Τη λειτουργία μονάδων βιολογικών καθαρισμών χωρίς άδεια επί δύο σχεδόν δεκαετίες στη Χαλκιδική καταγγέλλει με ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων στη Β’ Θεσσαλονίκης Αριστείδης Φωκάς.
Με αφορμή και την πρόσφατη διαρροή ακατέργαστων λυμάτων
στη θάλασσα με προφανείς κινδύνους για τους λουόμενους στη Νέα Καλλικράτεια, ο κ. Φωκάς ζητά να μάθει πώς εξασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας υγείας των λουομένων σε παραλίες όπου εκβάλλουν ρέματα, πού σκοντάφτει η αδειοδότηση των βιολογικών καθαρισμών και αν θα ληφθεί επιτέλους μέριμνα για τη βελτίωση του αποχετευτικού δικτύου σε όλο το Νομό Χαλκιδικής, με δεδομένο πως ο πληθυσμός της την καλοκαιρινή περίοδο δεκαπλασιάζεται.
Σε σχετική δήλωση του ο κ. Φωκάς σημείωσε τα εξής: «Όταν βιολογικοί καθαρισμοί λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια χωρίς άδεια, σημαίνει πως κάτι πολύ στραβό γίνεται. Απόλυτη προτεραιότητα όλων πρέπει να αποτελέσει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας των κατοίκων της Χαλκιδικής αλλά και των επισκεπτών της, που την έχουν καταστήσει ως έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Αυτές οι τριτοκοσμικές καταστάσεις δεν συνάδουν με ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τον εαυτό του».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Ανεπεξέργαστα λύματα στη θάλασσα μετά από νεροποντή
Στις 8 Ιουνίου η έντονη βροχόπτωση στη Νέα Καλλικράτεια είχε ως αποτέλεσμα ο υδάτινος όγκος στο ρέμα Βουγαδάκη να αυξηθεί και να παρασύρει ακατέργαστα λύματα σε θαλάσσια περιοχή. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Νέας Προποντίδας υποστήριξε πως ο βιολογικός καθαρισμός «δε λειτουργούσε από το Νοέμβριο, με συνέπεια μετά τη θεομηνία η λιμνολεκάνη που είχε δημιουργηθεί από τα λύματα να σπάσει και να παρασυρθούν στη θάλασσα». Η δημοτική αρχή υποστήριξε πως η δυσλειτουργία στο βιολογικό καθαρισμό προκλήθηκε από ελαττωματικό μετασχηματιστή της ΔΕΗ και αντιμετωπίστηκε άμεσα, διατηρεί τις επιφυλάξεις της ως προς το αίτιο της ρύπανσης, υπενθύμισε πως σε όλο το παραλιακό μέτωπο στις αυθαίρετες κατασκευές υπάρχουν χιλιάδες βόθροι οι οποίοι δεν είναι στεγανοί και επέβαλε προσωρινό εμπάργκο στα βυτιοφόρα που μεταφέρουν βοθρολύματα στο βιολογικό καθαρισμό.
Επειδή ο διευθυντής Ποιότητας Ζωής, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του δήμου Νέας Προποντίδας επιβεβαίωσε πως ο βιολογικός καθαρισμός της Νέας Καλλικράτειας δεν έχει άδεια, όπως άδεια δεν έχει και κανένας άλλος βιολογικός καθαρισμός στο Νομό Χαλκιδικής.
Επειδή ο διευθυντής του ΚΕΠΑΜΑΧ (Κέντρου Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρύπανσης Χαλκιδικής) υπογράμμισε πως «οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν για λίγες μέρες παραλίες όπου εκβάλλει κάποιο ρέμα μετά από μια νεροποντή».
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός επί 19 χρόνια χωρίς άδεια; Πού προσκρούουν οι αδειοδοτήσεις του συνόλου των βιολογικών καθαρισμών της Χαλκιδικής;
2. Πώς εξασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας υγείας των λουομένων σε παραλίες όπου εκβάλλουν ρέματα;
3. Κρίνει απαραίτητο τον επανακαθορισμό των αναγκών του δικτύου, από τη στιγμή που ο πληθυσμός του δήμου τα καλοκαίρια σχεδόν δεκαπλασιάζεται;
Ο ερωτών βουλευτής
Αριστείδης Χ. Φωκάς
Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης
Ένωση Κεντρώων