powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Telegraph: Πρωτοφανής Εξέλιξη - Με προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο απειλεί την ΕΚΤ η Ελλάδα


Η Ελλάδα έχει απειλήσει να ζητήσει δικαστική διαταγή κατά των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εμποδίσει την αποπομπή της χώρας από το ευρώ και να σταματήσει την ασφυξία του τραπεζικού συστήματος, αναφέρει η Telegraph.
"Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει χρήση όλων των νομίμων δικαιωμάτων της", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι "παίρνουμε συμβουλές και σίγουρα θα εξετάσουμε μια προσφυγή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Οι συνθήκες της ΕΕ δεν προβλέπουν την έξοδο από το ευρώ και αρνούμαστε να το αποδεχθούμε. Η ένταξή μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη", δήλωσε στην Daily Telegraph.

Μια τέτοια κίνηση κατά ευρωπαϊκών ιδρυμάτων στο Δικαστήριο θα αποτελούσε μια πρωτοφανή εξέλιξη, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την κρίση, αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Έλληνες αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι εξετάζουν σοβαρά να μηνύσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το πάγωμα της έκτακτης ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες στα €89 δισ. Η ΕΚΤ απέρριψε αίτημα της Αθήνας για αύξηση της ρευστότητας κατά €6 δισ. για να καλυφθούν οι εκροές, υπενθυμίζει η εφημερίδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αυτό - η απόφαση της ΕΚΤ - παραβιάζει, prima facie, το νομικό καθήκον της ΕΚΤ να διατηρεί την χρηματοοικονομική σταθερότητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. "Πώς μπορούν να δικαιολογήσουν την δημιουργία αυτών των εκροών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;”, συμπληρώνει αξιωματούχος της κυβέρνησης στην εφημερίδα.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει αρκετή ρευστότητα για να συνεχίσει μέχρι το δημοψήφισμα αλλά αναγνώρισε ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δυσκολεύουν τις ελληνικές επιχειρήσεις.