powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Τι προτείνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντί για τον ΕΝΦΙΑ (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α) με επιστολή τους στους Υπουργούς

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από πραγματικά ενιαίο φόρο για κάθε ακίνητο, χωρίς εξαιρέσεις και με χαμηλό συντελεστή που θα μπορούν να πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι χωρίς να κινδυνεύουν από πλειστηριασμούς ή φυλάκιση λόγω αδυναμίας πληρωμής των φόρων ζητά η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α (Πανελ.Ομοσπ. Ιδιοκτ. Ακινήτων με επιστολή προς τον
υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τους αναπληρωτές υπουργούς Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρη Μάρδα, αλλά και άμεση συνάντηση μαζί τους για το θέμα της φορολογίας ακινήτων.
Οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ είναι συγκεκριμένα οι εξής:
1. Πλατειά και καθολική φορολογική βάση, χωρίς εξαιρέσεις από τη φορολογία των ακινήτων που ανήκουν σε ισχυρές κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες ή φορείς.
2. Ενιαίο χαμηλό φορολογικό συντελεστή 1 ο/οο, που όλοι πράγματι θα πληρώνουν.
3. Ξεχωριστή φορολόγηση κάθε ακινήτου, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαικές χώρες.
4. Σύνδεση με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων.
5. Μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης κατά 30% και των συντελεστών "εμπορικότητας" των ακινήτων κατά 50% στο τμήμα τους πάνω από τη μονάδα.
Στην επιστολή τονίζεται ότι τυχόν αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με το αφορολόγητο και τους συντελεστές που πιθανολογούνται και δημοσιεύονται ως πληροφορίες, θα οδηγήσει σε πενταπλασιασμό της επιβάρυνσης ανά φορολογούμενο και θα αποτελέσει τη χαριστική βολή τόσο για τη μεσαία τάξη όσο και για τα δημόσια έσοδα, αφού τέτοιου μεγέθους φόροι είναι αδύνατο να καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι στην πλειονότητα των περιπτώσεων κατέχουν απρόσοδες περιουσίες.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά επίσης από την κυβέρνηση, ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος 2014, να καταργήσει δύο μνημονιακές ρυθμίσεις του νέου «Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος» (Ν.4172/2013) με τις οποίες η «Τρόικα» έχει παγιδεύσει τους ιδιοκτήτες της χώρας αφενός να φορολογούνται με τεκμαρτό μίσθωμα κάθε μήνα για τα σπίτια τους και αφετέρου να πληρώνουν αναγκαστικά φόρο για ενοίκια που δεν εισπράττουν.  Συγκεκριμένα να επαναφέρει την ρητή απαλλαγή της ιδιοκατοίκησης κύριας κατοικίας από τη σήμερα ισχύουσα φορολόγησή της με τεκμαρτό μίσθωμα 3% επί της αντικειμενικής αξίας, που θα προστεθεί στο φορολογητέο εισόδημα του 2014 όλων, και να επαναφέρει τη δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων έτους 2014 στο Δημόσιο, ή κάποια άλλη αντίστοιχη διαδικασία. «είναι έξω από κάθε νομιμότητα, πραγματικότητα αλλά και κρατική φορολογική ηθική, να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες που «φεσώθηκαν» από τους ενοικιαστές τους, να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα αυτά μισθώματα του 2014, χωρίς να έχουν την παραμικρή πρακτική δυνατότητα να τα εισπράξουν!», τονίζει χαρακτηριστικά η ΠΟΜΙΔΑ.
Ο νέος ΦΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και την αντικατάστασή του από νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με απόδοση 1,5 δις έχει υποσχεθεί η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κίνηση που αναμένεται να συνοδευτεί από οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30%. Το αφορολόγητο όριο το πιθανότερο είναι να καθοριστεί στα 200.000 ευρώ ανά φορολογούμενο και με φορολογική κλίμακα που από ότι αναφερόταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα ξεκινά όχι από 1, αλλά από 6 τοις χιλίοις, το οποίο θα αυξάνεται κατά +1 τοις χιλίοις ανά 300.000 ευρώ φορολογητέας αξίας.   Ετσι είναι σαφές ότι με την τεράστια αυτή συρρίκνωση της φορολογικής βάσης, όσοι παραμείνουν φορολογούμενοι με το νέο ΦΑΠ θα επωμιστούν περίπου πενταπλάσια ποσά ο καθένας από ότι πλήρωσαν για τον ΕΝΦΙΑ του 2014, αν δε το ζητούμενο ποσό δεν περιοριστεί στο 1,5 δις, η επιβάρυνσή τους θα είναι ακόμη μεγαλύτερη!
Η επαναφορά του επάρατου ΦΑΠ θα είναι βεβαίως κυριολεκτικά η "χαριστική βολή" στη μεσαία τάξη των φορολογουμένων, δεδομένου ότι είναι αντικειμενικά αδύνατο να πληρωθούν τέτοια ποσά, από τους ιδιοκτήτες κατά βάση απρόσοδων ακινήτων, γεγονός που θα οδηγήσει όχι μόνον τους ιδιοκτήτες στις κατασχέσεις και τις ποινικές διώξεις, αλλά και τα δημόσια έσοδα σε πλήρη κατάρρευση