Γκιλής, ζημιές υφίστανται επιχειρήσεις της Χαλκιδικής,
Για ακόμη μια φορά ο επιχειρηματικός κόσμος σε μια περίοδο όπου η χώρα μας βιώνει τις κρισιμότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών, και ίσως και της νεότερης ιστορίας μας, που χαρακτηρίζεται από μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων,
σημαντικά προβλήματα στην ρευστότητα των επιχειρήσεων με την εφαρμογή και των capital controls , κλείσιμο πολλών από αυτών, αύξηση της ανεργίας, μείωση των επενδύσεων, βρίσκεται αντιμέτωπος - μετά από το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στον καταυλισμό της Ειδομένης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας & ΠΓΔΜ, από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προηγήθηκε πριν από λίγο καιρό - με το κλείσιμο των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων.
σημαντικά προβλήματα στην ρευστότητα των επιχειρήσεων με την εφαρμογή και των capital controls , κλείσιμο πολλών από αυτών, αύξηση της ανεργίας, μείωση των επενδύσεων, βρίσκεται αντιμέτωπος - μετά από το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στον καταυλισμό της Ειδομένης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας & ΠΓΔΜ, από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προηγήθηκε πριν από λίγο καιρό - με το κλείσιμο των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Το «επιχειρείν» της Βόρειας Ελλάδας δέχεται ένα καίριο πλήγμα από τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΛΘ, που αντιδρούν στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.
Προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω η οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας από τη συνεχιζόμενη απεργία, το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής προκάλεσε σύσκεψη των επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας που διοργανώθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΒΕΘ, παραβρέθηκαν ο α΄ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Βλαχογιάννης, ο α΄ αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ηλιάδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιώργος Γκιλής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Νίκος Ουσουλτζόγλου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας, , ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, Γιάννης Σταύρου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, Κυριάκος Λουφάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καμπάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κοσμίδης και το μέλος του Συλλόγου Κώστας Καρούλης.
Ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι έκανε στην αρχή της σύσκεψης ο αντιπρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, Κωνσταντίνος Μέλλιος.
Κοινή θέση όλων των συμμετεχόντων ήταν η ανάγκη άμεσης λύσης της απεργίας, η οποία όπως διατύπωσαν ‘βλάπτει σοβαρά τη Βόρεια Ελλάδα’ ενώ συμπλήρωσαν ότι στο όνομα της διεκδίκησης αιτημάτων μίας μερίδας εργαζομένων δεν μπορούν άλλοι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, να βουλιάζουν στην αβεβαιότητα. Οι κυλιόμενες απεργίες, ως αντίδραση στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, έχουν μέχρι στιγμής ένα υψηλότατο κόστος μεταφοράς για τις επιχειρήσεις, χρήστες της ΟΛΘ, που αγγίζει περί τα 30 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι ζημιές, επειδή προϊόντα εξαγωγής δεν παραδόθηκαν στην ώρα τους, ή αλλοιώθηκαν, ή επειδή χάθηκαν πελάτες, αφού δεν υπάρχει επάρκεια πρώτων υλών για να προχωρήσει η παραγωγή. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι η επί πλέον επιβάρυνση ανά container, που εκφορτώνεται αναγκαστικά στο λιμάνι του Πειραιά, ανέρχεται περίπου σε 1.000 ευρώ, την ώρα που η αξιοπιστία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης πλήττεται ανεπανόρθωτα.
Για το λόγο αυτό, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αποφάσισαν να
προχωρήσουν σήμερα 21/06/2016 σε :
-αγωγή φορέων και επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας για την κήρυξη της απεργίας παράνομης και καταχρηστικής.
-παρέμβαση στον εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
-διευκόλυνση των μελών των επιμελητηρίων και των φορέων για την υποβολή αγωγών για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις.
-αίτημα για άμεση παράσταση στον πρωθυπουργό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής πρωτοστατώντας, απέστειλε την 1η Ιουνίου, επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς, στην οποία εξέφραζε την αγωνία των επιχειρήσεων της περιοχής για τις επαναλαμβανόμενες απεργίες στον ΟΛΘ και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για πρόκληση ανεπανόρθωτων βλαβών στην ήδη χειμαζόμενη επιχειρηματικότητα, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν και το 2008 από τις αντίστοιχες απεργίες στα λιμάνια της χώρας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κος Γιώργος Γκιλής, σε δήλωσή του για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και για τις ζημιές που υφίστανται επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, αναφέρθηκε με παράδειγμα σε τοπική επιχείρηση που έφερε 18 containers από τον Πειραιά, αναγκαστικά, και επιβαρύνθηκε με επιπλέον 1.000 ευρώ ανά container, ενώ από παραγγελίες που δεν εκτελέσθηκαν είχε διαφυγόντα κέρδη 350.000 ευρώ.
Από το Γραφείο Τύπου του
Επιμελητηρίου Χαλκιδικής