Απόφαση έχει πάρει και ο Δήμος Σιθωνίας κατά των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων εδώ.
Δήμος Προποντίδας ∆ηλώνουµε την κατηγορηµατική µας αντίθεση στην παρουσία τέτοιων µεταλλευτικών δραστηριοτήτων στους ∆ήµους µας, καθώς δηµιουργούν περιβαλλοντική, οικονοµική,
κοινωνική, πολιτική υποβάθµιση και καταστροφή.
Στα Νέα Μουδανιά και στο ∆ηµοτικό Κατάστηµα, την 21η του µηνός ∆εκεµβρίου 2015, ηµέρα ∆ευτέρα και ώρα 19:00, συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Νέας Προποντίδας,
«Εµείς, οι ∆ήµαρχοι των ∆ήµων της Μακεδονίας και της Θράκης, µε αφορµή την συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε την 31η Οκτωβρίου 2015, στο Άγκιστρο του ∆ήµου Σιντικής, µε θέµα των ανοιχτές µεταλλευτικές εξορύξεις χρυσού-χαλκού, που απασχολεί τις κοινωνίες µας εδώ και αρκετά χρόνια,
Λαµβάνοντας υπ’ όψη:
• Τις απόψεις της Επιστηµονικής Κοινότητας για το θέµα, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσµια.
• Την παγκόσµια εµπειρία από τις περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί τέτοιου είδους δραστηριότητες.
• Την παγκόσµια εµπειρία από τα πολλά και µεγάλα ατυχήµατα που συχνά συµβαίνουν ακόµα και στις πιο προηγµένες τεχνολογικά και περιβαλλοντικά χώρες.
• Τις αποικιοκρατικού τύπου πρακτικές των εξορυκτικών-µεταλλευτικών εταιρειών, να αποµυζούν τον πλούτο και να δηµιουργούν εντάσεις και να διχάζουν τις κοινωνίες όπου εγκαθίστανται.
• Τις διακηρυγµένες προθέσεις τους για εξάπλωση σε όλο τον Βορειοελλαδικό χώρο και την µετατροπή του σε ένα απέραντο µεταλλευτικό πεδίο.
• ∆ηλώνουµε την κατηγορηµατική µας αντίθεση στην παρουσία τέτοιων µεταλλευτικών δραστηριοτήτων στους ∆ήµους µας, καθώς δηµιουργούν περιβαλλοντική, οικονοµική, κοινωνική, πολιτική υποβάθµιση και καταστροφή.
Ζητούµε από την Πολιτεία να νοµοθετήσει άµεσα ώστε:
• Ο ρόλος των ∆ήµων και των τοπικών κοινωνιών να είναι αποφασιστικός και όχι γνωµοδοτικός, στον τρόπο ανάπτυξης των περιοχών τους, πράγµα που πρέπει να διασφαλιστεί, από την αλλαγή του υπάρχοντος θεσµικού πλαισίου.
• Να καταρτιστεί νέος Μεταλλευτικός Κώδικας, όπως αρµόζει σε ένα Ευρωπαϊκό κράτος, που θα προστατεύει το περιβάλλον, τους πολίτες και το ∆ηµόσιο συµφέρον.
• Να µην υπερισχύει η µεταλλευτική εκµετάλλευση των άλλων οικονοµικών δραστηριοτήτων σε σχέδια όπως Ρυθµιστικά, Χωροταξικά, ΓΠΣ και ειδικά όταν αυτές εξασφαλίζουν την αειφόρο ανάπτυξη.
• Να υπάρξουν ουσιαστικοί µηχανισµοί ελέγχου των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και άµεση επέµβαση της πολιτείας για την προστασία της κοινωνίας όπου αυτή χρειάζεται. (Πορίσµατα επιθεωρητών περιβάλλοντος για τα µεταλλεία της Χαλκιδικής)
Η απόφαση στη Διαύγεια εδώ