powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Τα αγριογούρουν έγιναν ... περισσότερα από τις κότες !!

Στα ακριτικά χωριά των Φιλιατών στη Θεσπρωτία «τα αγριογούρουνα έγιναν περισσότερα από τις κότες» περιγράφουν παραστατικά οι κάτοικοι, την κατάσταση που βιώνουν το τελευταίο διάστημα στον τόπο τους. Αμέτρητα αγριογούρουνα  επισκέπτονται τα χωριά καθημερινά, ειδικά τις απογευματινές ώρες, ενώ τα συναντούν και όσοι κινούνται στο επαρχιακό οδικό
δίκτυο της περιοχής, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται ατυχήματα με υλικές ζημιές για τα αυτοκίνητα. 
Η κατάσταση έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, καθώς τα άγρια ζώα μπαίνουν στις καλλιέργειες και προξενούν ζημιές, ενώ μέσα σε λίγες ώρες «καθαρίζουν» βοσκοτόπια. Τα αγριογούρουνα φτάνουν στους οικισμούς, ακόμη και στις αυλές των σπιτιών, αναζητώντας τροφή. Η ξηρασία δεν βοηθά το άγριο ζώο να σκάψει τη γη και να βρει, ως παμφάγο, ρίζες για να καλύψει τις ανάγκες του, εξηγούν οι κυνηγοί και μάλιστα λένε πως όσα θηρεύονται είναι πολύ αδύνατα.

Ο υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων

Επιστημονικός συνεργάτης της Ε΄ Κηνυγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων και επισημαίνει πως μία από τις αιτίες της αύξησης των ατόμων του είδους είναι η εγκατάλειψη της υπαίθρου και εξηγεί: «Βρήκαν περισσότερο ζωτικό χώρο και βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής τους. Αυξάνεται πιο εύκολα. Κάθε γέννα αγριογούρουνου, σε σχέση με παλαιότερες εποχές, έχει αναπροσαρμοστεί σε 8-12 άτομα».

Επίσης, αναφέρει ότι διερευνάται η περίπτωση κάποιου είδους, που προήλθε από διασταύρωση ήμερου οικόσιτου γουρουνιού, με άγριο και προσθέτει: «’Αλλοι λόγοι, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού του είδους, είναι οι πολλές απαγορεύσεις θήρας στον ελλαδικό χώρο και ο καθορισμός καταφύγιων άγριας ζωής.  Επίσης, με την ίδρυση της Θηροφυλακής από το 2001, περιορίστηκε σημαντικά η λαθροθηρία, ενώ την περίοδο αναπαραγωγής του είδους, υπάρχει απαγόρευση κυνηγίου». Με δική μας πρωτοβουλία θέλουμε να τοποθετήσουμε πινακίδες προειδοποιητικές οδηγούς.

Ο γενικός γραμματέας της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Παναγιώτης Σκαμαντζούρας, ως παλιός κυνηγός αγριογούρουνου, όπως αυτοπροσδιορίζεται, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει υπερπληθυσμός στην περιοχή. Σύμφωνα με στατιστική της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας που παραθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δύο τελευταία χρόνια, «υπάρχουν γύρω στις 270 παρέες κυνηγών αγριόχοιρου και θηρεύονται περίπου 9000 άτομα το χρόνο στην Ήπειρο». Ο κ. Σκαμαντζούρας εξέφρασε την ανησυχία του μήπως η αύξηση του πληθυσμού δημιουργήσει κάποια μεταδοτική ασθένεια, η οποία μπορεί να εξαφανίσει το είδος, κατάσταση που είχε συμβεί πριν το 1940 στην περιοχή. «Είναι ευχή μας, μην τυχόν προκύψει κάποια μεταδοτική ασθένεια» λέει χαρακτηριστικά.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο γενικός γραμματέας της Ε΄Κυνηγετικής Ομοσπονδίας έχει προτάσεις, που σχετίζονται με την αναπροσαρμογή κυνηγητικών καταφυγίων, την αυστηρή τήρηση κανόνων όπου υπάρχουν οικόσιτα γουρούνια. Επίσης, υποστηρίζει πως «θα μπορούσε η Πολιτεία να χρηματοδοτήσει του Κυνηγετικούς Συλλόγους από το Πράσινο Ταμείο και να εκδίδονται περισσότερες άδειες».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ 
 και newsit.gr