνοντας πως δεν θα δοθεί παράταση.
Δέκα μέρες διαπραγματεύσεων
Σε δέκα μέρες αναμένεται το switch off της Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και
Στερεάς Ελλάδας. Και σε λίγες μέρες στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητούνται οι δυο προσφυγές κατά του διαγωνισμού παραχώρησης του τηλεοπτικού φάσματος από την ΕΕΤΤ στη Digea, η προσφυγή της Digital Union και η προσφυγή των καναλιών της Θεσσαλονίκης. Μετά από αυτό εξηγείται η απροθυμία να βεβαιωθεί πλήρως ότι την 31η Οκτωβρίου θα γίνει το switch off. Τα δεδομένα είναι όπως μαθαίνουμε τα εξής: Η Digea συνεχίζει την προετοιμασία για την ψηφιακή μετάβαση και τα περιφερειακά κανάλια-πελάτες της συνεχίζουν να ζητάνε μείωση της τιμής του ενοικίου. Όπως γνωρίζουμε (digitaltvinfo) ο διευθύνων σύμβουλος της Digea Γιώργος Μαθιός είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών Μενέλαο Δασκαλάκη, με θέμα συζήτησης το switch off και τα προβλήματα που υπάρχουν. Θεωρείται πολύ δύσκολο να δοθεί παράταση, δεν αποκλείεται όμως να μείνει μια περιοχή εκτός switch off!

Μιλάμε για την Κεντρική Μακεδονία και τη Χαλκιδική όπου τα 16 τηλεοπτικά κανάλια, με εξαίρεση το σταθμό της Εκκλησίας 4 Ε, δηλώνουν μέχρι και σήμερα πως δεν υπογράφουν τη σύμβαση με τη Digea. Ως επιχείρημα προβάλλουν το οικονομικό θέμα, το ενοίκιο των 3.500 ευρώ το μήνα που ζητά από Κάθε σταθμό ο πάροχος δικτύου με βάση τον υπολογισμό του ΑΟΤ. Η Θεσσαλονίκη αμφισβητεί τα στοιχεία αυτά, αντιτείνοντας πως ο πάροχος δικτύου θα πληρώσει για 15 χρόνια για αυτά στο κράτος περί τις 288 χιλιάδες ευρώ, ενώ ζητά από αυτούς τους σταθμούς περίπου 670.000 ευρώ το χρόνο. Επιμένουν δε πως τα λειτουργικά έξοδα του παρόχου δικτύου με βάση τα κέντρα εκπομπής δεν δικαιολογούν την τιμή του ΑΟΤ.

Η άρνηση της Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει μείζον θέμα με άγνωστες τις εξελίξεις για την πραγματοποίηση του switch off. Στο μεταξύ και στις άλλες περιοχές οι διαπραγματεύσεις των περιφερειακών καναλιών με τη Digea συνεχίζονται, τόσο για το ύψος του ενοικίου όσο και για τον όρο της αύξησης του, σε περίπτωση που κλείσει ένας σταθμός μετά από μερικούς μήνες.