foto Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - OLIVE GROWERS |
Ευάγγελος Μισαηλίδης πρόεδρος του Α.Σ. Σημάντρων Πρόκειται για ένα δυναμικό προϊόν, το οποίο όμως τείνει να απαξιωθεί
Μπορεί
στο παρελθόν να αποτελούσε μια από τις πλέον κερδοφόρες καλλιέργειες,
όμως στα χρόνια της κρίσης, το σκηνικό άλλαξε και πλέον, οι παραγωγοί
της δίνουν μάχη για την επιβίωση.
Ο
λόγος για την περιβόητη πράσινη ελιά της Χαλκιδικής, η τιμή της οποίας
κινείται καθοδικά στο χρηματιστήριο των αγροτικών προϊόντων, τα
τελευταία χρόνια.
“Πρόκειται
για ένα δυναμικό προϊόν, το οποίο όμως τείνει να απαξιωθεί. Αρκεί να
φανταστείτε ότι το κόστος παραγωγής κυμαίνεται στα 0,50 ευρώ/κιλό όταν
το αντίστοιχο κέρδος ανέρχεται στα 600 ευρώ/στρέμμα”, δήλωσε ο πρόεδρος
του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Ευάγγελος Μισαηλίδης.
Επιπλέον,
η υπερφορολόγηση και η καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων από
τον ΕΛΓΑ, καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητα για τους
ελαιοπαραγωγούς.
“Χρειάζεται
να περιμένουμε ως και ένα χρόνο για να γίνουν οι εκτιμήσεις και να
καταβληθούν οι αποζημιώσεις”, τόνισε η ελαιοπαραγωγός,Αναστασία
Καραμφύλη.
Η φετινή παραγωγή ελιάς στη Χαλκιδική εκτιμάται ότι θα φτάσει από 110.000-140.000 τόνους.