powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Ήρθε το καλοκαίρι: Άρχισαν... τα νταούλια για τους Δημάρχους της Χαλκιδικής:Βουνά ..μπαζα στη Σιθωνία Το άρθρο από το voria.gr

Η Voria.gr ζήτησε κατ’ επανάληψη τη θέση του δήμου Σιθωνίας γι’ αυτές τις παράνομες χωματερές. Ο δήμαρχος Γιάννης Τζίτζιος μας παρέπεμψε στην αρμόδια αντιδήμαρχο 
Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι από μπάζα, έπιπλα, συσκευές και κάθε λογής ογκώδη απορρίμματα σε μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής.

Χώροι ανεξέλεγκτης απόρριψης μπάζων και κάθε λογής ογκωδών απορριμμάτων λειτουργούν στα διοικητικά όρια του δήμου Σιθωνίας, σε μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής.
Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι από μπάζα, οικοδομικά υλικά, έπιπλα, συσκευές και κάθε λογής ογκώδη απορρίμματα (αποκαλούμενα ως ΑΕΚΚ, δηλαδή Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων) τα οποία προέρχονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από τις κατασκευές, κατεδαφίσεις και ανακαινίσεις οι οποίες γίνονται σε ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα καταλύματα της περιοχής, σχηματίζουν βουνά, σε απόσταση μάλιστα αναπνοής από το κεντρικό οδικό δίκτυο το οποίο οδηγεί προς τις παραλίες της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μία από τις παράνομες χωματερές ογκωδών αποβλήτων και ΑΕΚΚ βρίσκεται πλησίον του Παρθενώνα, ενός από τα ομορφότερα και τα τουριστικότερα χωριά της Χαλκιδικής.
Το παράδοξο είναι ότι η λειτουργία αυτών των παράνομων χωματερών με μπάζα και ογκώδη αντικειμένων είναι σε γνώση του δήμου Σιθωνίας ο οποίος, ωστόσο, δείχνει να αδιαφορεί για την ύπαρξή τους. 



Στη Νικήτη
Η πρώτη μεγάλη χωματερή ανεξέλεγκτης απόθεσης μπαζών και ογκωδών αντικειμένων βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό της Νικήτης, λίγο μετά τη διασταύρωση στην οποία διαχωρίζεται το οδικό δίκτυο προς Νέο Μαρμαρά και προς Άγιο Νικόλαο. Ο χώρος είναι έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων στον οποίο έχουν πέσει εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι από μπάζα και ογκώδη απόβλητα καθώς έχει σχηματιστεί ολόκληρο βουνό από τέτοια απορρίμματα, το ύψος του οποίου φτάνει ως και τα 15 μέτρα!

Υπολογίζεται ότι η ποσότητα των αποβλήτων που έχουν μεταφερθεί στο σημείο αυτό φτάνει ως και τα 450.000 κυβικά μέτρα, δηλαδή περί τους 720.000 τόνους. Όπως φαίνεται στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο δημοσιεύει η Voria.gr τα απόβλητα προέρχονται από έργα εκσκαφών, κατεδαφίσεις κτιρίων, ανακαινίσεις κατοικιών, καταστημάτων και κυρίως ξενοδοχείων, στα οποία κάθε χρόνο γίνονται εργασίες ανακαίνισης για τις ανάγκες λειτουργίας τους. Έτσι βρίσκει κανείς από οικοδομικά υλικά, έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, έως μοκέτες, κουφώματα κ.λπ.
Στον ίδιο χώρο γίνεται παράνομη απόθεση ακόμη και ορισμένων οικιακών απορριμμάτων τα οποία αποσυντίθενται, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης καθώς στην περιοχή, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων έχουν σχηματιστεί λιμνάζοντα ύδατα στα οποία επιπλέουν απορρίμματα. Σημειώνεται ότι σε απόσταση περίπου διακοσίων μέτρων από το χώρο αυτό λειτουργούσε παλαιότερα η χωματερή του οικισμού της Νικήτης.
Στην ίδια ανεξέλεγκτη χωματερή υπάρχουν και ασφαλτικά υλικά, γεγονός που μαρτυρά ότι ο χώρος χρησιμοποιείται ακόμα και από εργολαβικές εταιρείες οι οποίες εκτελούν δημόσια έργα στην περιοχή.
Το παράδοξο είναι ότι στον ίδιο χώρο υπάρχουν αποθηκευμένοι δεκάδες κάδοι απορριμμάτων του δήμου Σιθωνίας, απόδειξη ότι η διοίκηση του δήμου γνωρίζει για την ύπαρξη αυτής της τεράστιας παράνομης χωματερής ογκωδών αντικειμένων.




Στον Νέο Μαρμαρά
Μια δεύτερη ανάλογη χωματερή από μπάζα και απόβλητα κατεδάφισης και ανακαινίσεων λειτουργεί και πλησίον του Νέου Μαρμαρά, σε απόσταση αναπνοής από ένα από τα γραφικότερα και τουριστικότερα χωριά της Χαλκιδικής, τον Παρθενώνα. Είναι μικρότερου μεγέθους καθώς καταλαμβάνει έκταση περίπου επτά στρεμμάτων, ωστόσο και εκεί έχει σχηματιστεί βουνό από απορρίμματα το ύψος του οποίου φτάνει ως και τα 14 μέτρα! Η εκτιμώμενη ποσότητα των κάθε λογής αποβλήτων υπολογίζεται στα 100.000 κυβικά μέτρα, δηλαδή περί τους 160.000 τόνους. Και σε αυτήν τη χωματερή τα απόβλητα προέρχονται από έργα εκσκαφών, κατεδαφίσεις κτιρίων και ανακαινίσεις ξενοδοχείων, κατοικιών και καταστημάτων.

Και σε αυτόν το χώρο υπάρχουν μπάζα από δημόσια έργα (χώματα, ασφαλτικά κ.λπ.) γεγονός που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται ακόμα και από εργολαβικές εταιρείες που εκτελούν δημόσια έργα στην περιοχή. Μπάζα υπάρχουν ακόμη και λίγο πριν από την είσοδο του βιολογικού σταθμού του Νέου Μαρμαρά. Όπως και στην παράνομη χωματερή της Νικήτης έτσι και σε αυτήν του Νέου Μαρμαρά υπάρχουν αποθηκευμένοι κάδοι απορριμμάτων του δήμου Σιθωνίας, γεγονός που σημαίνει ότι η λειτουργία της είναι σε γνώση της διοίκησης του δήμου.



Υποχρεωτική η ανακύκλωση των αποβλήτων
Η ανακύκλωση των αποβλήτων (μπάζα, υλικά ανακαίνισης κ.λπ.) είναι υποχρεωτική εκ του νόμου. Είτε πρόκειται για απόβλητα τα οποία παράγονται από δημόσια έργα είτε και από ιδιωτικά. Σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο «υπεύθυνος για τη διαχείριση των αποβλήτων είναι ο παραγωγός τους».
Εφόσον πρόκειται για ιδιώτη, εάν η ποσότητα των αποβλήτων που θα παραχθούν είναι μικρή, έως 500 κιλά, τότε μπορεί ο ιδιώτης να τα μεταφέρει μόνος του σε μια από τις συνεργαζόμενες μονάδες ανακύκλωσης. Εάν οι ποσότητες είναι μεγαλύτερες τότε θα πρέπει να επικοινωνήσει με κάποια από τις συνεργαζόμενες εταιρείες συλλογής – μεταφοράς, ώστε να προμηθευτεί τον ειδικό κάδο ή το κοντέινερ συλλογής τέτοιων αποβλήτων. Στη συνέχεια θα πρέπει να επικοινωνήσει με μια από τις συνεργαζόμενες μονάδες ανακύκλωσης η οποία θα τα παραλάβει.

Εφόσον ο κύριος του έργου είναι κάποιος δήμος ή άλλος δημόσιος φορέας, η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ότι για να υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο για την εκτέλεση ενός έργου θα πρέπει προηγουμένως ο ανάδοχος να προσκομίσει σύμβαση με Σύστημα Ανακύκλωσης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα γίνει ανακύκλωση των αποβλήτων τα οποία θα παραχθούν κατά την κατασκευή του έργου (π.χ. υπολείμματα ασφάλτου).
Μάλιστα για την περάτωση και παραλαβή του έργου ο νόμος επιβάλλει προηγουμένως την υποβολή από τον ανάδοχο τελικής βεβαίωσης παραλαβής των ανακυκλώσιμων υλικών από Σύστημα ανακύκλωσης με το οποίο συνεργάστηκε. Σημειώνεται ότι το κόστος για την ανακύκλωση των υλικών πρέπει να εμπεριέχεται πλέον υποχρεωτικά μέσα στον προϋπολογισμό του έργου, σε ειδικό κωδικό.
Στις περιοχές οι οποίες καλύπτονται από Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) η υπογραφή σύμβασης συνεργασίας με το ΣΣΕΔ είναι υποχρεωτική, όπως και η εναλλακτική διαχείριση του συνόλου των παραγόμενων αποβλήτων. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλονται βαριές χρηματικές ποινές και ποινή φυλάκισης έως 2 έτη, σύμφωνα με το άρθρο 6 του 4042/2012 «Ποινική Προστασία του Περιβάλλοντος».


Τα οφέλη της ανακύκλωσης
Πέρα από τις νομικές συνέπειες, η ανακύκλωση των αποβλήτων αυτού του είδους (ΑΕΚΚ) έχει και πολλά οφέλη. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί και πλέον είναι άχρηστα για τον ιδιοκτήτη τους, δεν έχουν χάσει όλη την αξία τους. Κατ’ αρχάς, εφόσον τα υλικά αυτά μεταφερθούν στα πιστοποιημένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ), το μεγαλύτερο μέρος τους αξιοποιείται για την παραγωγή πρώτων υλών οι οποίες επαναχρησιμοποιούνται. Μόνο ένα μικρό ποσοστό δεν μπορεί να αξιοποιηθεί (απόβλητα που προσομοιάζουν προς τα αστικά απορρίμματα) και αναγκαστικά θα διατεθεί με τρόπο οργανωμένο και απολύτως ασφαλή σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής.
Συνεπώς, μέσω της ανακύκλωσης παράγονται οικονομικά οφέλη καθώς ανακτώνται υλικά προς χρήση, τα οποία έχουν αξία στην αγορά. Επιπλέον, τα ανακυκλωμένα υλικά παράγονται με λιγότερο συνολικό κόστος από αυτό που θα καταβάλλονταν για να παραχθούν από εξορυκτικές πρώτες ύλες.
Υπάρχουν όμως και περιβαλλοντικά οφέλη. Η ανεξέλεγκτη διάθεση στο περιβάλλον δημιουργεί κινδύνους, όπως πυρκαγιών και πλημμυρών. Υποβαθμίζεται αισθητικά και ρυπαίνεται το φυσικό περιβάλλον, με επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και το έδαφος. Συχνά τα απόβλητα, ακόμη και τα μπάζα περιέχουν και επικίνδυνες ουσίες. Επιπλέον, ακόμη και η ελεγχόμενη διάθεση των αποβλήτων σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή, εξαιτίας του εκλυόμενου μεθανίου.
Η παραγωγή δευτερογενών υλικών μέσω της ανακύκλωσης απαιτεί λιγότερη ενέργεια, άρα προκαλεί μικρότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Τέλος, η ανακύκλωση αυτών των υλικών παράγει και κοινωνικό όφελος καθώς δημιουργούνται πολλές νέες θέσεις εργασίας σε όλα τα στάδια της εναλλακτικής επεξεργασίας των αποβλήτων. Παράλληλα, οι μικρότερες ποσότητες που οδηγούνται στους ΧΥΤΑ επιμηκύνει το χρόνο ζωής τους και απαιτεί μικρότερες εκτάσεις, μειώνοντας τις πιέσεις και εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ενδυναμώνεται η περιβαλλοντική συνείδηση και εμπεδώνονται νέες πολιτισμικές αξίες.

Η Θέση του δήμου
Η Voria.gr ζήτησε κατ’ επανάληψη τη θέση του δήμου Σιθωνίας γι’ αυτές τις παράνομες χωματερές. Ο δήμαρχος Γιάννης Τζίτζιος μας παρέπεμψε στην αρμόδια αντιδήμαρχο Κατερίνα Γιουβαρλάκη η οποία δεσμεύτηκε πως θα μας μιλήσει, αλλά στη συνέχεια δεν απάντησε ποτέ στα τηλεφωνήματά μας. Εάν ο δήμος αλλάξει γνώμη η Voria.gr είναι πρόθυμη να δημοσιεύσει τη θέση του.


Πηγή: voria.gr