powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Ερώτηση βουλευτή Χαλκιδικής Ν.Δ. Γ.Βαγιωνά: Μείζον θέμα η ανάρτηση των δασικών χαρτών και για την Χαλκιδική.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Σκουρλέτη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου     Αθήνα,  5 Οκτωβρίου 2016
Μείζον είναι το θέμα που ανακύπτει για χιλιάδες έλληνες πολίτες με την ανάρτηση δασικών χαρτών, για τη σύσταση του Εθνικού Κτηματολογίου.
 Όπως ενημερώθηκα με έγγραφο του Δήμου Σιθωνίας του Νομού
Χαλκιδικής, η ανάρτηση των δασικών χαρτών θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα για χιλιάδες αγρότες ανά την χώρα, καθώς οι χάρτες αυτοί συντάχθηκαν από τις αεροφωτογραφίες του 1945.
Από τότε μέχρι σήμερα η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει άρδην. Η χώρα άφησε πίσω της τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο, οι αγρότες της ξεκίνησαν από το μηδέν να καλλιεργούν και πάλι, για να φτάσουμε μέχρι σήμερα, όπου οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, επεκτεινόμενες ολοένα και περισσότερο.
Μάλιστα,  υπάρχει σχετική νομολογία  με την οποία μπορούν να παραχωρηθούν οι δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν μέχρι το 2007- και γιατί όχι και μέχρι σήμερα- για αγροτική χρήση, στους καλλιεργητές δικαιούχους τους, που έχτισαν τη ζωή τους πάνω στις εκτάσεις αυτές, με το ανάλογο βέβαια τίμημα. 
Ωστόσο, ο νόμος αυτός έχει μείνει στα χαρτιά και μάλιστα η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη, καθώς με περσινή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, με την οποία ορίστηκε τίμημα το οποίο κρίνεται ιδιαιτέρως υψηλό, εμποδίζεται κάθε προσπάθεια. 
Σήμερα, εάν δεν προηγηθεί της ανάρτησης των χαρτών η παραχώρηση των εκτάσεων αυτών στους δικαιούχους τους και δεν ενημερωθεί ηλεκτρονικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τα όρια των δασικών εκτάσεων, οι καλλιεργητές δεν θα είναι σε θέση να παίρνουν αγροτικές  επιδοτήσεις.
Σε καμία περίπτωση δεν αρνούμαι την ανάγκη σύστασης του άκρως απαραιτήτου  Εθνικού Κτηματολογίου, το οποίο αν και έχει δρομολογηθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να ολοκληρωθεί ποτέ. Ωστόσο, η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει έτσι ώστε και το έργο να προχωρήσει και οι αγρότες να μην χάσουν το βιός τους. 
Είναι απαραίτητη η συνταγματική αναθεώρηση για να ξεκαθαρίσει το ακανθώδες αυτό ζήτημα. 
Ειδικά για τη Χαλκιδική το πρόβλημα αναφέρεται σχεδόν αποκλειστικά σε γηγενείς δενδροκομικές καλλιέργειες, κυρίως ελιάς, που όχι μόνο δεν υποβαθμίζουν το φυσικόπεριβάλλον, σε σχέση με την όποια προηγούμενη μορφή της έκτασης, αλλά αντίθετα,προάγουν τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της οικολογικής ισορροπίας.
Μια   προτεινόμενη    ρύθμιση θα μπορούσε  να   είναι     η  ακόλουθη:  «Εκτάσεις  πουπροορίζονται αποκλειστικά για αγροτική χρήση και εμφανίζονται με αγροτική μορφήστις αεροφωτογραφίες των ετών λήψης 1945 ή 1960 ή 1979 ή του 2007,  διατηρούντο μη δασικό χαρακτήρα τους που είχαν κατά τα   εν λόγω έτη, ανεξάρτητα από τημορφή που απέκτησαν αργότερα και ως τέτοιες αποτυπώνονται στο δασολόγιο που θασυνταχθεί, όπως με νόμο ορίζεται». Ομοίως πρέπει  να επιλυθεί οριστικά  το θέμα της χρήσης των βοσκοτόπων και εγκαταστάσεων σε αυτούς από τους κτηνοτρόφους, όπου αυτό απαιτεί συνταγματική ρύθμιση επί δασικών εκτάσεων.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΝHΜΕΡΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗ ΒΟΥΛΗ:-Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την παραχώρηση των εκτάσεων που εκχερσώθηκαν μέχρι το 2007 τουλάχιστον, και περαιτέρω, κατά αγροτική χρήση, στους καλλιεργητές δικαιούχους, έτσι ώστε να τις αποκτήσουν με χαμηλό τίμημα;- Ποια η θέση του υπουργείου για το ζήτημα αυτό; Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να  προχωρήσετε για να μην χάσουν οι δικαιούχοι τις αγροτικές επιδοτήσεις τους, αλλά και οι κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις που συνδέονται με τα βοσκοτόπια, καθώς στη Χαλκιδική είναι πολλοί οι αγρότες που ασχολούνται παράλληλα και με την κτηνοτροφία;                                                                                                                            Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ                                                                                           ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ