powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

ΣΔΟΕ . Έλεγχοι για παραβατικότητα στην εστίαση, μαύρα συμβόλαια ενοικίασης, φάκελοι μεγάλης φοροδιαφυγής

Από την επόμενη εβδομάδα τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο άμεσης δράσης για την αναστροφή της αρνητικής τάσης στα φορολογικά έσοδα, η οποία έχει δυσχεράνει τη διαχείριση των ούτως ή άλλως περιορισμένων ταμειακών διαθεσίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στην Καραγιώργη Σερβίας με τους Διευθυντές των ελεγκτικών μονάδων, η οποία δεν θα έχει μόνο χαρακτήρα απολογισμού των έως τώρα πεπραγμένων αλλά και οδηγιών- κατευθύνσεων σε πεδία (π.χ. άτομα μεγάλου πλούτου), απ' όπου εκτιμάται ότι μπορούν να προκύψουν σημαντικά αποτελέσματα και σε επικοινωνιακό και σε ταμειακό επίπεδο.
 
Ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο ΣΔΟΕ, όπου οι Διευθυντές του Σώματος ενημέρωσαν την αναπληρώτρια υπουργό Νάντια Βαλαβάνη για τις δράσεις και τα αποτελέσματα από τους ελέγχους στα «ευαίσθητα» πεδία (φάκελοι μεγάλης φοροδιαφυγής), ενώ αναμένεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη ως το τέλος της εβδομάδας, όπου θα τεθούν επί τάπητος κυρίως οργανωτικά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους του Σώματος, η πρώτη αλλαγή που είναι προ των πυλών αφορά στην επιστροφή στο ΣΔΟΕ της αρμοδιότητας των προληπτικών ελέγχων, οι οποίοι ατόνησαν δραματικά στη διάρκεια του περασμένου έτους, με αποτέλεσμα να υπάρχει «αιμορραγία» εσόδων ΦΠΑ. Αυτό θα σημάνει πρακτικά ότι (και) το ΣΔΟΕ θα μπορεί να βγάζει συνεργεία ελέγχου, με στόχο τα πεδία όπου η παραβατικότητα χτυπάει «κόκκινο» (π.χ. εστίαση), αλλά και να οργανώνει ειδικές ελεγκτικές δράσεις σε πεδία όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις φοροδιαφυγής (π.χ. «μαύρα» συμβόλαια ενοικίασης πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών).
 
Η ανασύνταξη των ελεγκτικών μονάδων κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς και τον Ιανουάριο οι εισπράξεις κινήθηκαν στα «ρηχά». Πέρα από την «τρύπα» στους φόρους των καυσίμων (τουλάχιστον 300 εκατ. Ευρώ) που δημιουργεί η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και ακολούθως η μείωση των εγχώριων λιανικών τιμών, εξακολουθεί να παρατηρείται υστέρηση στις εισπράξεις από τους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (κυρίως εισπράξεις από παλαιότερες ρυθμίσεις), με αποτέλεσμα τον πρώτο μήνα του 2015 να υπάρχει υστέρηση εσόδων έως και 500 εκατ. Ευρώ.
 
Πηγή:Iefimerida.gr