powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

«Αντάρτικο» των ΟΤΑ για τα αποθεματικά

Να μην εφαρμόσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου για την παραχώρηση των ταμειακών τους διαθεσίμων σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, καλεί τους δήμους όλης της χώρας η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Διευκρινήσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μαρδά.
Στην απόφασή της ΚΕΔΕ που ελήφθη στη συνεδρίαση της
21ης Απριλίου με αυξημένη πλειοψηφία, χαρακτηρίζεται απαράδεκτη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ζητείται η άμεση απόσυρσή της και καλεί όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας σε συνεδριάσεις.
Στην αρχή της συνεδρίασης τα μέλη της ΚΕΔΕ ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ενώ παρέστη και το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Διευκρινήσεις έδωσε ο Δ. Μάρδας
Ο αναπληρωτής υπουργός, αφού άκουσε σειρά από ενστάσεις και απορίες των περιφερειαρχών για το μέτρο της κυβέρνησης, διευκρίνισε τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν με βάση την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου: Οι περιφέρειες θα προϋπολογίσουν τις ανάγκες τους για το επόμενο 15νθήμερο και θα κρατήσουν τα αναλογούντα κεφάλαια. Τα υπόλοιπα που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ και θα τοκιστούν με επιτόκιο 2,5%. Όταν οι περιφέρειες χρειαστούν πρόσθετα χρήματα, αυτά θα επιστρέφονται αμέσως, αν το ποσό δεν υπερβαίνει το 10% του αρχικού κεφαλαίου που έχει κατατεθεί. Εάν το ποσό που ζητούν υπερβαίνει το 20%, τότε θα υποβάλουν σχετική αίτηση και η επιστροφή θα γίνεται εντός διημέρου.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, με αυτό το μέτρο -το οποίο εκτός από τους ΟΤΑ αφορά και τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης- υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα τοποθετηθούν σε repos και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της χώρας.

Αντιδράσεις από τους περιφερειάρχες

Οι περιφερειάρχες χαρακτήρισαν την απόφαση «βίαιη συνταγματική εκτροπή», καθώς, όπως ανέφεραν, παραβιάζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος που εξασφαλίζει το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ. Για ανάγκη προσφυγής στο ΣτΕ έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, σε δηλώσεις του, πριν από τη συνεδρίαση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πράξει ο ίδιος προσωπικά, αν δεν προσφύγει συλλογικά η ΕΝΠΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σε δηλώσεις του, πριν από τη συνεδρίαση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια και, «αν χρειαστεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ για προσφυγή στο ΣτΕ έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Οι περιφερειάρχες επισήμαναν ακόμα ότι με την κατάθεση των διαθεσίμων τους, κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα αναπτυξιακά έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να χαθούν τα σχετικά κονδύλια, να πληγεί η ανάπτυξη, να αυξηθεί η ανεργία και να απαιτηθεί να αποζημιώσουν τους εργολάβους που στο μεταξύ θα έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.