Τα τελευταία 25 χρόνια η παγκόσμια κατανάλωση επιτραπέζιας ελιάς αυξήθηκε κατά 2,8 φορές, κατά 173%.
Στο υψηλότερο σημείο της έφτασε η παγκόσμια κατανάλωση επιτραπέζιας ελιάς το ’15-’16 σε σχέση με την τελευταία 25ετία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (I.O.C.).Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα κράτη-μέλη του I.O.C.
–συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών χωρών- συχνά σε συνδυασμό με αυξήσεις στην παραγωγή.Σύμφωνα με την έκθεση, όσον αφορά το ελαιόλαδο οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία σταθεροποιήθηκαν στα 3,21 ευρώ το κιλό την τελευταία βδομάδα του Μαρτίου, κατά 2% χαμηλότερα απ’ την περσινή χρονιά.
Στο υψηλότερο σημείο της έφτασε η παγκόσμια κατανάλωση επιτραπέζιας ελιάς το ’15-’16 σε σχέση με την τελευταία 25ετία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (I.O.C.).Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα κράτη-μέλη του I.O.C.
–συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών χωρών- συχνά σε συνδυασμό με αυξήσεις στην παραγωγή.Σύμφωνα με την έκθεση, όσον αφορά το ελαιόλαδο οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία σταθεροποιήθηκαν στα 3,21 ευρώ το κιλό την τελευταία βδομάδα του Μαρτίου, κατά 2% χαμηλότερα απ’ την περσινή χρονιά.
Παράλληλα, τέλος Μαρτίου στην Ιταλία οι τιμές παραγωγού ήταν στα 3,54 ευρώ το κιλό, κατά 41% παρακάτω από πέρυσι, ενώ στην Ελλάδα η μέση τιμή παραγωγού τις 2 τελευταίες βδομάδες του Μαρτίου έπεσε στα 2,95 ευρώ το κιλό, στα ίδια επίπεδα με την περσινή σεζόν.
Τέλος, στην Τυνησία τις τελευταίες βδομάδες οι τιμές είναι στα 3,23 ευρώ το κιλό, αυξημένες κατά 7% σε σχέση με πέρυσι.
ΠΗΓΗ: Ι.Ο.C.