Με Silver βραβείο στην ενότητα Green City, στην κατηγορία Ανακύκλωση & επαναχρησιμοποίηση βραβεύθηκε ο Δήμος Σιθωνίας για το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης. Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο των Best City Awards 2016 τα οποία ανακοινώθηκαν στο χώρο «Τεχνόπολης» του Δήμου Αθηναίων. Τα Best City Awards επιβραβεύουν πρακτικές που καθιστούν τις πόλεις «ευφυείς» και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους. Το βραβείο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρέλαβε ο γεωπόνος, συνεργάτης του Δήμου Σιθωνίας, Χρήστος Σμάγας.
Ο Δήμαρχος Σιθωνίας κ. Ιωάννης Τζίτζιος σε δήλωσή του ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την επιτυχία και τη βράβευση του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης στο Δήμο μας και θα συνεχίζουμε με ανάλογες δράσεις στο πλαίσιο της εξορθολογικοποίησης του συστήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων».
Μέσα από την παρακολούθηση προγράμματος ανακύκλωσης κομποστοποίησης για τα έτη 2014 και 2015 αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα από τη χρήση κάδων κομποστοποίησης από τους πολίτες του Δήμου.
Τα αποτελέσματα από την εξέλιξη του προγράμματος κομποστοποίησης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Στους παραλήπτες των κάδων έγιναν πολλαπλά ερωτηματολόγια αλλά και αυτοψίες στην περιοχή λειτουργίας των κάδων.
Αναλυτικά υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις με τα εξης συνοπτικά αποτελέσματα:
- Ερωτηματολόγιο και αυτοψία 1. Ογκομετρική καταγραφή των κάδων. Παρατηρείται ότι μεγαλύτερα ποσοστά παρουσιάζουν οι κάτοικοι που έχουν τον κάδο τους γεμάτο και πάνω από τη μέση σε ποσοστό περίπου 50%.
- Ερωτηματολόγιο και αυτοψία 2. Ανάγκη για δεύτερο κάδο. Η συνολική ανάγκη για δεύτερο κάδο των πολιτών είναι περίπου 40%.
- Ερωτηματολόγιο και αυτοψία 3. Ποιότητα υλικών. Το 65% ρίχνει όλα τα απόβλητα που προβλέπονται στο κάδο.
- Ερωτηματολόγιο και αυτοψία 4. Παραγωγή λιπάσματος από τους κάδους. Ποσοστό 79% έχει πάρει οργανικό λίπασμα από τους κάδους και σύμφωνα με τις δηλώσεις των κατοίκων προσομοιάζει στη χωνεμένη κοπριά.
- Ερωτηματολόγιο και αυτοψία 5. Εφαρμογή σε καλλιέργειες. Ποσοστό επίσης 79% δηλώνει ότι το παραγόμενο λίπασμα βοηθάει στην ανάπτυξη των φυτών τους.
- Ερωτηματολόγιο και αυτοψία 6. Χρόνος λειτουργίας του κάδου. Παρατηρείται ότι οι περισσότεροι κάτοικοι δουλεύουν τον κάδο όλο το χρόνο σε ποσοστό 61%.
Σημειώνεται ότι για να βρεθεί η ποιότητα του παραγόμενου κομπόστ έγιναν τυχαίες δειγματοληψίες από τους κάδους κομποστοποίησης. Τα δείγματα του λιπάσματος στάλθηκαν για ανάλυση στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» και μετρήθηκαν η οργανική ουσία, το εναλλακτικό κάλιο, Φώσφορος με τη μέθοδο OLSEN και το ολικό άζωτο των δειγμάτων. Από τις μετρήσεις παρατηρούνται οι ανεβασμένες τιμές των στοιχείων, γεγονός που υποδηλώνει την καλή ποιότητα του παραγόμενου λιπάσματος. Οι κάτοικοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το παραγόμενο κόμποστ για να αυξήσουν την παραγωγή τους αλλά και να αντικαταστήσουν μέρος των χημικών λιπασμάτων. |