Για τη σειρά κατάταξής του στη λίστα χειρουργείου ο ασθενής θα ενημερώνεται από έναν αριθμό, που θα του δίνει το νοσοκομείο, θα είναι μοναδικός και δεν θα προέρχεται από τον ΑΜΚΑ, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.
Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι σε καμία περίπτωση δυνατός ο
προσδιορισμός της ταυτότητας του ασθενή.
προσδιορισμός της ταυτότητας του ασθενή.
Η αλλαγή στην οποία προέβη το υπουργείο Υγείας ήταν απαραίτητη μετά από την γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπου ανέφερε ότι τα τελευταία 4 ψηφία του ΑΜΚΑ συνιστούν προσωπικά δεδομένα, καθώς, έστω και έμμεσα, είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η ταυτότητα των συγκεκριμένων ασθενών από τρίτους που αποκτούν πρόσβαση στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου. Η Αρχή είχε καλέσει το υπουργείο Υγείας να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους, αλλά και το ενδεχόμενο να προβεί σε βελτιώσεις διατυπώσεων του σχεδίου της υπουργικής απόφασης.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος κατάρτισης, οργάνωσης και βέλτιστης λειτουργίας της λίστας χειρουργείου με σκοπό τη διαφάνεια, την ισότητα και τη μείωση των χρόνων αναμονής στις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Για την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών, καθορίστηκαν πέντε κατηγορίες χειρουργικών επεμβάσεων με βάση α) τα συμπτώματα, τη δυσλειτουργία και την εξέλιξη της νόσου και β)την εκτιμώμενη δυνατότητα χρόνου αναμονής. Ο ασθενής θα εντάσσεται σε μια από αυτές τις κατηγορίες μετά την κλινική εκτίμηση του γιατρού. Οι ασθενείς που θεωρούν ότι παραβιάζεται η σειρά προτεραιότητας, θα μπορούν να υποβάλουν καταγγελία στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών που θα λειτουργεί σε κάθε νοσοκομείο.
Η σχετική υπουργική απόφαση για τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών, αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες.
Σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση της διαφάνειας αποτελεί η δημοσιοποίηση της λίστας των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στις ιστοσελίδες των νοσοκομείων. Με την ανάρτηση της λίστας στο διαδίκτυο, ο ασθενής θα ενημερώνεται για την αναμονή ανά τμήμα και ανά νοσοκομείο. Η λίστα θα ανανεώνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας, αφού ληφθούν υπόψη και τα εκτελεσθέντα χειρουργεία.
Από τη λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Ωστόσο και αυτές οι επεμβάσεις θα δημοσιοποιούνται κάθε 15 μέρες στον ιστότοπο κάθε νοσοκομείου.
Τρόπος κατάρτισης, οργάνωσης και λειτουργίας της λίστας χειρουργείου.
Σε κάθε νοσοκομείο του ΕΣΥ, ορίζεται ως υπεύθυνος παρακολούθησης και ελέγχου της διαδικασίας διαμόρφωσης της λίστας χειρουργείου ο αναπληρωτής διοικητής - και όπου δεν υπάρχει, ο διοικητής του νοσοκομείου. Για τη σύνταξη της λίστας ορίζεται υπεύθυνος ένας τουλάχιστον υπάλληλος του νοσοκομείου. Την ευθύνη της τήρησης της λίστας φέρει η επιτροπή χειρουργείου.
Κάθε χειρουργός, μετά την κλινική εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς, αξιολογεί τη σοβαρότητα της νόσου, κατατάσσει το περιστατικό και συντάσσει τεκμηριωμένο σημείωμα, ανεξάρτητα αν η κλινική εκτίμηση έγινε κατά την πρωινή ή την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου.
Σε περίπτωση που το περιστατικό, κατά το χρονικό διάστημα αναμονής της χειρουργικής επέμβασης, παρουσιάσει επιπλοκές και κρίνεται σοβαρότερο από άλλο περιστατικό της ίδιας κατηγορίας, έτσι ώστε να απαιτείται η μετακίνησή του στη λίστα είτε η έξοδός του από αυτή, ο υπεύθυνος αναφέρεται σχετικά, με πρόσθετο σημείωμα το οποίο συντάσσεται υποχρεωτικά την ίδια μέρα που πραγματοποιείται η κλινική εκτίμηση.
Τα σημειώματα αυτά παραδίδονται το συντομότερο δυνατόν στον αρμόδιο υπάλληλο που έχει ορισθεί υπεύθυνος για τη σύνταξη της λίστας χειρουργείου. Ο εν λόγω υπάλληλος λαμβάνοντας υπόψη του το ως άνω σημείωμα, την κατανομή των χειρουργικών τραπεζών και τις ημέρες που χειρουργεί κάθε χειρουργός, ενημερώνει τον ασθενή για τις διαθέσιμες ημερομηνίες που υπάρχουν μέσα στο χρονικό διάστημα που πρέπει να διενεργηθεί η χειρουργική επέμβαση.
Ο υπάλληλος συντάσσει τη λίστα βάσει των παραπάνω στοιχείων, χωριστά για κάθε κλινική ή τμήμα του νοσοκομείου, η οποία, αφού εγκριθεί ως προς την ανάρτησή της από τον αναπληρωτή διοικητή ή τον διοικητή, παραδίδεται στην αρμόδια κλινική και στην επιτροπή χειρουργείου προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα χειρουργείου.
Ο υπάλληλος παρακολουθεί την ομαλή εκτέλεση της σειράς προτεραιότητας που έχει καθοριστεί με τη λίστα, καθώς και τις αλλαγές που ενδέχεται να προκύψουν λόγω επαναξιολόγησης της σοβαρότητας του περιστατικού (με το πρόσθετο σημείωμα από τον υπεύθυνο ιατρό) ή της αποδεδειγμένης αδυναμίας του ασθενούς να προσέλθει την ημερομηνία που του έχει ανακοινωθεί κλπ. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής ενημερώνεται έγκαιρα για κάθε μεταβολή που τον αφορά, και αντιστοίχως ο ασθενής οφείλει να ενημερώσει σε περίπτωση κωλύματός του.
Στη λίστα καταχωρούνται:
- ο μοναδικός αριθμός που δίνεται σε κάθε ασθενή, κατά την εγγραφή του για την ένταξή του στη λίστα,
- το είδος του χειρουργείου,
- η κατηγορία στην οποία εντάσσεται το περιστατικό,
- η ημερομηνία κλινικής εκτίμησης της κατάστασης του ασθενούς,
- η ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης.