Από τους 700.000 περίπου παραγωγούς που υποβάλλουν αιτήσεις στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) οι 275.000 θα θεωρούνται πλέον κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Τα πάνω κάτω στον αγροτικό τομέα και τον μελλοντικό χάρτη των επιδοτήσεων όπως αναφέρει το ethnos.gr φέρνει διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
Συγκεκριμένα αυστηροποιείται ο όρος του αγρότη και σχεδόν 1 στους 3 παραγωγούς, σημερινούς δικαιούχους επιδοτήσεων, θα
συνεχίσει να διατηρεί τον τίτλο του κατ' επάγγελμα αγρότη.
Το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται στον διαχωρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από τους ετεροεπαγγελματίες με ουσιαστική αυστηροποίηση του όρου αγρότης και τη θέσπιση προνομίων στους πραγματικούς αγρότες.
Μιλώντας άλλωστε στο «Εθνος» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αυτό που υπογραμμίζει είναι ότι «οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση σε διάφορα επίπεδα της αγροτικής πολιτικής».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», επαγγελματίας αγρότης θα θεωρείται το ενήλικο φυσικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, εφόσον πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.
- Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του.
- Λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του.
- Είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευση, όπου απαιτείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
- Τηρεί λογιστικά βιβλία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Οσοι πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, θα εντάσσονται στο μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Υπό αυτούς τους όρους εκτιμάται ότι ένας στους τρεις αγρότες που παίρνουν επιδοτήσεις θα ενταχθεί στο μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Συγκεκριμένα, από τους 700.000 περίπου παραγωγούς που υποβάλλουν αιτήσεις στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) οι 275.000 θα θεωρούνται πλέον κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Το σχέδιο για την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση όλων όσοι θα θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έναντι εκείνων που έχουν αγροτική δραστηριότητα και εισόδημα, αλλά η βασική τους απασχόληση είναι άλλη, περιλαμβάνει μια σειρά προνομίων που στην παρούσα φάση επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η μοριοδότηση για συμμετοχή στις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε αρκετές άλλωστε δράσεις του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, δικαίωμα ένταξης έχουν μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μειώνεται δηλαδή ο αριθμός των εν δυνάμει δικαιούχων οικονομικών ενισχύσεων.
Η μεγάλη όμως αλλαγή που θα επιφέρει η διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο και θα ανοίξει και τον δρόμο για την ενσωμάτωση του κοινοτικού κανονισμού για τον ορισμό του ενεργού αγρότη στο εθνικό δίκαιο έχει να κάνει με τη μελλοντική κατανομή των κοινοτικών επιδοτήσεων.
Ο κανονισμός για τον ορισμό του ενεργού αγρότη θεσπίζει κριτήρια αναφορικά με το ποιοι δικαιούνται άμεσες ενισχύσεις και ήδη έχουν ενεργοποιηθεί «φίλτρα» που θέτουν εκτός επιδοτήσεων πρώην δικαιούχους. Δεδομένης μάλιστα της διαρκούς τάσης για μείωση των άμεσων ενισχύσεων στη κοινή αγροτική πολιτική, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι σαφές πως θα βρεθούν σε πλεονεκτική θέση έναντι των υπόλοιπων δικαιούχων.
Το βασικό ερώτημα που τίθεται, όπως μας λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει να κάνει με τον βαθμό συμμετοχής αυτών των 275.000 αγροτών στο αγροτικό ΑΕΠ και το κατά πόσο μπορούν να γίνουν αποδέκτες των πολιτικών ανάπτυξης με στρατηγικούς στόχους, όπως η αύξηση της αξίας του αγροτικού τομέα και η μείωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, ώστε εκείνοι να κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος από τις μελλοντικές κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις.
Το στοιχείο ωστόσο που δημιουργεί προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει να κάνει με τα οικονομικά μεγέθη των 275.000 παραγωγών που θα ανήκουν στην κατηγορία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Ειδικότερα, μόνο οι 49.000 εξ αυτών δηλώνουν εισόδημα άνω των 10-15.000 ευρώ και η πλειονότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών εμφανίζουν εισόδημα λιγότερο από 10.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει είτε ότι η αιχμή του... δόρατος των αγροτών στην Ελλάδα έχουν πολύ μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανασυγκρότηση του γεωργικού τομέα, είτε ότι υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Το ζητούμενο -σύμφωνα με τα όσα μας αναφέρει το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- έχει να κάνει με την παροχή προνομίων σε εκείνους που πραγματικά ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Ανάμεσα εξάλλου στους 400.000 και πλέον παραγωγούς που μένουν εκτός της κατηγορίας «Κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» υπάρχουν διάφορες επαγγελματικές ειδικότητες, όπως γιατροί, δικηγόροι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι που κληρονόμησαν αγροτικές εκτάσεις και με αυτό τον τρόπο δικαιούνται αγροτικών επιδοτήσεων.
Η αυστηροποίηση πάντως του όρου αγρότης αλλά και ο έλεγχος του συστήματος εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά τους πραγματικούς επαγγελματίες παραγωγούς φορολογικά, θα συμβάλουν στην άνοδο των τιμών παραγωγού και θα περιορίσουν τη φοροδιαφυγή.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ