Mε την αγωνία της επόμενης μέρας και την ελπίδα ότι η εταιρεία θα μπορούσε να ξαναλειτουργήσει ζουν από χθες οι 450 εργαζόμενοι της αλυσίδας «Ηλεκτρονική Αθηνών», που βρέθηκαν στον δρόμο μετά την αιφνιδιαστική πτώχευση της εταιρείας. Στόχος τους είναι να πιέσουν τον ιδιοκτήτη της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» Γιάννη Στρούτση να κινηθεί προς την κατεύθυνση αντιστροφής της απόφασης πτώχευσης από το
Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και να ξεκινήσει συζητήσεις για σχέδιο αναδιοργάνωσης της αλυσίδας.
Στη χθεσινή επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της «Ηλεκτρονικής Αθηνών», η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς διεκόπη από διαμαρτυρόμενους υπαλλήλους της εταιρείας, ο Γ. Στρούτσης υποσχέθηκε να συζητήσει τα αιτήματά τους και όρισε συνάντηση για την ερχόμενη εβδομάδα με αντιπροσωπεία εργαζομένων.
Τριμερής
Νωρίτερα ο ίδιος δεν παρέστη στην τριμερή συμφιλιωτική διαδικασία που είχε διοργανωθεί στο υπουργείο Εργασίας, η οποία για τον λόγο αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς ο ιδιοκτήτης επικαλέστηκε την πτώχευση και τον διορισμό συνδίκου στην εταιρεία, ο οποίος και θα την εκπροσωπεί.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος υποσχέθηκε πάντως στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι θα κινήσει διαδικασίες για την ένταξή τους σε προγράμματα υποστήριξης, όπως στο Ταμείο Παγκοσμιοποίησης, ενώ τους παρακίνησε να ασκήσουν ένδικα μέσα για να διασφαλίσουν την καταβολή των αποζημιώσεών τους.
Υπόνοιες για δόλο
Οπως υποστήριζαν χθες εργαζόμενοι της εταιρείας, υπάρχουν υπόνοιες πως η πτώχευση ενδεχομένως υποκρύπτει δόλο εκ μέρους του ιδιοκτήτη της.
Ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δημήτρης Καραγεωργόπουλος έλεγε πως από την ενημέρωση που έχει λάβει από τους εργαζομένους της εταιρείας, η μέχρι σήμερα εικόνα της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» δεν δικαιολογεί την πτώχευσή της καθώς δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το προσωπικό, τα ασφαλιστικά ταμεία, την Εφορία και το Δημόσιο, ενώ οι οικονομικές απαιτήσεις που αναφέρονται στο έγγραφο της απόφασης για την πτώχευση αφορούν κυρίως εγγυητικές προμηθευτών και εγγυητικές που έχουν καταπέσει στις τράπεζες.
Η μόνη τράπεζα, πρόσθεσε, που φέρεται να έχει απευθείας απαιτήσεις είναι η Εθνική, για την οποία σημείωσε ότι οι πληροφορίες των εργαζομένων και οι δικές του αναφέρουν πως εκ μέρους της υπήρχε πρόθεση διαβούλευσης και πίστωσης χρόνου ώστε να βρεθεί μια λύση.
Αντίθετες είναι οι πληροφορίες που προκύπτουν τόσο από τραπεζικές πηγές όσο και από πηγές της εταιρείας ως προς την πρόθεση των πιστωτών της να διαβουλευτούν το προηγούμενο διάστημα για τα θέματα αναχρηματοδότησης της «Ηλεκτρονικής Αθηνών».
«Οι τράπεζες και οι προμηθευτές της εταιρείας τράβηξαν το χαλί», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε η «Εφ.Συν.» αναφερόμενα στην απροθυμία των πιστωτών να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την εταιρεία, η οποία έχει φτάσει να έχει οφειλές άνω των 85 εκατ. ευρώ σε τράπεζες, ιδιοκτήτες ακινήτων και μεγάλους προμηθευτές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, όπως η LG, η Intersys και η Sony, καθώς επίσης και στις διαφημιστικές εταιρείες BBDO και Team Athens.
Απώλειες τζίρου
Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας, που απέδωσε προχθές την πτώχευση της εταιρείας του στη μεγάλη απώλεια τζίρου και στη μετέπειτα επιβολή των capital controls, υποστήριξε από την πλευρά του ότι στη διάρκεια της κρίσης μόνο η «Ηλεκτρονική Αθηνών» από όλες τις μεγάλες ανταγωνίστριες εταιρείες του κλάδου έπεσε θύμα της διακοπής των καταναλωτικών πιστώσεων, αφήνοντας αιχμές προς τις τράπεζες ότι διέκοψαν το σύστημα των άτοκων δόσεων και προς τους προμηθευτές ότι σταμάτησαν να παρέχουν πίστωση στην εταιρεία για να την προμηθεύσουν με προϊόντα.
Οπως και να έχουν τα πράγματα, γεγονός είναι πως ακόμη μια μεγάλη εμπορική εταιρεία έβαλε λουκέτο λόγω της ραγδαίας μείωσης των εσόδων της και των διαδοχικών ζημιών τα τελευταία χρόνια και ακόμη και αν διατυπώνονται υπόνοιες πως η πτώχευση έγινε ώστε να πιεστούν οι πιστωτές να δείξουν διαλλακτικότητα στις απαιτήσεις τους, πολύ δύσκολα μπορεί να επανέλθει στη ζωή, από τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν αποφασίσει πλέον να αποσωληνώνουν επιχειρήσεις που κρίνουν «μη βιώσιμες».