Δελτίο Τύπου δημοτικής παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη»
Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Προσεγγίζοντας τον Τάφο-Ηρώο του Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα». Ομιλητής θα είναι ο αρχαιολόγος / ανασκαφέας Δρ. Κωνσταντίνος Σισμανίδης που θα παρουσιάσει συνοπτικά την πορεία του ανασκαφικού έργου στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων και την ανακοίνωσή του σχετικά τον Τάφο-
Ηρώο του φιλοσόφου Αριστοτέλη. Την εκδήλωση διοργανώνουν η δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» και το Κέντρο Πολιτισμού «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης» και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ο Κωνσταντίνος Λ. Σισμανίδης, είναι αρχαιολόγος, διδάκτορας κλασικής αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην επικεφαλής της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και ανασκαφέας των αρχαίων Σταγείρων Χαλκιδικής. Από το 1990 έως το 2012, ο Κώστας Σισμανίδης έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ανασκαφές σε διάφορες αρχαιολογικές θέσεις:
Τάφος-ηρώο του Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κώστα Σισμανίδη («Ο τάφος του Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα» – Aristotle’s grave at Ancient Stageira), η οποία έγινε στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συνεδρίου «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια», το οποίο διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 2016 και με την ευκαιρία της διακήρυξης της UNESCO ως «Επετειακού Έτους Αριστοτέλη», ο αρχαιολόγος, μετά από εικοσαετή ανασκαφική έρευνα, ισχυρίζεται, ότι ο τάφος-ηρώο του Αριστοτέλη διασώζεται στα αρχαία Στάγειρα. Για το θέμα είχε γίνει πρώτη αναφορά, στη διάρκεια αρχαιολογικού συνεδρίου του 1996, η οποία τιτλοφορούνταν «Ένα προβληματικό κτίριο». 20 χρόνια μετά και αφού έχει πλέον διερευνήσει διάφορες άλλες πιθανότητες, θεωρεί ότι υπάρχουν πλέον «ισχυρότατες, έως βεβαιότητας, ενδείξεις», πως πρόκειται περί του τάφου του Αριστοτέλη.
Ανασκαφικό έργο:
Οι προκαταρκτικές έρευνες στα Αρχαία Στάγειρα (πλησίον του σύγχρονου χωριού Ολυμπιάδα Χαλκιδικής) ξεκίνησαν, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, από τον αρχαιολόγο Φ. Πέτσα, ενώ η συστηματική ανασκαφή, με επικεφαλής τον Κώστα Σισμανίδη και το προσωπικό της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων άρχισε το 1990 και συνεχίστηκε ως το 2000. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα και στοιχεία για τη γενέτειρα του Αριστοτέλη. Το 1995, έγιναν αναστηλωτικές επεμβάσεις στην οχύρωση και την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης.
Ακόμα, εργάστηκε συστηματικά στις ανασκαφές στα Καλίνδοια, πόλη του αρχαίου Βασιλείου της Μακεδονίας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Ζαγκλιβέρι, όπου έφερε στο φως πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Πραγματοποιήθηκε ανασκαφή στο “Σεβαστείον”, στο κέντρο των Καλινδοίων. Ήταν επίσης ο ανασκαφέας του αρχαϊκού νεκροταφείου της Αγίας Παρασκευής Θεσσαλονίκης.
Αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.
Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016 στις 19:00
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Τηλ.: 2313317711
Κέντρο Πολιτισμού «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης» www.perix.org