Διαπρεπείς επιστήμονες από την άκρη της Γης έρχονται στην Ελλάδα για να τιμήσουν το διαχρονικό έργο του Αριστοτέλη.
Το Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Αριστοτέλη πραγματοποιείται 23-28 Μαΐου με αφορμή τα 2.400 χρόνια από τη γέννησή του. Το συνέδριο είναι υπό την αιγίδα της
UNESCO ως κεντρικό γεγονός των εκδηλώσεων οι οποίες θα γίνουν σε όλο τον κόσμο, καθώς το 2016 έχει χαρακτηριστεί έτος αφιερωμένο στον Αριστοτέλη. Το επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι στη Θεσσαλονίκη, τα Στάγειρα όπου γεννήθηκε και τη Μίεζα όπου δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.
Την όλη διοργάνωση έχουν αναλάβει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Σπουδών του Ιδρύματος.
Ειδικοί στις κλασικές σπουδές αλλά και σε σύγχρονους κλάδους, όπως η Γενετική, από την Ινδία, τη Νότιο Αφρική, τη Χιλή και την Ευρώπη έχουν κοινό σημείο αναφοράς τον μεγάλο φιλόσοφο και επιστήμονα της αρχαιότητας.
41 χώρες
Στο συνέδριο μετέχουν επιστήμονες από 41 χώρες από πέντε ηπείρους: ΗΠΑ, Καναδάς, Βραζιλία, Περού, Χιλή, Αλγερία, Ρωσία, Φιλιππίνες, Ιαπωνία Μεξικό και πολλές ευρωπαϊκές.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους 250 ομιλητές προέρχονται από το εξωτερικό και μόνο το 10-15% είναι Ελληνες.
«Το συνέδριο αντικατοπτρίζει την διεθνή διάσταση που έχει ο Αριστοτέλης, το έργο του και την πορεία μέσα από τους αιώνες, καθώς έχει βάλει παντού τη σφραγίδα του. Πρόκειται να τιμήσουμε, έναν οικουμενικό φιλόσοφο ο οποίος επηρέασε όλες τις εποχές και τους πολιτισμούς και η σκέψη του είχε επίδραση σε πολλούς τομείς της επιστήμης», λέει η Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ.