ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Υποστελεχωμένο το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.
Προβλήματα στη λειτουργία του αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, εξαιτίας της
πολιτικής υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που εφαρμόστηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το Νοσοκομείο βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με την πιθανότητα να βρεθούν κλινικές του ακάλυπτες από εφημερεύοντες γιατρούς και μάλιστα στην ...
θερινή περίοδο κατά την οποία ο πληθυσμός αυξάνεται δραματικά.
Από τον παραπάνω κίνδυνο αποδεικνύεται και η συνολικότερη υποστελέχωση του Νοσοκομείου η οποία ξεπερνά το 50%. Από τις 82 οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού, που προβλέπει ο ήδη ελλιπής οργανισμός του Νοσοκομείου, καλυμμένες είναι μόνο οι 39. Το αποτέλεσμα είναι κλινικές και εργαστήρια του Νοσοκομείου να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους, με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία των ασθενών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο, αλλά και για την υγεία και τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων σε αυτό.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της παθολογικής κλινικής, όπου από τις επτά οργανικές θέσεις καλύπτονται μόνον οι τρεις. Ο ένας από τους τρεις παθολόγους βρίσκεται σε μόνιμη αναρρωτική άδεια, ενώ στην κλινική υπηρετεί και μία επικουρική γιατρός. Για να μπορέσουν να καλυφθούν οι εφημερίες μετακινούνται δύο γιατροί από το Κέντρο Υγείας Κασσάνδρειας και ένας από το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και η παιδιατρική, όπου από τις πέντε οργανικές θέσεις καλύπτονται μόνον οι δύο με μόνιμες παιδιάτρους. Για την κάλυψη των εφημεριών μετακινούνται τρεις παιδίατροι, δύο από το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου και μία από το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου. Να σημειώσουμε εδώ την συνολικότερη έλλειψη σε παιδιάτρους που παρατηρείται στην Π.Ε. Χαλκιδικής, η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της.
Στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου καλύπτονται μόνοι οι δύο οργανικές θέσεις από τις δέκα που προβλέπονται, ενώ για τις εφημερίες μετακινούνται τρεις γιατροί μία από το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, μία από το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου και μία από το ΠΕΔΥ των Νέων Μουδανιών.
Η λογική της μετακίνησης προσωπικού ώστε να καταφέρνει το Νοσοκομείο να λειτουργεί, επικρατεί και σε άλλες κλινικές και εργαστήρια του Νοσοκομείου, έτσι ένας ορθοπεδικός και ένας ουρολόγος από το ΠΕΔΥ Νέων Μουδανιών και ένας γυναικολόγος από το ΠΕΔΥ Ιερισσού, μετακινούνται για την κάλυψη των κενών.
Οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οδηγούν σε σοβαρές δυσκολίες την πραγματοποίηση των εφημεριών του Νοσοκομείο, που μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται με γιατρούς που μετακινούνται από τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες ΠΕΔΥ της Π.Ε. Χαλκιδικής. Ωστόσο οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι και δυσκολεύονται να συνεχίσουν να μετακινούνται γεγονός που σημαίνει ότι το Νοσοκομείο κινδυνεύει, τον Αύγουστο να εφημερεύσει τις μισές ημέρες του μήνα. Να επισημάνουμε ότι ήδη από το 2010 εκκρεμεί η αποπληρωμή των εφημεριών του ιατρικού προσωπικού.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
Την πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία του και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών.
Τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να προμηθευτεί τον απαραίτητο σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, για να μην ταλαιπωρούνται ασθενείς και εργαζόμενοι.
Να καταβληθούν όλες οι οφειλόμενες εφημερίες στο προσωπικό του Νοσοκομείου.
14-7-16
Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής