powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

«Καταπέλτης» το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του ελληνικού Δημοσίου: Πάρτε πίσω τα 15 εκατ. από την Ελληνικός Χρυσός

Σκουριές 6-12-15
Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του, διατάσσει την ελληνική κυβέρνηση να εισπράξει από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός που συμμετέχει στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, 15,34 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους!
Με την απόφασή του αυτή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή που είχε κάνει η Ελλάδα κατά… του εαυτού της, ζητώντας να μην εισπράξει τα 15,34
εκατομμύρια, όπως απέρριψε και την προσφυγή που είχε καταθέσει η Ελληνικός Χρυσός για να μην τα επιστρέψει στο Δημόσιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από το οποίο προκύπτουν και τα επιχειρήματα που ανέπτυξε το ελληνικό Δημόσιο για να μην εισπράξει τα χρήματα.

Μεσολαβητής
Συγκεκριμένα το Δημόσιο υποστήριξε ότι δεν πρέπει να πάρει από την Ελληνικός Χρυσός τα 15,4 εκατομμύρια γιατί κινδυνεύει η επένδυση!
Η γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι κόλαφος, όμως, αφού συγκεκριμένα αναφέρει:

-        η Ελλάδα εσφαλμένα υπογραμμίζει ότι η απαίτηση ανάκτησης 15.34 εκ. ευρώ κινδυνεύει να αναστείλει μια άμεση επένδυση αξίας 850 εκ. ευρώ, περιορίζοντας έτσι, αντί να τονώσει, την οικονομική ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό, σε μια περίοδο μείζονος οικονομικής κρίσης για τη χώρα καθώς η ενίσχυση δεν χορηγήθηκε ούτε για τις επενδύσεις περιφερειακού χαρακτήρα, μήτε για την προστασία του περιβάλλοντος, μήτε για την απασχόληση

Με τη σημερινή του απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ακόμα ότι:

-        η Ελλάδα χορήγησε πλεονέκτημα στην Ελληνικός Χρυσός από μεταφορά κρατικών πόρων καθώς η μεταπώληση των μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός σε τιμή χαμηλότερης της αγοραίας τιμής, συνεπάγεται μείωση των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου σε σχέση προς τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει αποκομίσει, και συνεπώς, απώλεια πόρων,

-        η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου για τη μεταβίβαση της κυριότητας των μεταλλείων  συνιστά κρατική ενίσχυση καθώς συνεπάγεται τόσο πλεονέκτημα για την Ελληνικός Χρυσός όσο και απώλεια πόρων για τον κρατικό προϋπολογισμό,

-        η κρατική ενίσχυση παρείχε πλεονέκτημα στην Ελληνικός Χρυσός έναντι των ανταγωνιστών της, και αυτό συνεπαγόταν κίνδυνο στρέβλωσης του ανταγωνισμού και επηρεασμού του μεταξύ κρατών μελών εμπορίου

www.topontiki.gr


--------------------------------------------------------------------------------------------------

Το ελληνικό δημόσιο υποστήριξε, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προσφυγή κατά του εαυτού του και υπέρ της Ελληνικός Χρυσός! Να χάσει 15,34 εκατ. ευρώ !! (29-1-15)


Κι όμως! Χθες, 28 Ιανουαρίου, συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφυγή της Ελλάδας με την οποία ζητά να ΜΗΝ επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο 15,34 εκατομμύρια ευρώ από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός! Για να το κάνω απολύτως λιανά, το ελληνικό δημόσιο υποστήριξε, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προσφυγή κατά του εαυτού του!
Και αυτό γιατί, πέρα από κάθε λογική, ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση της Κομισιόν με την οποία διατάσσει να επιστραφεί από την Ελληνικός Χρυσός στο ελληνικό δημόσιο ποσό 15,34 εκατομμυρίων 
ευρώ, πλέον τόκων, που χορηγήθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση.
Η προσφυγή που συζητήθηκε χθες και είχε κατατεθεί από την τότε κυβέρνηση το 2011 αμέσως μετά την απόφαση της Κομισιόν, αποτελεί ακόμα μια μαύρη σελίδα στην σκανδαλώδη ιστορία της πώλησης στις 12 Σεπτεμβρίου 2003 των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός έναντι ευτελούς ποσού όπως η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε.
Η πώληση έγινε έναντι 11 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν:
-το ποσό ήτανχαμηλότερο από την πραγματική αγοραία αξία των μεταλλείων
-η πώληση έγινε χωρίς προηγούμενη εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού
-η πώληση έγινε χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό
-η εταιρεία απαλλάχθηκε από την καταβολή οιουδήποτε φόρου.
Οι ελληνικές αρχές υποστήριξαν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι το μέτρο αποσκοπούσε στην εξεύρεση ιδιοκτήτη πρόθυμου να διατηρήσει σε λειτουργία τα μεταλλεία, ώστε να προστατευτούν η απασχόληση και το περιβάλλον (!) και στη δημιουργία κινήτρου για υποψήφιους αγοραστές διότι η αξία των Μεταλλείων ήταν αρνητική.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται το επόμενο διάστημα.

ΥΓ
Την ίδια ημέρα συζητήθηκε και η προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός κατά της Κομισιόν που επίσης ζητά να ακυρωθεί η απόφαση και να μην επιστρέψει τα 15,34 εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο. Η προσφυγή της εταιρείας ήταν αναμενόμενη. Του ελληνικού δημοσίου όμως;
Νέα Σιθωνίας από το Ποντίκι  29-1-15



Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητεί από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ προς την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. ( 20.10.2013)

Κόλαφος ήταν για την κυβέρνηση η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο καταδικάζει τη χώρα μας για το γεγονός ότι παρέλειψε να λάβει εντός συγκεκριμένων προθεσμιών τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ανακτήσει, και μάλιστα εντόκως, από την Ελληνικός Χρυσός τα 15,34 εκατομμύρια ευρώ, που παρανόμως χορήγησε το Ελληνικό Δημόσιο πουλώντας δημόσια περιουσία σε τιμή κατώτερη της αξίας της και με απαλλαγή από τους φόρους.
Η καταδίκη ήταν επακόλουθο προηγούμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε ληφθεί στις 23 Φεβρουαρίου του 2011 -Ε(2011)1006- σχετικά με την κρατική ενίσχυση που εφάρμοσε η Ελλάδα υπέρ της Ελληνικός Χρυσός (υπόθεση C 48/2008, πρώην ΝΝ 61/2008), καλώντας το Ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει από την εταιρεία το ποσό των 15,34 εκατ. ευρώ νομιμοτόκως.
Πριν από δέκα περίπου χρόνια ξεκίνησε το δράμα στις Σκουριές Χαλκιδικής. Και δεν μιλάμε μόνο για το έγκλημα που συντελείται στο οικοσύστημα της περιοχής. Το ζήτημα είναι πως οι επίδοξοι επενδυτές έβαλαν στο χέρι τεράστιες εκτάσεις στη Χαλκιδική, που κρύβουν στα σωθικά τους απίστευτους φυσικούς πόρους, χωρίς να πληρώσουν το Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ. Στα τέλη του 2003 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Ανάπτυξης τον Άκη Τσοχατζόπουλο, υφυπουργό τον Χρήστο Πάχτα και υπουργό Οικονομικών τον Νίκο Χριστοδουλάκη, μεσολάβησε για να μεταβιβαστούν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την καναδική εταιρεία TVX στη νεοσυσταθείσα, το Δεκέμβριο του 2003, εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., συμφερόντων της κατασκευαστικής Άκτωρ της οικογένειας Γ. Μπόμπολα.
Η μεσολάβηση του Δημοσίου έγινε διότι είχε εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες με την TVX. Η καναδική εταιρεία διεκδικούσε αποζημιώσεις από το Δημόσιο θεωρώντας το υπεύθυνο διότι δεν προχωρούσε η επένδυση. Από την πλευρά του το Δημόσιο διεκδικούσε αποζημιώσεις από την TVX, διότι οι Καναδοί δεν υλοποιούσαν τα συμφωνηθέντα.
Με τον νόμο 3220, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 28.1.2004, τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής περνούν στην ιδιοκτησία της Ελληνικός Χρυσός (European Goldfields και Ελλάκτωρ).
Η νεοσύστατη τότε εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δίνει 11.000.000 ευρώ. Στο Ελληνικό Δημόσιο; Όχι. Το τίμημα των 11.000.000 ευρώ δόθηκε στην TVX από το Ελληνικό Δημόσιο για την αγορά των δικαιωμάτων, αφού η TVX ήταν η προκάτοχος των δικαιωμάτων εξόρυξης της περιοχής. Κατά συνέπεια το όφελος από την αγοραπωλησία για το Ελληνικό Δημόσιο ήταν μηδενικό! Και όχι μόνο αυτό.
Το Δημόσιο προέβη στη μεταβίβαση χωρίς προηγούμενη εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό.
Επίσης με τη σύμβαση παραχώρησης η Ελληνικός Χρυσός, ιδιοκτησίας της Καναδικής Eldorado Gold SA και ΑΚΤΩΡ Α.Ε. του Μπόμπολα, απαλλάσσεται από οποιονδήποτε φόρο μεταβίβασης ή άλλο φόρο και από οποιεσδήποτε οικονομικές υποχρεώσεις από τη λειτουργία των μεταλλείων. Δηλαδή με μηδενικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο!
Στις 26 Φεβρουαρίου του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της έκρινε ότι το εξαιρετικά χαμηλό τίμημα των 11 εκατομμυρίων ευρώ που πλήρωσε η Ελληνικός Χρυσός για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας (που δεν πήγαν στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά στην προηγούμενη εταιρεία TVX) ισοδυναμούσε με παράνομη κρατική ενίσχυση. Το ποσό της παράνομης ενίσχυσης υπολογίστηκε από την Επιτροπή στα 15,4 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έπρεπε η Ελληνικός Χρυσός να επιστρέψει στο Δημόσιο.
Και όμως, στις 28 Απριλίου του 2011, το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε στο Γενικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής για την παράνομη επιδότηση της Ελληνικός Χρυσός, παρά το γεγονός, ότι οι ευρωπαϊκές αρχές είχαν κρίνει ότι ότι η Ελλάδα πώλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοραίας!
Το γεγονός αυτό ανάγκασε την Ε.Ε. να ασκήσει προσφυγή κατά της Ελλάδας το 2012 γιατί δεν έλαβε τα χρήματα από την εταιρεία με αποτέλεσμα, την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης της Πέμπτης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρονική συγκυρία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς αυτή έρχεται την ίδια ώρα που, μετά από καταγγελίες του "Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων" για εξαγωγή συμπυκνωμάτων χρυσούχου αρσενοπυρίτη στην Κίνα και με αφορμή περιβαλλοντικό ατύχημα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μπλοκαρίστηκαν οι εξαγωγές και έτσι η εταιρεία έχει υποστεί στέρηση εσόδων.

Πέτρος Κατσάκος
Αυγή  20.10.2013