Αδιέξοδο προέκυψε στην συνάντηση κορυφής που έλαβε χώρα στο υπουργείο αθλητισμού ανάμεσα στον Σταύρο Κοντονή, κλιμάκια της UEFA και της FIFA, αλλά και της ΕΠΟ. Δεν υπήρξε συμφωνία και έτσι η η Εθνική ομάδα και οι σύλλογοι, αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι την 1η Απριλίου (σ.σ. δηλαδή αν δεν πάρει πίσω η
Κυβέρνηση την απόφασή της για ματαίωση του κυπέλλου), θα αποκλειστούν από τις διεθνείς διοργανώσεις.
Ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, ο οποίος εκπροσώπησε την Παγκόσμια Ομοσπονδία, ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης:
"Οι όροι εντολής που πήραμε από την FIFA, ήταν να συζητήσουμε με τον Υπουργό για το Κύπελλο, αλλά και θέματα που αφορούν το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, ο Υπουργός θα δει κάποια θέματα, καθώς είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει, υποδεικνύοντας στην FIFA αυτά που απαιτούνται.
Αναφορικά με το πρώτο, δεν έχουμε την σύμφωνη γνώμη του υπουργού για επανεκκίνηση του Κυπέλλου. Θέτει ζητήματα εξυγίανσης για να ξεκινήσει πάλι την διοργάνωση. Θα δουλέψουμε εσωτερικά για την εξυγίανση διάφορων επιτροπών, όμως δεν μπορούμε να το θέσουμε ως όρο για επανεκκίνηση του Κυπέλλου. Αφορά την Επιτροπή Δεοντολογίας και κάποιες άλλες.
Μέχρι 1η Απριλίου πρέπει να ξεκινήσει το Κύπελλο. Αυτή η επιθυμία δεν θα υλοποιηθεί όπως φαίνεται. Εμείς, θα αναφέρουμε στο εκτελεστικό όργανο της FIFA τι έγινε και θα πάρει τις αποφάσεις του. Τα νέα δεν είναι καλά από την εμπειρία μας. Λυπάμαι για την εξέλιξη, δεν είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν εποικοδομητική η συνάντηση για πολλά θέματα.
Από την άλλη, θα μπορούσαμε να δούμε θέματα του υπουργού για να σταματήσει όλες τις διοργανώσεις. Στοχευμένα το Κύπελλο δεν το δεχόμαστε. Αν τα έκλεινε όλα, δηλαδή και το πρωτάθλημα, θα το βλέπαμε διαφορετικά για λόγους κοινωνικής αναταραχής. Μακάρι να δοθεί μια εβδομάδα διορία για να αναθεωρήσει ο υπουργός, αλλιώς τα νέα δεν θα είναι καλά. Η FIFA θα διώξει την ΕΠΟ από τους κόλπους της.
Δεν γνωρίζουμε ποια ειδικά πρόσωπα συμμετέχουν στην επιτροπής Δεοντολογίας και θα το εξετάσουμε. Θα πρέπει να ξεκινήσει το Κύπελλο, υπάρχουν μέτρα όπως το κεκλεισμένων των θυρών, ακόμα και η ουδέτερη έδρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε κεκλεισμένων των θυρών και με ξένο διαιτητή. Εμείς μπορούμε να κατεβάσουμε ξένο διαιτητή, αν το θέλουν οι ομάδες. Κατά την άποψή μας, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την άρση της απόφασης. Ο Υπουργός τα συζητάει, αλλά περιμένει να δει πράγματα από την ΕΠΟ.
Αν δεν ξεκινήσει το Κύπελλο και αποκλειστεί η ΕΠΟ, δεν θα έχουμε ούτε την Εθνική στις ξένες διοργανώσεις, ούτε τους συλλόγους, ούτε οι αξιωματούχοι της ΕΠΟ θα μπορούν να μετέχουν σε ξένους θεσμούς και συναντήσεις. Επίσης, η Ελλάδα θα χάσει μια ομάδα στο Europa League. Όσο για τους Έλληνες παίκτες που παίξουν στο εξωτερικό και έχουν συμβόλαιο με ομάδες, συνεχίζουν κανονικά".
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, σχολίασε:
"Όσα ακούστηκαν, εκφράζουν το ποδόσφαιρο. Ο συνάδελφος της FIFA είπε όλα όσα έπρεπε να πει. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Είμαστε σε αναμονή εξελίξεων. Το ΣτΕ είναι κάτι άλλο, το ποδόσφαιρο και το αυτοδιοίκητο είναι κάτι άλλο. Μακάρι να εξαρτιόταν από μένα, για να είμαι αισιόδοξος. Χρυσή τομή με παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει".
Το μπαλάκι στην ΕΠΟ πέταξε ο Κοντονής
Ο υφυπουργός αθλητισμού στις δηλώσεις του επιβεβαίωσε το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, τόνισε πως η ΕΠΟ είναι αυτή που διώκεται και πρέπει αυτή να βρει την λύση ενώ επεσήμανε πως η Κυβέρνηση δεν θα πάρει πίσω την απόφασή της και δεν παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο της ομοσπονδίας. Αναλυτικά:
"Μας ζητήθηκε από την FIFA να ξαναρχίσει ο θεσμός του Κυπέλλου και σε αυτή την περίπτωση η Ομοσπονδία είναι στην διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης για να διεξαχθεί διάλογος για την αποκατάσταση των προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η άποψη μας είναι πως από την στιγμή που υπάρχει εκκρεμότητα από το ΣτΕ, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκληση της απόφασης.
Η κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση η ΕΠΟ να πάρει τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα για να επέλθει κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να τεθούν σε αναστολή όλοι εκείνοι οι οποίοι ασκούν εξουσία και διοίκηση σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου, κάτι που έχουμε ζητήσει από πέρσι. Σε αυτή την κατεύθυνση ζητήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει απόλυτος εναρμονισμός του καταστατικού της ΕΠΟ με αυτά που ισχύουν διεθνώς και όχι να υπάρχουν διατάξεις που θέτουν στο απυρόβλητο μεγάλη μερίδα παραγόντων για τους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.
Η FIFA απάντησε πως βρίσκεται στην διάθεση της κυβέρνησης για όλα αυτά, όμως με προϋπόθεση την ανάκληση της απόφασης διακοπής. Εκεί υπήρξε η διαφωνία. Για την κυβέρνηση προέχει η κοινωνική ειρήνη και η προστασία της έννομης τάξης, η προστασία της κοινωνίας. Εμείς περιμένουμε εγγράφως τις απόψεις της FIFA για να απαντήσουμε.
Η απόφαση της FIFA θα είναι η έξωση της ΕΠΟ η οποία έχει κινήσει όλη αυτή την διαδικασία, από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Εμείς θέσαμε κάποιες προϋποθέσεις για να συζητήσουμε. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από την ΕΠΟ, αν πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Δεν μπορεί να τις επιβληθεί από την κυβέρνηση. Το πρόβλημα βρίσκεται στα χέρια της. Αν θέλει, μπορεί να το λύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει, καθώς όταν εκδίδεται μία απόφαση η οποία αφορά την προστασία της έννομης τάξης, τότε αφορά την κοινωνία και δεν υπάρχει παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο. Παρέδωσα απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, με την FIFA ως αντίδικο, που μας δικαιώνει. Η διακοπή του κυπέλλου είναι ένα προληπτικό μέτρο για να προλάβουμε τα χειρότερα. Αν ακούτε ανθρώπους της FIFA να λένε πως ίσως θα έπρεπε να υπάρξει διακοπή του πρωταθλήματος για να ξεκινήσει η κάθαρση ή αν παραδέχονται πως πρέπει να διευθύνουν ξένοι διαιτητές, τότε αυτό συνιστά παραδοχή των όσων υποστηρίζουμε"